Recept na výborné špaldové lievance bez droždia a kysnutia
7. február 2020
Recepty
Obsah článku
„Raňajkuj ako kráľ, obeduj ako mešťan a večeraj ako žobrák.‟ Ak sa riadite týmto príslovím a ste milovníkmi sladkých raňajok, skúste lievance zo špaldovej múky. S nimi naozaj môžete raňajkovať kráľovsky.
Ideálne sú cez víkendy, keď raňajkujeme spoločne s rodinou. Vtedy je viac času na ich prípravu a samozrejme, na vychutnávanie ešte teplých sladkých kúskov.
Keďže je s nimi trošku viac práce, zapojte aj ostatných členov rodiny. Zatiaľ, čo vy budete lievance vypekať, zvyšok rodiny môže pomôcť s čistením a krájaním ovocia, natieraním džemu, tvarohu či lieskovo-orieškového krému a finálnym zdobením. Lievance sú výborné na rôzne spôsoby. Každý si ich vyladí presne podľa svojej chuti. Tak smelo do toho.
Čo budete potrebovať na lievance bez kysnutia?
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 6 polievkových lyžíc hnedého cukru
- 2 vajcia
- štipku soli
- trochu mletej škorice
- 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
- 250 ml mlieka
- 3 PL oleja
- ovocie na ozdobu
- tvaroh a med na ozdobu
Z tejto dávky nám vyjde cca 15-16 lievancov.
Postup prípravy lievancov bez kysnutia
- Sypké ingrediencie (múku, hnedý cukor, škoricu, soľ, kypriaci prášok do pečiva) vymiešame v jednej miske.
- V druhej miske vyšľaháme žĺtky, pridáme olej a mlieko.
- Do „mokrej‟ zmesi postupne vmiešame „sypkú‟ a šľaháme do hladkého krému.
- Medzitým si pripravíme zo zvyšných dvoch bielkov tuhý sneh. Ten už len opatrne vmiešame vareškou do cesta, ktoré by malo byť krásne nadýchané.
- Panvicu si natrieme trochou oleja a necháme ho zohriať.
- Na panvicu vylievame cesto a tvarujeme lievance. Keď sa nám na ceste tvoria bublinky a spodná vrstva sa odliepa od panvice, lievance otáčame. Opekáme ich pomaly a z oboch strán.
- Lievance zdobíme podľa vlastnej fantázie. Vynikajúce sú s tvarohom, malinami a troškou medu alebo s lieskovo-orieškovým krémom a banánmi.
Lievance jeme ešte teplé. Výborne chutia s ranným čiernym čajom, ochuteným citrónom a medom.
Nezabúdajte, že raňajky dokážu váš deň urobiť krajším. Krásny štart do nového dňa praje Popradské.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali