filter icon FILTER
vegánske tiramisu

Recept na chutné vegánske tiramisu, ktoré si zamilujete


Obsah článku

Či ste sa rozhodli nejesť živočíšne výrobky z vlastného presvedčenia, alebo pre niektoré potravinové alergie, nemusíte sa vzdávať obľúbených tradičných maškŕt. Vyskúšajte náš recept na vegánske tiramisu, ktoré vás prekvapí svojou jedinečnou chuťou.

Komu vďačíme za pravé tiramisu?

Tiramisu patrí medzi najznámejšie talianske dezerty. Názov zákusku pochádza z treviského nárečia „tireme su“ a doslova znamená „vyzdvihni ma“. Hovorí sa, že tiramisu vzniklo okolo roku 1 800 a prvýkrát ho pripravila šikovná majiteľka domu rozkoše v centre mesta Treviso.

Údajne ponúkala dezert svojim zákazníkom na konci večera, aby ich povzbudil a vyriešil ich problémy s plnením manželských povinností po návrate z nevestinca. Aj preto pravé tiramisu obsahuje výživné suroviny, ako sú vajcia, cukor, mascarpone, kakao či espresso.

Prečo by ste si mali pripraviť vegánske tiramisu?

  • je zdravšou verziou klasického receptu,
  • obsahuje menej cukru,
  • má menej kalórií,
  • vydrží dlhšie ako klasické tiramisu, pretože neobsahuje vajcia.
recept na vegánske tiramisu

Recept na vegánske tiramisu

Na prípravu vegánskeho tiramisu potrebujete:

suroviny na piškótové cesto

  • 300 mililitrov mandľového mlieka
  • 200 gramov špaldovej múky – celozrnnej strednej
  • 100 gramov trstinového cukru
  • 2 kávové lyžičky kukuričného škrobu
  • 100 mililitrov oleja
  • 100 gramov mandlí
  • ½ kávovej lyžičky kypriaceho prášku
  • soľ
vegánske tiramisu recept

suroviny na prípravu krému

  • 560 gramov tofu nátierky bez príchute
  • 230 gramov kokosového mlieka (jedna plechovka)
  • 100 gramov hnedého cukru
  • 4 centilitre likéru Amaretto
  • kakao na posypanie

Nezabudnite si pripraviť jednu z najhlavnejších ingredencií – espresso. Vyskúšajte novinku Mistral Intense Espresso, ktorá dodá vášmu dezertu intenzívnu a plnšiu kávovú chuť.
Z uvedeného množstva surovín pripravíte 5 pohárov vegánskeho tiramisu. Ak vám ostanú piškóty nazvyš, vychutnajte si ich pri dobrej šálke kávy či čaju.

tiramisu vo vegánskej verzii

Postup prípravy vegánskeho tiramisu

  1. Najskôr si pripravte 30 ml espresso, aby stihlo vychladnúť. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. Potom začnite s prípravou vegánskych piškót. Rozsekajte mandle s mixérom najemno.
  3. Zmiešajte všetky suché suroviny – mandle, múku, cukor, škrob, kypriaci prášok a štipku soli.
  4. Potom pridajte mandľové mlieko a olej. Zmes poriadne vymiešajte.
  5. Položte na plech papier na pečenie a vylejte naň piškótové cesto.
  6. Rovnomerne ho rozotrite a pečte na 180 °C približne 15 až 20 minút.
  7. Kým sa piškótové cesto upečie, pripravte si krém. V mixéri spolu vymiešajte tofu a hustejšiu časť kokosového mlieka (bez vody).
  8. Pridajte cukor a miešajte zmes, až kým z nej nevznikne hustý krém.
  9. Upečené piškótové cesto nechajte vychladnúť a rozkrájajte ho na drobné kocky.
  10. Zmiešajte vychladnuté espresso s Amaretto likérom.
  11. Do pripravených nádob začnite vrstviť piškóty s krémom. Najskôr namočte piškóty do kávy a likéru, potom na ne naneste krém. Pokračujte, až kým sa vám neminú piškóty s krémom.
  12. Pripravené vegánske tiramisu posypte kakaom a môžete ozdobiť ovocím.

Tipy k príprave vegánskeho tiramisu

  • Pripravte si vegánske tiramisu do nepotrebných zaváraninových pohárov, ideálne, ak by boli nižšie a širšie. Vďaka tomu dezert ľahko zatvoríte a môžete pohodlne skladovať aj niekoľko dní v chladničke.
  • Krém si môžete osviežiť ovocím podľa vlastnej chuti. Ideálne sú na to čučoriedky, maliny či kúsky jahôd.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!