Tymian je rastlina veľmi podobná obľúbenej materinej dúške. Aj keď je známy pre svoju výraznú korenistú chuť, pre ktorú sa využíva najmä na dochucovanie jedál, známe sú aj jeho účinky na ľudskú psychiku i zdravie.
Naši predkovia jeho prednosti využívali hlavne na liečenie problémov s tráviacim ústrojenstvom, pri nadúvaní, prechladnutí a pri liečbe záchvatového kašľu. Pre svoje dezinfekčné účinky je ľudovo nazývaný aj penicilínom chudobných. Prečítajte si viac o liečivých účinkoch tymianu alebo sa s nami pustite do prípravy sirupu podľa overeného receptu.
Výroba tymianového sirupu vám nezaberie veľa času. Stačí pár vetvičiek čerstvého alebo sušeného tymianu, cukor a voda.
Na miernom ohni povaríme vodu s cukrom asi 10 minút.
Potom pridáme balíček sušeného tymianu (približne 12 g) alebo za hrsť čerstvej bylinky a necháme lúhovať zopár hodín.
Následne sirup scedíme cez gázu do pripravenej sklenenej uzatvárateľnej fľaštičky. Môžeme ešte dochutiť medom.
Hotový sirup uchovávame v chladničke.
Ak sa chcete liečiť tymianovým sirupom, užívajte 3x denne jednu čajovú lyžičku.
Tymian obsahuje esenciálne oleje, vďaka ktorým sa zvyšuje prekrvenie hrudníka, a tým zvyšuje sekréciu hlienu a zlepšuje vykašliavanie. Nezabúdajte, že účinok sirupu sa dostaví po 2 - 3 dňoch, ako je to u mnohých ďalších liečiv.
Sirup má veľmi príjemnú chuť, takže určite ulahodí aj deťom. Nepodávajte ho však deťom do 3 rokov. Zároveň liečba tymianom nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy. Ak užívate aj iné lieky, je dobré konzultovať to s vašim ošetrujúcim lekárom.
Prajeme veľa zdravia.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!