filter icon FILTER
lievance recept

Recept na výborné špaldové lievance bez droždia a kysnutia


Obsah článku

„Raňajkuj ako kráľ, obeduj ako mešťan a večeraj ako žobrák.‟ Ak sa riadite týmto príslovím a ste milovníkmi sladkých raňajok, skúste lievance zo špaldovej múky. S nimi naozaj môžete raňajkovať kráľovsky.

Ideálne sú cez víkendy, keď raňajkujeme spoločne s rodinou. Vtedy je viac času na ich prípravu a samozrejme, na vychutnávanie ešte teplých sladkých kúskov.

Keďže je s nimi trošku viac práce, zapojte aj ostatných členov rodiny. Zatiaľ, čo vy budete lievance vypekať, zvyšok rodiny môže pomôcť s čistením a krájaním ovocia, natieraním džemu, tvarohu či lieskovo-orieškového krému a finálnym zdobením. Lievance sú výborné na rôzne spôsoby. Každý si ich vyladí presne podľa svojej chuti. Tak smelo do toho.

Čo budete potrebovať na lievance bez kysnutia?

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 6 polievkových lyžíc hnedého cukru
  • 2 vajcia
  • štipku soli
  • trochu mletej škorice
  • 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
  • 250 ml mlieka
  • 3 PL oleja
  • ovocie na ozdobu
  • tvaroh a med na ozdobu

Z tejto dávky nám vyjde cca 15-16 lievancov.

lievance recept ingrediencie

Postup prípravy lievancov bez kysnutia

  1. Sypké ingrediencie (múku, hnedý cukor, škoricu, soľ, kypriaci prášok do pečiva) vymiešame v jednej miske.
  2. V druhej miske vyšľaháme žĺtky, pridáme olej a mlieko.
  3. Do „mokrej‟ zmesi postupne vmiešame „sypkú‟ a šľaháme do hladkého krému.
  4. Medzitým si pripravíme zo zvyšných dvoch bielkov tuhý sneh. Ten už len opatrne vmiešame vareškou do cesta, ktoré by malo byť krásne nadýchané.
  5. Panvicu si natrieme trochou oleja a necháme ho zohriať.
  6. Na panvicu vylievame cesto a tvarujeme lievance. Keď sa nám na ceste tvoria bublinky a spodná vrstva sa odliepa od panvice, lievance otáčame. Opekáme ich pomaly a z oboch strán.
  7. Lievance zdobíme podľa vlastnej fantázie. Vynikajúce sú s tvarohom, malinami a troškou medu alebo s lieskovo-orieškovým krémom a banánmi.

Lievance jeme ešte teplé. Výborne chutia s ranným čiernym čajom, ochuteným citrónom a medom.

Nezabúdajte, že raňajky dokážu váš deň urobiť krajším. Krásny štart do nového dňa praje Popradské.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!