Čakanku obyčajnú spoznáte na prvý pohľad vďaka jej modrým kvetom, ktoré u nás rastú takmer na každej lúke. Skrýva v sebe však veľa prospešných látok, ako vitamíny, antioxidanty či minerály, ktoré majú široké využitie nielen v tradičnej medicíne. Prečítajte si náš článok a zistite, ako ju správne zbierať, sušiť a čo si z nej môžete pripraviť.
Prasličku poznali v staroveku už naši predkovia. Využívali ju nielen na liečebné účely, ale aj na leštenie cínového alebo mosadzného riadu. Táto rastlina v sebe skrýva liečivé vlastnosti, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu vášho zdravia.
Zázvorový čaj nie je len lahodný nápoj, ale aj prírodný liek s bohatým obsahom vitamínov a minerálov, ktoré prospievajú vášmu zdraviu. Prečítajte si náš článok, a zistite, aké sú jeho účinky a prečo sa ho oplatí piť pravidelne.
Mäta prieporná je súčasťou mnohých letných drinkov, šalátov či liečivých prípravkov. Takisto je účinná pri ochrane pred rôznymi škodcami a je skvelým prírodným repelentom.
Kamilka alebo inak rumanček kamilkový je jednou z najobľúbenejších byliniek na Slovensku. Rastie takmer všade a ľahko sa zbiera i suší. Účinky kamilkového čaju sú navyše overené generáciami. Zistite, ako kamilku zbierať, sušiť aj na čo všetko ju môžete využiť.
Liečivá sila prírody nám vie pomôcť s mnohými neduhmi. Skvelým spôsobom, ako rôzne bylinky dobre spoznať a rozoznať medzi ostatnými, je vytvoriť si vlastný herbár liečivých rastlín.
Yerba Maté je čaj vyrobený zo sušených listov celoročne zeleného stromu, ktorý sa nazýva cezmína paraguajská. Tento strom kvitne malými bielymi kvetmi a plodí drobné červené, čierne alebo žlté bobule podobné brusnici. Strom cezmíny môže dorastať až do výšky 15 metrov.
Hloh obyčajný síce nesie vo svojom názve prívlastok obyčajný, no určite to nie je iba všedná rastlina. Vďaka svojim liečivým účinkom je považovaný za zázračný liek pre srdce. Prečítajte si, aké účinky má ešte na naše telo a aké prospešné látky obsahuje.
Vlčí chvost či babské ucho, ako sa ľudovo nazýva šalvia lekárska, je tradičná bylinka používaná už stáročia. Medicínsky názov Salvia je odvodený zo slova „salvus‟
Krásne červené plody, ktoré zdobia jesenné polia a okraje lesov, sú nielen nádherným symbolom jesene, no aj výborná surovina na šípkový čaj, džem, olej či domáci sirup z čerstvých šípok.