Hrozno je jedným z najobľúbenejších druhov ovocia nielen pre jeho využitie pri výrobe vína, ale aj ako čerstvá ovocná pochúťka. Hoci sa u nás zbiera najmä v septembri, vďaka dovozu si ho môžete vychutnať počas celého roka. Ak si chcete doma pripraviť hroznový džem, prečítajte si náš článok, v ktorom nájdete jednoduchý recept.
Hrozno skrýva najviac priaznivých účinkov vo svojej šupke, ktorá je bohatým zdrojom prírodných antioxidantov a minerálov s liečivým a omladzujúcim efektom. Hlavným antioxidantom je resveratrol, ktorý chráni kardiovaskulárny systém, posilňuje imunitu, spomaľuje starnutie a má protizápalové vlastnosti. Okrem toho hrozno obsahuje aj luteín a zeaxantín, ktoré blahodarne pôsobia na zrak.
No nielen šupka, ale aj hroznové jadierka majú pozitívny vplyv na organizmus, pretože obsahujú množstvo vitamínov, ako napríklad vitamíny B, A, C, E, a minerály horčík, draslík a vápnik.
Dokonca aj hroznový čaj, pripravený zo sušených hroznových listov alebo plodov, podporuje zdravie tráviaceho systému a detoxikuje organizmus.
Veľkou výhodou hrozna je taktiež vysoký podiel vody, ktorá tvorí až 81 % jeho objemu – konzumáciou tohto ovocia teda prispievate i k udržiavaniu vášho pitného režimu.
Hrozno sa dá spracovať rôznymi spôsobmi, pričom každý z nich ponúka jedinečnú metódu, ako využiť jeho chuť a priaznivý vplyv na naše zdravie.
Hroznová šťava je osviežujúca a plná vitamínov, je preto ideálna na podporu imunity a hydratáciu.
Hroznový sirup zase svojou prirodzenou sladkou ovocnou arómou skvele doplní vaše nápoje alebo dezerty.
Za vyskúšanie určite stojí aj hroznové smoothie – môžete ho kombinovať s ovocím či jogurtom.
Sušené hrozienka sú takisto obľúbenou zdravou pochúťkou, ktorá sa dá pridať do cereálií či pečiva alebo konzumovať samostatne ako výborný zdroj rýchlej energie.
Hroznový čaj je ďalšou alternatívou, ako využiť sušené hrozno alebo hroznové listy. Stačí ich zaliať horúcou vodou a nechať lúhovať. Sušené hroznové listy môžete tiež kombinovať s inými bylinkovými čajmi, čím získate nápoj plný vitamínov.
Ak chcete chuť hrozna uchovať po celý rok, pripravte si z neho pečený čaj či džem. Aj keď tepelná úprava môže znížiť obsah niektorých vitamínov a antioxidantov, významná časť z nich v konečnom produkte predsa len zostane.
Na 6 malých pohárov hroznového džemu potrebujete:
Tip na článok
Recept na rýchly egrešový sirup
Ako si pripraviť výborný domáci egrešový sirup.
Zrelé hrozno má prirodzene sladkú chuť, preto sa džem z neho zaobíde aj bez pridaného cukru. Pri varení postupujte rovnako, len namiesto želírovacieho cukru pridajte prírodný polysacharid agar.
Na 2 kilogramy hrozna použite 2 až 3 čajové lyžičky agaru. Ide o zdravú prírodnú alternatívu želatíny, ktorá sa vyrába z červených morských rias.
Zdroje: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-grapes#TOC_TITLE_HDR_3
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!