filter icon FILTER
prasličkový čaj

Prasličkový čaj a jeho účinky na váš organizmus


Obsah článku

Prasličku poznali v staroveku už naši predkovia. Využívali ju nielen na liečebné účely, ale aj na leštenie cínového alebo mosadzného riadu. Táto rastlina v sebe skrýva liečivé vlastnosti, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu vášho zdravia. Prečítajte si náš článok a zistite, ako si pripraviť prasličkový čaj a aké účinky má na naše telo praslička.

Skadiaľ praslička roľná pochádza a kde ju nájdete?

Praslička roľná (Equisetum arvense) je nenápadná, no mimoriadne odolná bylina, ktorá rastie na vlhkých miestach po celom svete. Často ju nájdete pri riekach, potokoch, na okrajoch lesov a lúkach.

Má dve podoby: jarnú a letnú. Jarná stonka vyrastá z pôdy skoro na jar. Má 15 až 20 centimetrov a je žltohnedej farby. Na jej konci sa nachádza útvar podobný klasu, ktorý obsahuje spóry – výtrusy, ktoré sú roznášané vetrom. Po vyprázdnení klasu jarná stonka odumiera a nahradí ju letná. Tá vyrastá koncom apríla až začiatkom mája. Letná stonka býva vyššia 40 až 60 centimetrov a má zelenú farbu. Má malé tenké lístočky, ktoré sú rozkonárené – čo pripomína jedličku alebo konský chvost.

praslička roľná a jej zber

Zber a sušenie prasličky roľnej

Prasličku roľnú zbierajte v mesiacoch máj až september, keď je jej nadzemná časť rozkvitnutázelená. Vždy zbierajte len zelenú vňať bez žltých alebo hnedých škvŕn.

Pri zbere prasličky existuje niekoľko druhov, ktoré rastú v našich končinách a nie všetky sú liečivé. Pozor si treba dať najmä na prasličku lesnú, riečnu, močiarnuobrovskú, ktoré sú mierne jedovaté. Preto ak sa rozhodnete nazbierať si prasličku roľnú, dobre ju preskúmajte a porovnajte, napríklad v herbári.

Prasličku roľnú sušte pomaly a v tieni, aby ste zachovali jej zelenú farbu a liečivé vlastnosti. Rozložte ju v tenkej vrstve na papier a pravidelne ju otáčaje, aby sa rovnomerne usušila. Dôležité je v miestnosti, kde ju sušíte, zabezpečiť dobré vetranie a žiadne priame slnko, aby nedošlo k strate jej účinných látok. Ideálna teplota na sušenie je do 40 °C.

Aké účinky má praslička roľná na vaše telo?

  • Močopudné: prasličkový čaj je známy pre svoje močopudné vlastnosti, čo pomáha preplachovať močové cesty, čím zabraňuje infekciám. Výskum z roku 2021 zistil, že praslička roľná má tiež potenciál liečiť ochorenia obličiek, vrátane uretritídy a obličkových kameňov.
  • Protizápalové: čaj z prasličky pomáha zmierniť bolesť a opuch kĺbov pri artritíde.
  • Zlepšuje zdravie pokožky, vlasov a nechtov: je bohatá na kremík, minerál, ktorý je dôležitý pre zdravie pokožky, vlasovnechtov.
  • Podporuje zdravie kostí: štúdie ukazujú, že praslička roľná môže byť užitočná pri liečbe osteoporózy. Je to pripisované vysokému obsahu oxidu kremičitého, ktorý zlepšuje tvorbu, hustotu a konzistenciu kostného a chrupavkového tkaniva tým, že zlepšuje vstrebávanie a využitie vápnika.

Môžete ju využiť aj na vonkajšie liečivé odvary, sedacie kúpele, obklady, tinktúry, či na kloktanie. Ak vás napríklad trápi nadmerné potenie nôh, mali by ste si urobiť kúpeľ z prasličky. Rovnako je účinná aj pri zastavení krvácania z rany alebo nosa.

čaj z prasličky roľnej

Ako si pripraviť prasličkový čaj?

Ingrediencie:

  • 1 čajová lyžička sušenej prasličky roľnej
  • 250 ml vriacej vody
  • med, citrón alebo sirup na ochutenie

Postup:

  1. Čajovú lyžičku sušenej prasličky zalejte 250 ml vriacej vody a lúhujte približne 10 minút.
  2. Po vylúhovaní čaj preceďte a dochuťte medom citrónom alebo bazovým sirupom podľa chuti.
  3. Čaj pite maximálne 2-krát denne, nie dlhšie ako 7 až 10 dní.

Pamätajte tiež, že prasličkový čaj nie je vhodný pre deti, tehotné, dojčiace matky a ľudí so slabým srdcom. Neodporúča sa prekračovať dennú dávku, pretože pri dlhodobom používaní môže byť praslička toxická. Vedľajšie účinky sú zriedkavé, ale môžu zahŕňať hnačky, bolesti brucha alebo zvracanie.

Čo všetko si ešte viete z prasličky roľnej pripraviť?

Tinktúra

Na tinktúru potrebujete asi 50 g sušenej prasličky, ktorú zalejete s 500 mililitrov 70 % vodky. Nechajte 6 týždňov na tmavom a chladnom mieste lúhovať a potom koncentrát preceďte. Tinktúru nanášajte na rany alebo rezy najviac 2-krát denne.

Prášok

Prasličkový prášok si môžete pridávať do jedla a nápojov. Má detoxikačnéantioxidačné účinky. Pripravíte ho z rozdrvenej sušenej prasličky. Môžete si ho kúpiť hotový alebo si ho vyrobiť sami.

Masť

Prasličkovú masť si pripravíte zo 100 g sušenej prasličky, 500 ml olivového oleja100 g včelieho vosku. Všetky ingrediencie na miernom ohni zohrejete a varíte asi 30 minút. Potom zmes nechajte vychladnúť a stuhnúť. Masť nanášajte na postihnuté miesta 3-krát denne.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!