Recept na šťavnaté čajové rezy
5. marec 2024
Recepty |
Čajové recepty
Obsah článku
Máte chuť vyskúšať nový recept a hľadáte inšpiráciu? Vyskúšajte náš recept na šťavnaté čajové rezy. Hoci sa vám príprava môže na prvý pohľad zdať náročná, s naším postupom to ľahko zvládnete.
Čo na lahodné čajové rezy potrebujete?
Suroviny na piškótové pláty:
- 10 vajec
- 2 hrnčeky kryštálového cukru
- 4 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček vody
- 2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
Z uvedeného množstva pripravíte dva piškótové pláty.
Suroviny na čajovú polevu:
Suroviny na kakaovú plnku:
- 2 žĺtky
- 200 mililitrov mlieka
- 70 gramov kryštálového cukru
- 3 kávové lyžičky kakaa
- 250 gramov masla
Suroviny na čokoládovú polevu:
- 250 mililitrov smotany na šľahanie
- 200 gramov čokolády na varenie
- 30 gramov masla
Tip: Máte chuť na kávový koláč? Vyskúšajte náš recept na skvelé kávové rezy s piškótami.
Postup prípravy čajových rezov
- Najskôr si pripravte piškótové pláty. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka potom spolu so štipkou soli vyšľahajte na tuhý sneh a odložte nabok.
- V mixéri vymiešajte žĺtky s cukrom, pridajte múku, sódu bikarbónu a vodu. Keď všetko dohladka vymiešate, zľahka do cesta zapracujte aj sneh.
- Zmes rovnomerne rozdeľte na dva plechy a pečte pri teplote 180 °C približne 10 až 15 minút. Medzitým zalejte horúcou vodou vrecúška čierneho čaju a nechajte lúhovať.
- Keď pláty vychladnú, natrite prvý slivkovým lekvárom.
- Na lekvár opatrne preložte druhý plát a jemne popritláčajte tak, aby sa zlepili.
- Začnite s prípravou čajovej polevy. Do vychladnutého čierneho čaju pridajte kakao a rum, ktorý môžete nahradiť aj rumovou arómou. Všetko spolu premiešajte.
- S pripravenou čajovou zmesou postupne prelejte celý vrchný plát tak, aby bol celý šťavnatý.
- Prejdite na kakaovú plnku, ktorú pripravíte vo vodnom kúpeli.
- Približne 20 minút miešajte všetky suroviny, okrem masla, až kým zhustnú a plnka nebude pripomínať puding. Nechajte vychladnúť a sem-tam nezabudnite premiešať.
- Po vychladnutí postupne do kakaovej plnky primiešajte maslo izbovej teploty. Pre viac nadýchanú plnku si môžete ešte predtým maslo samostatne vyšľahať a až potom primiešavať do kakaovej plnky.
- Pripravenú kakaovú plnku začnite rovnomerne nanášať na čajové rezy.
- Na konci si pripravte čokoládovú polevu. Zohrejte smotanu na šľahanie až na bod varu, potom ju vypnite a zalejte ňou kúsky čokolády na varenie.
- Nechajte roztopiť a potom pridajte maslo. Polevu vymiešajte dohladka, až kým sa nebude lesknúť.
- S pripravenou čokoládovou polevou polejte čajové rezy a rovnomerne ju rozotrite.
- Pripravený koláč nechajte na noc v chladničke vychladnúť.
Tip na záver: Čajové rezy si skvelo vychutnáte pri dobrej šálke čaju či kávy. Ak máte vyrobený domáci džem, môžete použiť aj iný ako je uvedený v recepte.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali