Recept na domáci bazový sirup
30. jún 2020
Domáce sirupy
Obsah článku
Keď kvitnú biele drobné, ale o to pôvabnejšie kvety bazy, je jasné, že leto je už blízko. Nazbierať do košíka voňavé súkvetia a priniesť ich domov je naším každoročným rituálom. Jedným zo spôsobov, ako omamnú vôňu kvetov zachovať aj na zimné časy, je vyrobiť sirup z bazy. Dobrý bazový sirup je ako leto ukryté vo fľaši.
Okrem skvelej chuti má baza aj mnohé pozitívne účinky. Obsahuje veľa vitamínu C, čím posilňuje imunitu. Podporuje trávenie, pomáha liečiť zápaly, kašeľ a mnoho iného, telu prospešného.
Ingrediencie na bazový sirup
- 4 l vody
- 4 kg cukru (najlepšie trstinového)
- 80 ks kvetov bazy čiernej
- 3 bio citróny
- 3 čl kyseliny citrónovej
Postup prípravy bazového sirupu
- Kvety bazy nazbierame na čistých, neznečistených miestach. Budeme potrebovať približne 80 súkvetí.
- Nachystáme si širšiu fľašu alebo inú nádobu, kde môžeme striedavo naložiť bazu spolu s dobre umytými a na plátky nakrájanými citrónmi. Kvety pred naložením do fľaše zbavíme stoniek, využijeme len samotné kvety.
- Obsah fľaše zalejeme prevarenou, ale už studenou vodou. Zavrieme a necháme lúhovať do ďalšieho dňa.
- Na druhý deň precedíme celú zmes cez gázu alebo plátenú utierku a vytlačíme z nej aj posledné kvapky šťavy. Použiť môžeme prípadne aj odšťavovač.
- Do väčšieho hrnca dáme variť šťavu. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú.
- Keď dosiahneme požadovanú konzistenciu sirupu, plníme do predpripravených vysterilizovaných fliaš. Keď sa dá, otočíme ich do vychladnutia hore dnom.
- Skladujeme v chladnejších tmavých priestoroch. Pre lepšie zakonzervovanie môžeme do každej fľaše priliať trochu alkoholu.
Sirup sa dá využiť do letných limonád s kockami ľadu, ale aj na osladenie vášho obľúbeného čaju.
Ak nazbierate veľa bazy, môžete ju aj usušiť. Okrem čaju sa aj zo sušenej bazy dá pripraviť chutný sirup, napríklad keď sa vám minú zásoby sirupu z čerstvých kvetov bazy.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali