filter icon FILTER
Šálka kávy so škoricou

Škorica do kávy – áno alebo nie?


Obsah článku

Škorica je korenie, ktoré sa používa už tisíce rokov nielen pre jeho výnimočnú chuť, ale aj liečivé účinky. V súčasnosti si škoricu do kávy pridáva čoraz viac ľudí. Ak sa chcete dozvedieť, ako si pripravíte škoricové latte a aké zdravotné benefity táto kombinácia ponúka, prečítajte si náš článok.

Káva so škoricou a jej liečivé účinky

Znižuje riziko vzniku srdcových chorôb

Už 1,5 gramu škorice v káve môže zmenšiť riziko vzniku srdcových chorôb, pretože znižuje hladinu triglyceridov„zlého“ LDL cholesterolu – typu tuku nachádzajúceho sa v krvi. Na druhej strane zas pomáha zvyšovať „dobrý“ HDL cholesterol, ktorý odstraňuje nadbytočný cholesterol z krvného obehu.

Je bohatá na antioxidanty

Škorica je bohatá na antioxidanty, ako napríklad polyfenoly, ktoré pomáhajú chrániť telo pred oxidačným stresom spôsobeným voľnými radikálmi. To redukuje riziko vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina, a podporuje celkové zdravie. Antioxidanty tiež prispievajú k zdravšej pokožke a spomaleniu procesu starnutia.

Má protizápalové účinky

Škorica obsahuje zlúčeninu cinnamaldehyd, ktorá má protizápalové účinky. Zmierňuje tak zápaly v tele, čo môže byť prospešné pri artritíde alebo iných zápalových ochoreniach.

Regulácia hladiny cukru v krvi

Káva so škoricou znižuje inzulínovú rezistenciu, vďaka čomu organizmus dokáže lepšie reagovať na inzulín a efektívnejšie ho využívať. To vedie k stabilnejším hladinám cukru v krvi, čo je dôležité v rámci prevencie metabolických problémov, ako je cukrovka typu 2.

Negatívne účinky škorice v káve

Malé množstvo škorice – asi ½ čajovej lyžičky na jednu šálku kávy – je v poriadku. Napriek tomu ju do svojho obľúbeného nápoja pridávajte opatrne. Príliš veľa škorice kumuluje v tele prebytok zlúčeniny nazývanej kumarín, ktorá súvisí s poškodením pečene.

Škorica môže spôsobiť aj alergickú reakciu. Obsahuje totiž spomínaný cinnamaldehyd, bežný alergén, ktorého nadmerná konzumácia býva príčinou boľavých vredov v ústach.

Škorica celá a mletá škorica

Aký druh škorice je najlepší do kávy?

Cejlónska škorica
Cejlónska, respektíve pravá škorica pochádza zo Srí Lanky a južnej Indie. Má jemnejšiu a sladšiu chuť a obsahuje menej kumarínu, je preto z hľadiska pravidelnej konzumácie bezpečnejšia.

Cassia škorica
Cassia je známa aj ako čínska škorica, keďže sa pestuje v južnej Číne. Ide o lacnejšiu a bežne dostupnú odrodu, ktorá má tmavšie sfarbenie a výraznejšiu, ostrejšiu chuť. Jej obsah kumarínu je v porovnaní s cejlónskou škoricou vyšší, a preto by sa mala užívať s mierou.

Oba tieto druhy si môžete pridať do kávy pre zaujímavú arómu, pri cassia škorici však dávajte pozor na množstvo, aby ste neprekročili maximálnu dennú hranicu príjmu kumarínu, ktorá sa pohybuje okolo 6 miligramov.

Ako pridávať škoricu do kávy – správny spôsob a množstvo

Pri pridávaní škorice do kávy sa odporúča začať malým množstvom – približne štvrť čajovej lyžičky. Škoricu prisypte priamo do mletých kávových zŕn alebo do kávy po jej uvarení.

Ďalšou možnosťou je zmiešať škoricu s trochou medu predtým, ako ju dáte do nápoja. Na začiatok skúste ½ čajovej lyžičky škorice s 1 čajovou lyžičkou medu a kávu za stáleho miešania pomaly prilievajte do škoricovo-medovej zmesi.

Škoricu môžete kombinovať aj s inými prísadami, ako sú vanilka a kokosový cukor, alebo si z nej a ďalších prísad vytvorte tekvicový sirup, ktorý je ideálny na dlhé jesenné večery.

Kávový nápoj so škoricou

Škorica ako súčasť kávových receptov

Škoricové latte

Ingrediencie na 4 porcie

Postup prípravy

  1. Do hrnca pridajte škoricu, cukor a mlieko a všetko spolu prevarte na strednom ohni. Miešajte, kým mlieko nezačne vrieť, a potom ho odstavte zo sporáka.
  2. Uvarenú kávu rovnomerne rozdeľte do šálok a dolejte ich pripraveným škoricovým mliekom.
  3. Po príprave môžete hotový nápoj ozdobiť šľahačkou a vychutnať si jeho lahodnú chuť.

Recept na jesenné tekvicové latte

Tip na článok

Recept na jesenné tekvicové latte

Je obľúbené najmä v zahraničí, kde ho v kaviarňach nájdete pod názvom „pumpkin spice latte“.

Prečítať


Mocha káva so škoricou

Ingrediencie na 4 porcie

  • ⅓ hrnčeka mletej kávy
  • ¾ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 až 3 polievkové lyžice cukru
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • šľahačka (voliteľné)

Postup prípravy

  1. Kávu zmiešajte s mletou škoricou a pripravte z nej 4 šálky nápoja.
  2. Medzitým v hrnci zmiešajte mlieko, cukor, kakao a vanilku a povarte na miernom ohni 5 – 7 minút.
  3. Horúcu mliečnu zmes nalejte do šálok a hotový nápoj ozdobte škoricou, šľahačkou alebo karamelovým sirupom.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!