filter icon FILTER
príprava vegánskych medovníkov

Recept na vegánske medovníky bez vajec


Obsah článku

Ste vegán, máte intoleranciu na niektorú zo živočíšnych potravín, alebo chcete tento rok obmeniť svoj starý recept na medovníky a vyskúšať niečo nové? Prečítajte si náš článok s receptom na zdravé vegánske medovníky bez použitia vajec.

Ingrediencie na vegánske medovníky

  • 400 gramov špaldovej múky
  • 70 mililitrov čakankového sirupu
  • 250 gramov rastlinného masla
  • 100 gramov vlašských orechov
  • 50 gramov trstinového cukru
  • 4 čajové lyžičky Bio perníkového korenia
  • 1 čajová lyžička Bio kypriaceho prášku

Postup prípravy vegánskych medovníkov bez vajec

  1. Do misky preosejte múku a pridajte k nej všetky ostatné suroviny. Pomaly vymieste cesto, buď ručne, alebo mixérom.
Prísady na vegánske medovníky bez vajec
  1. Pripravené cesto zabaľte do fólie a dajte aspoň na dve hodiny do chladničky, najlepšie je však nechať ho oddychovať pokojne aj deň, dva.
  2. Následne ho vyberte, posypte múkou a vyvaľkajte. Ideálne na hrúbku približne 5 milimetrov, aby sa vám z neho dobre vykrajovalo.
Vykrajovanie medovníkov
  1. Formičkami si vykrojte tvary, ktoré sa vám páčia, a medovníky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
vykrajovanie veganskych medovnikov
  1. Ak chcete mať medovníčky tmavšie, môžete ich pred pečením potrieť mandľovým mliekom zmiešaným s troškou čakankového sirupu.
upečené vegan medovníky na pekáči
  1. Pečte ich v predhriatej rúre na 180 °C približne 6 – 8 minút.

Recept na medovníčky so zázvorovým krémom

Tip na článok

Recept na medovníčky so zázvorovým krémom

Jemné medové cesto s nadýchanou plnkou

Prečítať


Čím nahradiť vajíčka v medovníkoch?

Ak ste zvyknutí pridávať do medovníkov vajíčko alebo hľadáte vegánsku alternatívu, použite niektorú z nižšie uvedených náhrad.

  • Jablkové pyré medovníkom dodáva príjemnú sladkosť a vláčnosť. Na jedno vajce použite približne 65 gramov jablkového pyré.
  • ¼ hrnčeka rozpučeného banánu v recepte nahradí jedno vajíčko.
  • 1 polievkovú lyžicu chia semienok alebo ľanových semienok zmiešajte s 3 lyžicami vody a nechajte zmes 5 – 10 minút odstáť.
  • Rozmixované tofu je skvelou alternatívou, ktorá vegánskym medovníkom dodáva štruktúru a jemnú chuť. Na jedno vajce budete potrebovať 60 gramov tofu.

Vegánska poleva na medovníky

Potrebné ingrediencie

  • 1 kus stredne veľkého citróna
  • 300 gramov práškového cukru

Postup prípravy vegánskej polevy

  1. Vyšľahajte šťavu z jedného citróna s preosiatym práškovým cukrom do vami požadovanej hustoty. Hotovú polevu dajte do cukrárskeho vrecka a vychladnuté bezvaječné medovníky môžete zdobiť.
  2. Poleva zaschne približne do 30 minút, potom môžete medovníky odložiť a postupne si ich vychutnávať so šálkou kvalitnej mletej kávy.
Vegánska poleva na medovníky

Ako skladovať vegánske medovníky, aby mali čo najlepšiu chuť?

Aby si medovníky udržali svoju mäkkosť a čerstvosť, najlepšie je skladovať ich v uzatvorenej potravinovej dóze.

Ak sa stane, že vám stvrdnú, existuje jednoduchý trik, ako im vrátiť pôvodnú konzistenciu. Stačí k nim do dózy pridať kúsok jablka. Dávajte však pozor, aby sa ich nedotýkalo – takto sa vlhkosť uvoľní do okolitého vzduchu a pečivo postupne zvláčni. Tento proces trvá približne 12 až 24 hodín. Vegánske medovníky vydržia v uzavretej krabici mäkké až tri mesiace.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!