Ristretto patrí medzi objemovo najmenšie kávy, ktoré nájdete v ponuke kaviarní. V podstate ide o mladšieho, teda presnejšie menšieho brata espressa. Pochádza z talianskej Sicílie.
Ristretto a espresso, toho majú veľa spoločného. V oboch prípadoch ide o kávu pripravovanú na espresso stroji z približne 7 g kávy na porciu. Rozdiel je však v množstve vody, a teda aj v koncentrovanosti výsledného nápoja. Ristretto má zvyčajne len okolo 15 - 25 ml. Taktiež mu kraľuje hustá pena karamelovej farby, nazývaná crema.
Ristretto má vďaka tomu bohatšiu a intenzívnejšiu chuť, oproti espressu o niečo sladšiu a s menej výraznými horkými tónmi. Aj v menšom objeme nájdete rovnaké množstvo kofeínu ako v jeho staršom bratovi.
Rovnako ako pri espresse, nezaobídete sa bez stroja. Na ristretto neexistujú špeciálne stroje, skúsený barista však vie, čo má spraviť inak, aby z neho dostal menšiu kávu. V zásade sa na to dá ísť dvoma spôsobmi:
Aj ristretto môžete použiť na prípravu ďalších kávových nápojov s mliekom či mliečnou penou. Rátajte však s tým, že budú chutiť trošku odlišne, ako keď použijete espresso. Samotné ristretto je totiž v porovnaní s ním intenzívnejšie a sladšie a mlieko jeho sladkosť ešte zvýrazní.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!