Bazu poznali a používali už v stredoveku. Spoznáte ju pomerne ľahko. Rastlinu, ktorá rastie v kríku, najvernejšie prezradia jej drobné biele kvety, ktoré rastú v zhluku na dlhej stopke. Po ich odkvitnutí dozrievajú na kríku čierno-fialové guľôčky - drobné plody.
V prípade, že by ste si chceli bazové kvety nazbierať sami, vyberte sa na zber v júni a v júli, prípadne začiatkom augusta. Z bazových kvetov si môžete vyrobiť a domáci bazový sirup, ktorý vám dlho vydrží v zásobách, aby ste si mohli príjemnú chuť bazy pripomenúť aj po skončení jej sezóny.
Po odkvitnutí môžete až do septembra zbierať plody, ktoré tiež nie sú na zahodenie. Dá sa z nich uvariť chutný džem, alebo ich môžete odšťavovať a zmiešať s inými ovocnými šťavami.
Správny zber a uchovávanie bazy čiernej je dôležité pre zachovanie jej chuti a čerstvosti. Bazové kvety je dobré zbierať pomocou nožníc a dávať ich do košíka, aby sa zbytočne nepolámali. Zbierajte celé rozkvitnuté súkvetia a potom ich nechajte postáť, aby z nich povyliezali chrobáky a vošky.
Na sušenie si pripravte väčšie plechy, na ktoré uložíte papier na pečenie. Umyté kvety na ne poukladajte vedľa seba. Sušte ich v prievane a pri izbovej teplote, nikdy ich nesušte na priamom slnku. Po usušení odstránte stonky a vysušené kvety poukladajte do dobre uzatvárateľných nádob, aby nezvlhli.
Bazu rozhodne nekonzumujte v surovom stave. Obsahuje totiž látku, ktorá vám môže uškodiť, ak nie je tepelne upravená. Bazový čaj pripravíte takto.
Ak by ste chceli čaj ešte trošku vylepšiť, pridajte doň 3 - 5 najemno nakrájaných koliesok zázvoru, limetky alebo citrónu. Takýto čaj príjemne zohreje váš organizmu, prispeje k dobrému tráveniu a posilní imunitu. V prípade, že by ste chceli mať tento posilňovač imunity celoročne v skrinke, bazovo-zázvorový čaj je po celý rok v ponuke čajov Popradské.
Ak máte počas teplejších dní chuť na ľadový bazový čaj, môžete si ho jednoducho pripraviť aj bez toho, aby ste kvety zaliali horúcou vodou. Jednoducho kvety očistite, zalejte prevarenou vychladnutou vodou a nechajte 10 minút lúhovať. Nakoniec k nim pridajte nakrájaný citrón a cez noc nechajte odležať na chladnom mieste. Na druhý deň bazu sceďte, pridajte ľad a vychutnajte si ľadový nápoj.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!