filter icon FILTER
Baza cierna a ucinky, ktore ma na nas organizmus, kvet bazy

Voňavá baza čierna: Aké má účinky, využitie a kedy ju zbierať?


Obsah článku

Bazu poznali a používali už v stredoveku. Spoznáte ju pomerne ľahko. Rastlinu, ktorá rastie v kríku, najvernejšie prezradia jej drobné biele kvety, ktoré rastú v zhluku na dlhej stopke. Po ich odkvitnutí dozrievajú na kríku čierno-fialové guľôčky - drobné plody.

V prípade, že by ste si chceli bazové kvety nazbierať sami, vyberte sa na zber v júni a v júli, prípadne začiatkom augusta. Z bazových kvetov si môžete vyrobiť a domáci bazový sirup, ktorý vám dlho vydrží v zásobách, aby ste si mohli príjemnú chuť bazy pripomenúť aj po skončení jej sezóny.

Po odkvitnutí môžete až do septembra zbierať plody, ktoré tiež nie sú na zahodenie. Dá sa z nich uvariť chutný džem, alebo ich môžete odšťavovať a zmiešať s inými ovocnými šťavami.

Poznáte liečivé účinky bazy čiernej na náš organizmus?

  • Okrem toho, že krásne vonia, baza má aj blahodárne účinky, ktoré vôbec nie sú na zahodenie. Vďaka svojím protizápalovým účinkom pomáha organizmu pri napadnutí rôznymi vírusmi.
  • Najznámejší a najdlhšie evidovaný účinok je boj s chrípkou a ochoreniami dýchacích ciest. Čaj z bazy čiernej sa používa pri bronchitíde, nádche, rôznych zápalových ochoreniach a vďaka svojim antioxidačným účinkom slúži ako prevencia pred chorobami, ktoré sú zapríčinené oxidačným stresom. Sem radíme napríklad diabetes či srdcovú príhodu.
  • Ďalšia veľká skupina, ktorá môže benefitovať z účinkov bazy čiernej, sú diabetici, pretože baza znižuje hladinu cukru v krvi.
  • Navonok sa používa vo forme obkladov pri opuchoch, bolestiach kĺbov a rôznych povrchových zápaloch. Odvar alebo výluh z bazy môžeme aplikovať aj na vyčistenú pleť ako náhradu tonika.
Bazovy caj z kvetov, caj so zazvorom, ktory si pripravite doma

Zber a uchovávanie kvetov bazy čiernej

Správny zber a uchovávanie bazy čiernej je dôležité pre zachovanie jej chuti a čerstvosti. Bazové kvety je dobré zbierať pomocou nožníc a dávať ich do košíka, aby sa zbytočne nepolámali. Zbierajte celé rozkvitnuté súkvetia a potom ich nechajte postáť, aby z nich povyliezali chrobáky a vošky.

Na sušenie si pripravte väčšie plechy, na ktoré uložíte papier na pečenie. Umyté kvety na ne poukladajte vedľa seba. Sušte ich v prievane a pri izbovej teplote, nikdy ich nesušte na priamom slnku. Po usušení odstránte stonky a vysušené kvety poukladajte do dobre uzatvárateľných nádob, aby nezvlhli.

Príprava bazového čaju z kvetov

Bazu rozhodne nekonzumujte v surovom stave. Obsahuje totiž látku, ktorá vám môže uškodiť, ak nie je tepelne upravená. Bazový čaj pripravíte takto.

  • Najskôr odstráňte kvety zo stonky a za hrsť čerstvých kvetov zalejte pol litrom zovretej vody.
  • Zaliate kvety nechajte lúhovať a po 10 minútach preceďte obsah. Bazový čaj chutí veľmi jemne a má sladkú kvetinovú arómu.

Tipy na záver

Ak by ste chceli čaj ešte trošku vylepšiť, pridajte doň 3 - 5 najemno nakrájaných koliesok zázvoru, limetky alebo citrónu. Takýto čaj príjemne zohreje váš organizmu, prispeje k dobrému tráveniu a posilní imunitu. V prípade, že by ste chceli mať tento posilňovač imunity celoročne v skrinke, bazovo-zázvorový čaj je po celý rok v ponuke čajov Popradské.

Ak máte počas teplejších dní chuť na ľadový bazový čaj, môžete si ho jednoducho pripraviť aj bez toho, aby ste kvety zaliali horúcou vodou. Jednoducho kvety očistite, zalejte prevarenou vychladnutou vodou a nechajte 10 minút lúhovať. Nakoniec k nim pridajte nakrájaný citrón a cez noc nechajte odležať na chladnom mieste. Na druhý deň bazu sceďte, pridajte ľad a vychutnajte si ľadový nápoj.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!