Recept na domácu bazovú limonádu z kvetov
3. júl 2024
Recepty |
Domáce sirupy |
Zdravé recepty
Obsah článku
Baza čierna je ker, ktorý je už od stredoveku známy pre svoje liečivé účinky. Jej plody a kvety majú všestranné využitie. Najobľúbenejšia je však určite domáca bazová limonáda z kvetov. Postupujte podľa nášho receptu a pripravte si lahodný nápoj, ktorý vás v lete príjemne osvieži.
Všetko o baze čiernej
Baza čierna (Sambucus nigra) rastie v celej Európe a Ázii. Môžete ju nájsť na lúkach, v lesoch a záhradách.
Ker bazy dorastá do výšky až 8 metrov a kvitne približne od mája do júla. Spoznáte ju podľa bielych kvetov usporiadaných do veľkých okolíkov a tmavočervených až čiernych plodov. Kvety môžete zbierať na jar (máj – jún) a plody na jeseň (september – október). Z kríku vždy trhajte len zdravé a nepoškodené bobule a kvety.
Známa je pre svoje výrazné liečivé účinky, vďaka ktorým je obľúbená v ľudovom liečiteľstve aj v modernej medicíne. Kvety bazy majú protizápalové vlastnosti a sú účinné pri liečbe prechladnutia a chrípky. Antioxidačné účinky v baze zase slúžia ako prevencia pred chorobami, ktoré sú zapríčinené oxidačným stresom. Medzi tie patria napríklad diabetes či srdcová príhoda.
Navonok sa používa ako obklad pri opuchoch, bolestiach kĺbov a rôznych povrchových zápaloch.
Čo si môžete z bazy pripraviť?
- Z kvetov bazy môžete pripraviť ocot, ktorý slúži na obklady, prípadne na dochucovanie šalátov a iných jedál.
- Bazový sirup je asi najznámejší produkt z bazy čiernej. Pripravuje sa z jej kvetov, cukru, citrónu, vody a môžete ho piť s vodou, pridať do kokteilov, zmrzliny alebo na dochutenie koláčov a dezertov.
- Z plodov bazy čiernej si pripravíte aj chutný džem. Pred použitím však musíte plody tepelne spracovať, aby ste z nich odstránili toxickú látku sambunigrín.
- Na posilnenie imunity či zmiernenie príznakov prechladnutia si uvarte z kvetov bazový čaj.
- Z bazových kvetov sa dá pripraviť chutné víno a voňavý bazový likér, ktoré majú špecifickú arómu a chuť.
Čo potrebujete na bazovú limonádu z kvetov?
Na približne 3 litre čerstvej bazovej limonády potrebujete:
- 15 až 20 kvetov bazy čiernej
- 1 a pol citróna alebo pomaranč
- 2 polievkovej lyžice medu
- 3 litre prevarenej vody
- 200 gramov cukru
- medovka či mäta
Aj bazová limonáda bez cukru má skvelú chuť, preto ho môžete v recepte úplne vynechať alebo nahradiť.
Postup prípravy bazovej limonády
- Pomocou nožníc si nastrihajte čerstvú voňavú bazu. Najlepšie, keď sú kvety plne rozvinuté. Po zbere ich neumývajte, aby nestratili jemný liečivý peľ a dajte ich do približne 3 litrovej nádoby.
- Zalejte ich prevarenou horúcou vodou a pridajte do nej na kolieska nakrájaný a dobre umytý bio citrón alebo pomaranč, 2 lyžice medu a cukor. Ak nemáte bio citrón, pridajte len 3 polievkové lyžičky citrónovej šťavy.
- Všetko poriadne premiešajte a pre ešte lepšiu chuť pridajte pár vetvičiek mäty, alebo medovky. Limonádu dajte na noc do chladničky.
- Na druhý deň si prichystajte poháre, vložte do nich kocky ľadu, zalejte ich vychladenou limonádou dozdobte pár kvietkami bazy a listami mäty.
- Bazovú limonádu skladujte v chladničke a spotrebujte ju do niekoľkých dní, aby ostala čerstvá.
Tipy a odporúčania pri príprave bazovej limonády
- Hľadajte kríky bazy ďaleko od cesty, aby ste získali čo najčistejšie kvety.
- Pri príprave limonády používajte bio citróny alebo pomaranče. Ak máte iba chemicky ošetrený citrón či pomaranč a chcete ich v limonáde použiť, namočte ich do vody s octom v pomere 90 % vody a asi 10 % octu. Nechajte v nej citróny na približne 15 minút odmočiť. Potom citrón alebo pomaranč opláchnite vodou a môžete ich pokojne pridať do limonády.
- Veľmi zdravá a chutná je tiež fermentovaná šumivá limonáda. Pri tejto voľbe postupujte rovnako, ale zmes kvetov, citróna a cukru nedržte v chlade. Fľašu položte na teplé miesto a nechajte fermentovať niekoľko dní, ideálne 3 až 6. Každý deň treba limonádu premiešať. Potom už len sceďte a môžete si ju vychutnávať.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali