Každý kávičkár vie, ako vyzerá klasické zrnko praženej kávy, no vedeli by ste rozoznať surový plod kávovníka od bobule brusnice? Zistite viac o vašom obľúbenom nápoji a jeho pôvode.
Keby sme kávovník nechali rásť divoko, bol by z neho strom. Na kávových plantážach sa jeho výška z praktických dôvodov udržiava na úrovni kríka. Zjednodušuje sa tým zber, ale aj posilňuje chuť a energia plodov.
Plody kávovníka sa nazývajú „kávové čerešne” a zrnká kávy sú vlastne ich semenami. V každom plode nájdete dve zrniečka.
Jednému kríku trvá takmer rok, kým od zakvitnutia „dospeje“, a aby dosiahol svoju plnú produkciu, potrebuje približne päť rokov. Rast a dozrievanie plodov je nikdy nekončiaci cyklus, preto nie je neobvyklé na jednom kávovníku vidieť naraz kvety spolu so zelenými aj dozretými plodmi.
Priemerný kávovník ročne vyprodukuje okolo päť kilogramov čerešní a takmer kilogram surových zŕn.
Kávovník sa môže dožiť aj viac ako 100 rokov, pričom vrchol svojej produktivity dosahuje medzi siedmym a dvadsiatym rokom. Dĺžka životnosti rastliny závisí aj od správnej starostlivosti o ňu, keďže niektoré odrody sú veľmi citlivé na podmienky svojho rastu.
Darí sa mu najmä v istom pásme zemegule, ktoré sa nazýva „coffee belt”. Patria doň regióny Strednej Ameriky, Južnej Ameriky, Afriky, ale aj časť Ázie.
Kávovník po prvýkrát opísal švédsky botanik Carolus Linneaus v roku 1753. Táto rastlina s mohutnými rozmermi patrí do čeľade marenovitých rastlín. Spoznáte ho aj podľa zelených voskovitých listov, ktoré rastú vždy v páre.
Podľa botanikov existuje až niekoľko sto druhov kávovníkov. Na pestovateľské účely sú ale dôležité iba druhy arabica a robusta.
O titule pravého kávičkára nerozhoduje druh kávy, ktorý pijete, ale láska k nej. Oplatí sa však poznať rôzne kávové nápoje. Či už preto, aby ste si v kaviarni vedeli objednať, po čom práve túžia vaše chuťové bunky, alebo aby ste rozšírili svoje kávové obzory. Čo si dáte dnes?
Espresso je jeden z najklasickejších spôsobov prípravy kávy. Tvorí základ mnohých ďalších kávových nápojov. Pripravuje sa pomocou špeciálneho stroja. Má tmavú hnedú farbu a kraľuje mu vrstva hustej peny - crema.
Ristretto je mladší, ale menší brat espressa. Rozdiel je v množstve použitej vody, a teda aj v koncentrovanosti výsledného nápoja. Ristretto má oproti espressu menší objem, ale rovnakú silu a výraznejšiu chuť.
Lungo alebo espresso lungo sa inak nazýva aj predĺžené espresso. Pripravuje sa tak, že klasické espresso dodatočne dolejete horúcou vodou. Vznikne tak objemovo väčší nápoj s jemnejšou chuťou.
Americano je rovnako ako lungo typom predĺženého espressa. Pridáva sa doň však viac vody, aby sa zjemnila silná kávová chuť. Horúca voda sa buď prileje do hotového espressa, alebo sa predpripraví do šálky.
Na nápojových lístkoch v kaviarňach často nájdete aj tzv. doppio. V taliančine toto slovo znamená „dvojitý, dvojnásobný“. Keď ide o kávu, pod názvom doppio sa skrýva klasické dvojité espresso.
Cappuccino patrí k najobľúbenejším kávovým nápojom v kaviarňach na celom svete. Spoznáte ho podľa hustej mliečnej peny, ktorá dopĺňa klasické espresso. V Taliansku je cappuccino klasickou raňajkovou voľbou.
Caffé latte alebo skrátka len latte je kávový nápoj z espressa a teplého speneného mlieka. Väčšie množstvo mlieka zjemňuje chuť kávy. Často sa pripravuje s rôznymi príchuťami, ktoré mu dodávajú sladké sirupy.
Latte macchiato je nápoj zo speneného mlieka a espressa, ktorý rozoznáte podľa charakteristickej hnedej škvrny v pene. Vznikne, keď do mlieka v pohári nalejete espresso, čím vytvoríte aj efektné farebné vrstvy.
Patrí k nápojom, ktoré nemajú pôvod v európskych kaviarňach. Aj tu si káva z Austrálie získava čoraz väčšiu obľubu. Pripravuje sa z dvojitého espressa a teplého mlieka s mikropenou, je ho však menej ako u caffé latte.
Zalievaná káva patrí k najjednoduchším a obľúbeným spôsobom prípravy kávy v slovenských domácnostiach. Stačí jednu až dve lyžičky čerstvo namletej kávy zaliať množstvom horúcej vody podľa chuti. Často ju dopĺňa cukor, mlieko alebo smotana.
Skutočná turecká káva má ďaleko od takzvaného „turka“ - ako sa u nás zvykne označovať zalievaná káva. Pripravuje sa v špeciálnej kovovej nádobe, ktorá sa nazýva džezva. Do tureckej kávy sa zvyčajne pridáva aj cukor a rôzne voňavé korenia.
Moka káva sa pripravuje v špeciálnej moka kanvičke, ktorú mnohí poznajú pod názvom koťogó. Má výraznejšiu chuť podobnú filtrovanej alebo zalievanej káve. Vznikla v 20. storočí v Taliansku a jej príprava patrí k najobľúbenejším na svete.
Cold brew sa pripravuje 24-hodinovým lúhovaním kávy v studenej vode. Často ho nájdete len v kaviarňach s výberovou kávou, no pripraviť si ho môžete aj doma. Na osvieženie či zjemnenie sa doň zvykne pridávať aj ľad alebo mlieko.
Viedenská káva sa pripravuje z kávy s väčším objemom, zvyčajne z dvojitého espressa predĺženého horúcou vodou. Zdobí ju poriadna čiapočka poctivej šľahačky. Ako vyplýva z názvu, pôvodný recept pochádza z rakúskej Viedne.
Írska káva je teplý kávový koktail, ktorý vás zahreje a nakopne. Postará sa o to silná čierna káva, ktorú zostruje panák whiskey. Chuť vyvažuje cukor a vrstva krémovej šľahačky, cez ktorú sa pije tento nápoj vymyslený v letiskovej kaviarni.
Alžírska káva síce nepochádza z Alžírska, ale v ponuke slovenských kaviarní pod týmto názvom nájdete lahodný nápoj z predĺženého espressa a vaječného likéru. Dekadencia je korunovaná ešte kopčekom tučnej šľahačky.
Talianske caffè corretto je klasické espresso ozvláštnené alkoholom. Zvyčajne sa doň pridáva hroznová pálenka grappa, anízový likér alebo lambrusco – červené šumivé víno. Dá sa tak považovať aj za kávový koktail.
Cafè mocha alebo inak mochaccino je sladký kávový nápoj, ktorý sa podobá na caffè latte. Jeho základom je espresso s horúcou čokoládou alebo čokoládovým sirupom. Chuť dotvára mliečna pena prípadne šľahačka.
Espresso tonic, ktorý vznikol v roku 2007 vo Švédsku, sa teší čoraz väčšej obľube aj v slovenských kaviarňach. Namiešať si ho viete jednoducho aj u vás doma, a to z čerstvého espressa a kvalitného toniku. Výsledkom je vizuálne atraktívny nápoj s výraznými vrstvami a chuťami, ktorý vám v horúce letné dní prinesie osvieženie.
Affogato je jednoduchý nápoj, na ktorý potrebujete len dve ingrediencie. Pochádza z Talianska, kde „affogato“ v preklade znamená „utopený“. Pripraviť si ho viete aj doma, postačí vám k tomu iba espresso a kvalitná vanilková zmrzlina. Výsledkom je rýchly a lahodný nápoj, ktorý vás počas horúcich letných dní nielen osvieži, ale aj povzbudí.
Batch brew je spôsob prípravy kávy, ktorý využíva automatický prekvapkávací kávovar. Ten vznikol v polovici 20. storočia a stal sa populárnym v kaviarňach a kanceláriách. Takto pripravená káva poskytuje vyváženú chuť, podobnú filtrovanej, avšak umožňuje prípravu väčšieho množstva kávy naraz.
Všetka svetová produkcia kávy pochádza len z dvoch odrôd kávovníka: arabica a robusta.
Pozrite si video - Ako odlíšite arabiku od robusty.
Arabika alebo arabica (Coffea Arabica) pochádza z kávovníkových stromov, ktoré boli objavené v Etiópii. Produkujú jemné a aromatické zrnká kávy, ktoré tvoria približne 70 % svetovej produkcie. Sú podlhovasté a ploskejšie ako zrnká robusty a tiež majú menší obsah kofeínu.
Tie najlepšie zrná pochádzajú z oblastí s vysokou nadmorskou výškou - od 600 do 1850 m n.m. Optimálna nadmorská výška sa mení podľa vzdialenosti od rovníka.
Dôležitým faktorom pestovania je prostredie. Teplota ovzdušia by mala byť od 15 do 24 stupňov Celzia a úhrn zrážok do 1500 milimetrov ročne. Aj keď sú stromy arabiky mocné, prudké dažde by ich mohli zničiť.
Na svetovom trhu je arabika drahším druhom kávy. Jej pestovanie je drahšie pre náročný terén s ťažším prístupom, na ktorom sa rastlinám darí. Ceny ovplyvňuje aj fakt, že arabika je náchylnejšia na choroby ako robusta, takže si vyžaduje zvláštnu starostlivosť a ošetrovanie.
Robusta (Coffea canephora) sa pestuje najmä v Brazílii, v strednej a západnej Afrike, a tiež v častiach juhovýchodnej Ázie, napríklad v Indonézii a Vietname. Produkcia robusty sa neustále zvyšuje, aj keď má na svetovom trhu len 30 % podiel.
Robusta sa najčastejšie používa v zmesiach a instantných kávach. Zrnko je okrúhlejšie a menšie ako zrná kávy arabika.
Kávovník robusty je mocnejší a odolnejší voči chorobám a parazitom, vďaka čomu je jeho pestovanie jednoduchšie a lacnejšie.
Má tiež tú výhodu, že znesie aj teplejšie prostredie od 24 do 30 stupňov Celzia a darí sa mu v nižších nadmorských výškach ako arabike. Vyžaduje si približne 1500 milimetrov zrážok ročne a nevydrží mrazy.
V porovnaní s arabikou obsahujú zrná robusty až o 50 - 60 % viac kofeínu a majú výraznejšiu a horkejšiu chuť.
Z nutričného hľadiska káva nie je nevyhnutná pre náš organizmus. Napriek tomu niektoré látky v káve majú priaznivé účinky na orgány.
Kofeín je alkaloid, ktorý sa nachádza v semenách a listoch kávy, čaju, kakaa, koly a príbuzných rastlín.
Vedecká komunita sa zhodla, že prípustné množstvo kofeínu pre dospelú osobu je 300 mg na deň, teda približne 4 - 5 mg kofeínu na 1 kg telesnej hmotnosti za deň.
Príklad: Osoba s hmotnosťou 70 kg = 4,5 x 70 = 315 mg kofeínu na deň.
Stimulačné účinky kofeínu trvajú jednu až dve hodiny od vypitia nápoja. Kofeín pôsobí na mozgomiechovú nervovú sústavu a mozgové receptory, ktoré reagujú produkovaním energie. Zvyšuje tak výkon a vytrvalosť počas intenzívnej a dlhodobej záťaže.
Kofeín podporuje pamäť, najmä krátkodobú, a schopnosť učiť sa. Uľahčuje vnímanie cez zmyslové stimuly a zvyšuje výkon pri úlohách, ktoré vyžadujú schopnosť neustále reagovať.
Kofeín zvyšuje koncentráciu a pozornosť a znižuje únavu, preto môže byť pomôckou v situáciách, keď dochádza k poklesu pozornosti, napríklad pri dlhšom šoférovaní.
Okrem toho môže priniesť úľavu pri bolesti hlavy či pri migréne.
Stimulačné a posilňujúce účinky kofeínu pomáhajú bojovať s nedokonalosťami kože, preto sa využíva aj v kozmetických výrobkoch.
Mnohé štúdie preukazujú, že káva – bežná aj bezkofeínová – obsahuje veľké množstvá antioxidantov.
Bunky potrebujú pre svoje správne fungovanie kyslík, no jeho spotrebou prirodzene vytvárajú vedľajšie produkty – voľné radikály, ktoré môžu negatívne pôsobiť na okolité prostredie. Antioxidanty sú látky, ktoré fungujú ako prevencia, respektíve ako spomaľovač účinkov oxidačných procesov v organizme.
Antioxidanty chránia pred vznikom rakoviny pečene a hrubého čreva, cukrovky typu 2, Parkinsonovej choroby a problémov so srdcom.
Káva nemusí byť len horúca a počas letných dní to platí dvojnásobne. Skúste nechať svoju obľúbenú Popradskú vychladnúť a vyčarujte si to pravé kávové osvieženie. Inšpirovať vás môžu naše recepty na ľadovú kávu alebo zmrzlinu, no možnosti, kombinácie a variácie sú prakticky nekonečné. Doma pripravené chutí najlepšie a so slovenskou Popradskou kávou ešte viac.
Aj vy ste si dnes privstali a máte chuť na niečo sladké? Na niečo kávové a predsa svieže? Skúste tento recept s čokoládou, domácim ríbezľovým džemom, lesným ovocím a hojne napitý voňavým espressom z popradskej kávy Colombia.… viac
Kokosové mlieko je nenahraditeľnou prísadou thajskej kuchyne, no jeho sviežu kokosovú chuť oceníte aj v spojení s Popradskou kávou.… viac
Pokiaľ obľubujete chuť sladkej kávy, tento recept si zamilujete. Stačia vám len 4 ingrediencie, aby ste si vyrobili sladkú pochúťku z vašej obľúbenej Popradskej kávy.… viac
Na svete snáď neexistuje človek, ktorý by nemal rád čokoládu. Keď sa táto cukrovinka spojí s lahodnou chuťou vychladeného talianskeho espressa, vznikne nebo v pohári. Necháte sa zlákať?… viac
Vyrobiť si doma zmrzlinu už nie je problém, dokonca takáto doma vyrobená zmrzlina chutí omnoho lepšie.… viac
Nemáte čas vymýšľať náročné recepty? Vyskúšajte extrémne rýchlu prípravu domácich nanukov z instantnej Popradskej kávy.… viac