filter icon FILTER
čaj s jahodovým sirupom

Recept na zdravý domáci jahodový sirup


Obsah článku

Máte veľa jahôd a už neviete, čo si z nich pripraviť? Uvarte si jednoduchý jahodový sirup podľa nášho receptu. Potrebujete naň len zopár ingrediencií, je rýchlo hotový a vydrží vám celé leto.

Ako si pripraviť jednoduchý jahodový sirup bez chémie?

Čo budete potrebovať:

  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 1 l vody
  • 400 g trstinového cukru
  • 1 a pol čajovej lyžičky kyseliny citrónovej

Náš tip: Ak máte nazvyš aj rebarboru, môžete ju pridať k jahodám a pripraviť si tak chuťovo zaujímavý jahodovo-rebarborový sirup. Stačiť bude aj zopár stoniek. K jahodám sa navyše hodí aj mäta, ktorej sa cez leto darí a nájdete ju takmer v každej záhradke. Skúste pridať niekoľko voňavých lístkov pre ešte sviežejšiu chuť.

recept na jahodový sirup

Ako postupovať:

  • V záhradke si nazbierajte čerstvé jahody alebo kúpte čo najkrajšie na trhu, prípadne v obchode.
  • Potom ich dobre umyte, odstráňte zelené lístočky a nakrájajte na štvrťky.
  • Očistené a nakrájané ich vložte do hrnca a pridajte vodu.
  • Na miernom ohni priveďte celú zmes do varu a ešte aspoň 15 minút povarte.
  • Takmer hotový jahodový sirup sceďte a do voňavej šťavy pridajte cukor podľa chuti.
  • Opäť 5 minút povarte, aby sa cukor úplne rozpustil. Ak chcete mať sirup hustejší, varte ho dlhšie alebo pridajte lyžicu želírovacieho cukru.
  • Nezabudnite ani na kyselinu citrónovú pre lepšiu konzerváciu.
  • Hotový jahodový sirup nalejte do dobre umytých fliaš, ktoré ešte horúce otočte hore dnom.
  • Po vychladnutí ich odložte na chladné a tmavé miesto a spotrebujte do niekoľkých týždňov.

Náš tip: Rozvarené jahody, ktoré vám zostanú po scedení šťavy, určite nevyhadzujte. Môžete ich využiť napríklad do bublaniny alebo si k nim vyšľahať šľahačku a podávať ako rýchly a chutný dezert.

jahodový sirup

Ako môžete využiť jahodový sirup?

Sirup z jahôd môžete používať podobne ako púpavový sirup. Skvelé sa hodí do letných limonád či ako poleva na koláč, zmrzlinu alebo šľahačku. Takisto dokáže podčiarknuť chuť jahodového čaju a príjemne ho osladiť. Navyše, ak ho necháte vychladnúť a pridáte zopár kociek ľadu, získate osviežujúci a rýchly domáci ľadový čaj.

Náš tip: Jahodový sirup sa hodí aj ako originálny jedlý darček. Nalejte ho do pekných fliaš, pridajte mašličku či papierik s odkazom a úspech máte u milovníka jahôd zaručený.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!