Len máločo pripomenie detstvo u babky a dedka na dedine viac ako chuť ríbezľového sirupu. Spoločné trhanie malých červených, čiernych alebo bielych bobuliek na širokých kríkoch, ktoré si toho už veľa pamätajú, má nezameniteľné čaro. Aj po rokoch sa vám budú vynárať spomienky na čarovné letá u starých rodičov. Poďte si s nami pripomenúť to kyslé, ale zároveň sladké dobrodružstvo, a uvarte si domáci ríbezľový sirup.
Okrem toho, že ríbezle nezameniteľne chutia, sú aj veľmi zdraviu prospešné. Ich kyslosť je spôsobená práve veľkým obsahom vitamínu C, čím výrazne pomáhajú našej imunite. Obsahujú taktiež vlákninu, vďaka čomu držia fit tráviaci systém. Veľkým bonusom je, že ríbezle majú len minimum kalórii, takže sú vhodné pri redukčných diétach. Ďalej obsahujú vitamín B5, vitamín E a tiež horčík, draslík, železo či mangán. A v neposlednom rade zlepšujú náladu a prinesú pokojný spánok vďaka obsahu vápnika, ktorý pôsobí upokojujúco.
Ríbezľový sirup sa hodí do sladkých limonád, na osladenie čaju, ale aj do koláčov.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!