filter icon FILTER
nazbieraná rebarbora do sirupu

Recept na svieži rebarborový sirup


Obsah článku

Rebarbora je nenápadná rastlina, ktorá je však pre naše telo veľmi prospešná. Obsahuje totiž veľké množstvo minerálov a vitamínov. Jej silu poznali aj naše staré mamy, preto ju veľmi radi pridávali do rôznych múčnikov. Nepremeškajte sezónu rebarbory a okrem koláča si s nami pripravte aj lahodný rebarborový sirup.

Aké účinky má rebarbora a odkiaľ pochádza?

Rebarbora (Rheum rhabarbarum) je rastlina, ktorá sa radí medzi zeleninu. Chuť zeleno-ružovej stonky však pripomína kyslejšie jablko, vďaka tomu si veľa ľudí myslí, že je ovocie. Zvyšné časti rastliny, najmä listy, sú jedovaté, preto sa im radšej vyhýbajte.

Rebarbora pochádza z Ázie a bola do Európy dovezená niekedy v stredoveku. Na rast jej vyhovujú studenšie podmienky, darí sa jej najmä v severnejších častiach sveta.

Viete si z nej pripraviť výborné múčniky, čaje či dokonca džem. Rebarbora je tiež veľmi zdraviu prospešná. Obsahuje totiž vlákninu, bielkoviny a takmer žiadny tuk. Nájdeme v nej aj:

  • kyselinu jablčnú, citrónovú a šťaveľovú,
  • vitamíny A, C, K,
  • minerály vápnik, draslík, železo, mangán a zinok,
  • polyfenoly a betakarotén.

Vďaka tomu pomáha pri detoxikácii žalúdka a čriev. Zlepšuje tiež krvný obeh, udržiava zdravé kosti či zmierňuje únavu a depresívne stavy. Sezóna rebarbory začína v apríli a končí v júni. Neskôr vám ju už neodporúčame jesť, pretože je príliš kyslá.

krájanie rebarbory na prípravu sirupu

Čo na rebarborový sirup potrebujete?

  • 1 kilo stoniek rebarbory
  • 1 liter čistej vody
  • 1 kilo trstinového cukru
  • 1 bio citrón
  • 1 kávovú lyžičku kyseliny citrónovej
  • Medovku a mätu podľa chuti
čistenie rebarbory na prípravu sirupu

Postup prípravy rebarborového sirupu

  1. Nazbierajte si čerstvé stonky rebarbory. Ak ich nemáte, v sezóne ich určite zoženiete na miestnom trhu.
  2. Zo stoniek odrežte listy a umyte ich. Môžete, ale nemusíte, šúpať vrchnú časť stonky.
  3. Čistú stonku nakrájajte na menšie kúsky a dajte do hrnca.
  4. Pridajte vodu a varte približne pol hodinu.
  5. Po dovarení nechajte vychladnúť, potom pridajte na kolieska nakrájaný bio citrón. Ak chcete výraznejšiu chuť, pridajte pár lístkov mäty alebo medovky.
  6. Zmes nechajte v chladničke lúhovať cez noc.
  7. Na ďalší deň rebarboru sceďte a do čistej šťavy pridajte cukor.
  8. Priveďte do varu a miešajte, až kým nemá sirup požadovanú hustotu.
  9. Potom pridajte lyžičku kyseliny citrónovej a zamiešajte.
  10. Rebarborový sirup naplňte do vopred vysterilizovaných fliaš. Dobre ich uzatvorte a nechajte prikryté vychladnúť.
  11. Hotový rebarborový sirup skladujte v chladných priestoroch.

Rebarborový sirup má príjemne kyslú chuť, ktorá osvieži každý letný drink. Preto je sirup ideálny do letných limonád, alkoholických či nealkoholických miešaných nápojov. Hodí sa tiež ako sladidlo do domáceho ľadového čaju.

pripravený rebarborový sirup v sklenených fľašiach

Koľko rebarbory si môžete dopriať?

Hoci je rebarbora plná prospešných látok, nejedzte ju príliš často – najviac jeden až dvakrát do týždňa. Obsahuje totiž šťavelan vápenatý, ktorý patrí v rastlinách medzi najbežnejšie formy kyseliny šťaveľovej.

Príliš veľké množstvo v krvi spôsobuje v orgánoch hromadenie kryštálov šťavelanu (oxalátu). Tieto kryštály môžu vytvárať obličkové kamene. Nie všetci však reagujeme na túto látku rovnako. Riziková je najmä pre tých, ktorí majú buď genetickú predispozíciu, alebo trpia nejakou formou ochorenia obličiek.

Aj otravy z konzumácie rebarbory sú veľmi zriedkavé, bežnejšie boli v minulosti, keď nebola naša strava taká pestrá. Museli by ste zjesť približne 2 až 5 kg rebarbory aj spolu s listami, aby ste sa otrávili. Preto sa pitia rebarboroveho sirupu nemusíte báť, ak ho denne nevypijete „na litre“. Navyše varením znižujete obsah šťavelanu o 30 až 87 %.

Zdroje:
Is Rhubarb Good for You? All You Need to Know
Are Rhubarb Leaves Safe to Eat?

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!