Jeho pestovanie je jednoduché a darí sa mu aj v našich podmienkach. Kvitne od mája do septembra, zbierajú sa z neho listy aj kvety. Tie sa používajú buď čerstvé, alebo ich môžete nechať usušiť, trvá to 6 - 10 dní.
Vďaka svojej výraznej vôni je tymian obľúbený v kuchyni ako korenina, používa sa aj v parfumoch a kozmetike. Oplatí sa ho však poznať najmä vďaka jeho mnohým liečivým účinkom.
Hlavnou účinnou látkou tymianu je tymol, ktorý má silné dezinfekčné účinky a bojuje proti škodlivým baktériam, vírusom, ale napríklad aj plesniam. Lístky tymianu obsahujú esenciálny olej, v ktorom sa nachádza 20 - 60 percent tymolu.
Do 250 ml vriacej vody pridajte 2 lyžičky sušeného tymianu alebo čajové vrecko. Ak máte čerstvú bylinku, budete potrebovať 3 - 4 lyžičky. Nechajte lúhovať 10 až 15 minút.
Počas dňa sa odporúča vypiť 2 - 4 poháre tymianového čaju.
Tymian patrí oddávna medzi recepty na boj s ochoreniami dýchacích ciest, na tento účel ho odporúčal už antický lekár Hippokrates.
V takýchto prípadoch je najlepšie podávať ho ústne, no nie ako čistý esenciálny olej, ktorý sa na konzumáciu neodporúča. Siahnite po tymiane vo forme čaju, sirupu alebo kloktadla. Sú vhodné aj pre deti.
Čaj môžete uvariť buď zo samotného tymianu, alebo využiť účinky kombinácie viacerých liečivých bylín, ako v čajových zmesiach určených na liečbu kašľa a ochorení priedušiek alebo proti bolesti hrdla.
Čaj z tymianu je účinný pri širokej škále problémov s tráviacim traktom.
Tymian sa pridáva aj do zubných pást či ústnych vôd, ktoré využívajú jeho schopnosť osviežiť dych a bojovať s baktériami.
Nezanedbateľný je aj jeho príspevok k ochrane zubnej skloviny pred mäknutím, za čo môžeme ďakovať tymolu. Dôslednú zubnú hygienu tak môžete doplniť o popíjanie tymianového čaju či žutie lístkov čerstvého tymianu.
Tymian je prírodnou alternatívou liečby mnohých kožných neduhov.
Táto bylinka má naozaj všestranné liečebné i preventívne účinky:
Ako korenina: Čerstvý alebo sušený tymian je výborných dochucovadlom na mäso, hydinu, ryby či napríklad na pečené zemiaky a zeleninu. Skúste ho pridať aj do šalátov, polievok alebo omáčok.
Do nápojov: Vetvičky čerstvého tymianu prevoňajú limonády a zaujímavú chuť vedia priniesť aj alkoholickým nápojom.
Proti hmyzu: Tymianový olej pôsobí aj ako repelent, napríklad proti komárom. Nestačí však len pestovať jeho kríky. Skúste si pripraviť roztok 8 kvapiek tymianového oleja na deciliter vody a nalejte ho do rozprašovača. Lístky tymianu možno použiť aj na ochranu textílii pred hmyzom. Tymianový olej zmierňuje aj príznaky po uštipnutí.
Všetkého veľa škodí a pri bylinkách sa odporúča užívať ich s mierou. Pri tymiane by si mali dať pozor najmä ľudia, ktorí užívajú lieky riediace krv, pretože tymian môže spomaliť zrážanlivosť krvi a zvýšiť tak riziko modrín či krvácania. Aj z toho dôvodu ho radšej prestaňte užívať aspoň dva týždne pred plánovanou operáciou.
Preháňať by to s ním nemali ani tehotné či dojčiace ženy. V bežných dávkach je jeho užívanie považované za bezpečné, ale mali by sa vyhnúť zvýšeným dávkam na liečebné účely.
Pri každom rozsiahlejšom užívaní je dobré najprv sa poradiť so svojím lekárom či lekárnikom.
Tymian poznali už starí Egypťania, ktorí ho používali pri balzamovaní mŕtvych. V starovekom Grécku zas využívali jeho aromatické vlastnosti a pálili ho v chrámoch alebo pridávali do kúpeľov.
Rimania zas objavili jeho dochucovací potenciál a začali ním vylepšovať syry či alkoholické nápoje. Tymian totiž považovali za ochranu pred otravou a dali si ho pred alebo počas jedla.
Tymian ako koreninu používame dodnes, ale v minulosti bol užitočný aj v uchovávaní jedla. Síce o tom vtedy ľudia nevedeli, ale súčasní vedci preukázali, že tymianový olej v potravinách pôsobí proti viacerým nebezpečným baktériám. Tymian v jedle ich teda mohol aspoň trochu chrániť pred ochoreniami z pokazeného jedla a nedostatočnej hygieny pri jeho spracovaní a skladovaní.
Tymian bol v staroveku spájaný s odvahou, hrdinstvom a silou. Vetvičky tymianu boli u rímskych vojakov symbolom rešpektu. Ešte aj stredovekí vojaci si so sebou do boja brali túto bylinku.
V liečivé účinky tymianu ľudia verili aj v časoch, keď Európu trápila morová nákaza. Vtedy to síce ešte nemali zistené vedecky, ale dnes už vieme, že v prípade antiseptických účinkov tymianu sa obracali na správnu bylinku.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!