7,20 € 28,80 €/kg / 6,0000 € bez DPH
Kolumbijská káva je jedna z najlepšie chuťovo vyvážených káv. Naša káva Colombia Excelso má stredne veľké zrno, ktoré pražíme na espresso. Vďaka mokrému spracovaniu je jej chuť mimoriadne lahodná a jemná, s príjemnou aciditou v šálke.
Kolumbia je po Brazílii druhým najväčším producentom kávy vo svete. A to aj vďaka svojej geografickej polohe v oblasti okolo rovníka a hornatej krajine, ktorá poskytuje ideálne podmienky na jej pestovanie. Patrí tiež medzi kávové veľmoci, o čom svedčí aj to, že sa pestovaniu kávy venuje až 540 000 rodín. Prevažná väčšina navyše žije na malých a lokálnych farmách, kde kávu zbierajú ručne. Vďaka ich poctivej práci tak colombia excelso dosahuje vysokú kvalitu, ktorú tiež prísne stráži úrad Federación Nacional de Cafeteros de Colombia.
Káva sa v Kolumbii pestuje naprieč celou krajinou, preto sú jej oblasti rozdelené na sever, centrum a juh. Je hornatá, preto sa káva pestuje v ideálnych výškach od 1 200 m n. m. až po 1 800 m n. m.
Zatiaľ čo sa zrná zo severnej časti krajiny vyznačujú horkosladkou čokoládovou chuťou, káva z juhu prekypuje citrusovými a sladkými tónmi s miernou kyslosťou. Chuťový profil kávových zŕn zo strednej oblasti sa zase vyznačuje kvetinovými až ovocnými tónmi s miernou kyslosťou. V Kolumbii sa pestuje viacero odrôd arabiky, medzi najčastejšie patrí Caturra, Typica a Castillo. Nájdete tam však aj odrody ako Geisha, Bourbon či Maragogype.
Kolumbijská káva sa pred odoslaním triedi podľa veľkosti zŕn na colombia excelso a colombia supreme. Toto pomenovanie nesúvisí s jej kvalitou a ani odrodou. Obidve veľkosti totiž môžete získať z jedného kríka. Vďaka takémuto rozdeleniu však docielime rovnomerné praženie, pretože aj nepatrné rozdielne veľkosti ovplyvnia konzistentnosť praženia.
Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako pražíme kávu, prečítajte si náš blog.
Oblasť | Kolumbia |
---|---|
Spracovanie | washed |
Odroda | arabika |
Praženie | espresso |
Intenzita |
|
Acidita |