filter icon FILTER

Aby ste si mohli pozrieť videorecept, prosím, povoľte používanie marketingových cookies, alebo si toto video môžete pozrieť priamo na YouTube.

Arabica vs Robusta - Aké sú hlavné rozdiely medzi?


Obsah článku

Pri výbere kávy si možno kladiete otázku, či je lepšia arabica alebo robusta. Líšia sa chuťou, arómou a aj pestovaním. Prečítajte si náš článok a zistite, aké sú medzi nimi ďalšie rozdiely.

Arabica

Arabica je najstaršia a najrozšírenejšia odroda kávy na svete. Predstavuje približne 70 % svetovej produkcie. Jej pestovanie má dlhú históriu v Etiópii a je známa svojou vysokou kvalitou a jemnou chuťou.

Robusta

Robusta je druhá najčastejšie pestovaná kávová odroda a tvorí približne 30 % svetovej produkcie. Pestuje sa v nižších nadmorských výškach, je menej náročná na klimatické podmienky a je viac odolnejšia voči chorobám a škodcom. Má intenzívnejšiu chuť a najčastejšie sa používa v zmesiach a instantných kávach.

V čom sa ešte arabica a robusta líšia?

Tvar zrniek

Arabica a robusta sú ľahko odlíšiteľné. Zrnká arabicy sú plochénatiahnuté, často so zakrivenou drážkou uprostred. Na druhú stranu je robusta menšia a má oblejší tvarrovnejšou drážkou.

Arabika vs robusta

Aróma a chuť

Arabica obsahuje vyššie množstvo olejovcukrov, ktoré pri pražení karamelizujú. Vďaka tomu vám ponúka širokú paletu chuťových tónov ovocia, čokolády, karamelu či orechov. Veľmi významnou chuťovou zložkou arabicy je aj jej kyslosť, jemná textúra kávy a príjemná aróma.

Pri robuste zase prevláda zemitáhorkejšia chuť kávy. Skvelá je práve na prípravu espressa, kde vynikne jej chuť a obsah kofeínu.

Pestovanie

Arabica je pestovaná vo vyšších horských oblastiach, čo jej pridáva jemnejšiu chuť a vyššiu kvalitu. Pri arabice je dôležité aj prostredie, v ktorom sú zrnká pestované. Teplota ovzdušia by mala byť od 15 do 24 °Ca zrážok by malo byť pribižne 1 500 milimetrov ročne.

Robusta sa zase pestuje v nižších nadmorských výškach a má silnejšiu chuťvyšším obsahom kofeínu. Práve vďaka tomu je kávovník robusty odolnejší voči chorobámparazitom. Má tiež veľkú výhodu v tom, že znesie teplotu od 24 do 30 °C.

Množstvo kofeínu

Arabica sa považuje za najchutnejšiu kávu zo všetkých dostupných druhov. Môže za to práve jej nižší obsah kofeínu, ktorý sa pohybuje približne od 0,8 do 1,4 %. Robusta má zase oproti arabice raz také množstvo kofeínu, čo je 1,7 až 4 %.

Cena

Všeobecne platí, že arabica je drahšia ako robusta, pretože si jej pestovanie vyžaduje viac starostlivosti. Arabica sa tiež považuje za kvalitnejšiu kávujemnejšou chuťouzložitejším aromatickým profilom.

Robusta je cenovo dostupnejšia hlavne preto, že je menej náchylná na choroby a napadnutie škodcov, čo znižuje náklady na jej pestovanie. Presné ceny sa však môžu líšiť v závislosti od lokality, trhu a dodávateľov kávy.


Viete, odkiaľ pochádza káva?

Tip na článok

Viete, odkiaľ pochádza káva?

Cesta kávového zrna: Od pralesov v Etiópii až po vašu šálku.

Prečítať


Ako si vybrať tú správnu odrodu?

Chuťové preference

Rozhodovanie sa medzi arabicou a robustou začína vašimi preferenciami. Ak máte radšej jemnejšiu chuťbohatou arómou, arabica je ideálna voľba. Naopak, ak uprednostňujete silnejšiuhorkejšiu chuť, je pre vás lepšou voľbou robusta.

Účel, na ktorý ju potrebujete

Pri výbere sa zamyslite, ako a na čo chcete kávu použiť. Robusta je ideálna do kávových zmesí, napríklad pre kancelárie, kde od nej zamestnanci často vyžadujú nabudenie. Naopak, arabica sa často používa pre filtrované kávy a nápoje z espressa, ako je cappuccino či caffé latte.

Označenie na obale

Pri rozhodovaní sa medzi arabicou a robustou vám pomôže aj označenie na obale kávy. Väčšina značiek vždy uvádza, či ide o čistú arabicu, robustu alebo zmes oboch druhov.

Popradská káva

Zmes arabica a robusta

V kávových zmesiach je bežné, že väčší podiel tvorí arabica, zatiaľ čo robusta sa pridáva v menšom množstve. Typické pomery zmesí arabicy a robusty sú buď 80/20, 70/30, alebo 50/50. Tie umožňujú, aby dominujúca arabica prispela svojimi jemnými arómamibohatou chuťou, zatiaľ čo robusta pridáva intenzívnejšiu chuť a vyšší obsah kofeínu.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!