V roku 1926 na jej počesť šéfkuchár hotela vo Wellingtone (Nový Zéland), kde bývala, pripravil nadýchanú snehovú tortu so šľahačkou a ovocím, ktorá pripomínala Anninu tanečnú sukňu.
O Anne sa hovorilo ako o najlepšej primabaleríne doby, v ktorej žila. Pri tancovaní sa priam vznášala, akoby mala krídla. Presne taká mala byť aj torta, ktorú pre ňu šéfkuchár pripravil - vzdušná, nadýchaná a ľahučká.
Tento dezert sa teší aj dnes veľkej obľube. Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Ako torta s jedným, dvomi či tromi korpusmi, ale aj ako minitortičky.
V našom recepte nájdete jej lahodnú kávovú verziu doplnenú chuťou malín. Mletá popradská káva Extra špeciál zľahka prevoniava korpus, a svoje tóny umocňuje v kréme, kde jej silu zjemňujú maliny a čokoláda.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Postupne doň pridáme cukor. Nie naraz, aby nám sneh zostal krásne nadýchaný.
Až na konci šľahania, keď je sneh s cukrom dokonale prepojený, pridáme lyžičku octu a polievkovú lyžicu Solamylu. Rýchlo zašľaháme, nech nám sneh nezačne klesať.
Nakoniec zľahka primiešame mletú kávu. Nemusíme ju dokonale premiešavať, vzniknú nám tak efektné machule či pásiky kávy v snehu.
Sneh rozdelíme na dve časti. Pripravíme si dva plechy a papier na pečenie. Na papier si predkreslíme kruhy, aby sme mali korpusy približne rovnaké. Zmes pri pečení trochu narastie, takže hmotu natierame kúsok od okraja.
Oba korpusy pečieme naraz v predhriatej rúre na 150 °C približne 1 hodinu. Necháme vychladnúť.
Pripravíme si 20 ml silného espressa z mletej alebo praženej kávy Extra špeciál a necháme ho vychladnúť.
V hrnci necháme zovrieť 50 ml šľahačkovej smotany s práškovým cukrom a prilejeme vlažné espresso. Premiešame, povaríme približne 1 - 2 minúty a necháme vychladnúť.
V miske spolu vymiešame mascarpone, 250 ml šľahačky a práškový cukor. Pridáme kávovú šľahačkovú zmes a vymiešame do nadýchaného krému.
Krém si rozdelíme na dve časti. Prvý korpus natrieme polovicou krému, priložíme naň druhý korpus, ktorý opäť potrieme zvyškom krému.
Zdobíme malinami, čokoládou a kávou podľa svojej fantázie.
Pavlova torta je hotové majstrovské dielo, ktoré však nie je náročné na prípravu. Vždy očarí trochu iným tvarom či chuťou.
Verte tomu, že vďaka jej ľahkosti a vzdušnosti nezostanete pri jednom kúsku. A spolu s voňavou kávou pošteklí všetky vaše chuťové bunky.
Majte sladký deň!
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!