Rakytník patrí medzi superpotraviny, ktoré majú vysoký podiel vitamínu C. Už len jedna sýtooranžová bobuľka obsahuje jeho odporúčanú dennú dávku. Preto ho určite neobíďte, ak chcete posilniť imunitu.
Veľmi nápomocný je aj pri zápaloch, chrípke, nachladnutí či angíne. Skvele poslúži aj ako prevencia. V surovom stave je príliš kyslý, preto najlepší spôsob, ako ho spracovať a dostať napríklad aj do detí, je premeniť ho na sladký sirup. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho jednoduchého receptu.
Náš tip: Ak nemáte prístup k čerstvému rakytníku, môžete použiť aj mrazený (kúpite celoročne napríklad v bio obchodoch). Sirup z neho bude rovnako chutný i zdravý.
Suchú dužinu po odšťavení určite nevyhadzujte. Môžete ju napríklad zaliať čírym alkoholom (najlepšie vodkou) a nechať aspoň 2 týždne lúhovať (sem-tam pretrepte). Potom stačí zmes precediť a máte skvelú rakytníkovú tinktúru. Užívajte ju pravidelne po lyžičkách na posilnenie imunity.
Zvyšnú dužinu môžete tiež zaliať panenským olivovým olejom, nechať aspoň týždeň lúhovať a neskôr používať na potieranie problematických miest.
Rakytník rešetliakový je právom pre svoje účinky označovaný ako „sväté ovocie Himalájí“. Dokonca patrí k najvzácnejším a najliečivejším rastlinám na svete. Pripravte si z neho lahodný sirup podľa nášho receptu alebo vyskúšajte náš rakytníkový čaj.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!