Recept na vegánske medovníky bez vajec
28. október 2024
Recepty |
Vianočné recepty |
Zdravé recepty
Obsah článku
Ste vegán, máte intoleranciu na niektorú zo živočíšnych potravín, alebo chcete tento rok obmeniť svoj starý recept na medovníky a vyskúšať niečo nové? Prečítajte si náš článok s receptom na zdravé vegánske medovníky bez použitia vajec.
Ingrediencie na vegánske medovníky
- 400 gramov špaldovej múky
- 70 mililitrov čakankového sirupu
- 250 gramov rastlinného masla
- 100 gramov vlašských orechov
- 50 gramov trstinového cukru
- 4 čajové lyžičky Bio perníkového korenia
- 1 čajová lyžička Bio kypriaceho prášku
Postup prípravy vegánskych medovníkov bez vajec
- Do misky preosejte múku a pridajte k nej všetky ostatné suroviny. Pomaly vymieste cesto, buď ručne, alebo mixérom.
- Pripravené cesto zabaľte do fólie a dajte aspoň na dve hodiny do chladničky, najlepšie je však nechať ho oddychovať pokojne aj deň, dva.
- Následne ho vyberte, posypte múkou a vyvaľkajte. Ideálne na hrúbku približne 5 milimetrov, aby sa vám z neho dobre vykrajovalo.
- Formičkami si vykrojte tvary, ktoré sa vám páčia, a medovníky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Ak chcete mať medovníčky tmavšie, môžete ich pred pečením potrieť mandľovým mliekom zmiešaným s troškou čakankového sirupu.
- Pečte ich v predhriatej rúre na 180 °C približne 6 – 8 minút.
Tip na článok
Recept na medovníčky so zázvorovým krémom
Jemné medové cesto s nadýchanou plnkou
Prečítať
Čím nahradiť vajíčka v medovníkoch?
Ak ste zvyknutí pridávať do medovníkov vajíčko alebo hľadáte vegánsku alternatívu, použite niektorú z nižšie uvedených náhrad.
- Jablkové pyré medovníkom dodáva príjemnú sladkosť a vláčnosť. Na jedno vajce použite približne 65 gramov jablkového pyré.
- ¼ hrnčeka rozpučeného banánu v recepte nahradí jedno vajíčko.
- 1 polievkovú lyžicu chia semienok alebo ľanových semienok zmiešajte s 3 lyžicami vody a nechajte zmes 5 – 10 minút odstáť.
- Rozmixované tofu je skvelou alternatívou, ktorá vegánskym medovníkom dodáva štruktúru a jemnú chuť. Na jedno vajce budete potrebovať 60 gramov tofu.
Vegánska poleva na medovníky
Potrebné ingrediencie
- 1 kus stredne veľkého citróna
- 300 gramov práškového cukru
Postup prípravy vegánskej polevy
- Vyšľahajte šťavu z jedného citróna s preosiatym práškovým cukrom do vami požadovanej hustoty. Hotovú polevu dajte do cukrárskeho vrecka a vychladnuté bezvaječné medovníky môžete zdobiť.
- Poleva zaschne približne do 30 minút, potom môžete medovníky odložiť a postupne si ich vychutnávať so šálkou kvalitnej mletej kávy.
Ako skladovať vegánske medovníky, aby mali čo najlepšiu chuť?
Aby si medovníky udržali svoju mäkkosť a čerstvosť, najlepšie je skladovať ich v uzatvorenej potravinovej dóze.
Ak sa stane, že vám stvrdnú, existuje jednoduchý trik, ako im vrátiť pôvodnú konzistenciu. Stačí k nim do dózy pridať kúsok jablka. Dávajte však pozor, aby sa ich nedotýkalo – takto sa vlhkosť uvoľní do okolitého vzduchu a pečivo postupne zvláčni. Tento proces trvá približne 12 až 24 hodín. Vegánske medovníky vydržia v uzavretej krabici mäkké až tri mesiace.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali