Vedeli ste, že z voňavého orgovánu si viete vyrobiť aj sirup? Účinky orgovánového sirupu využívali pri liečbe rôznych ochorení už v minulosti. Jeho príprava nie je zložitá a zvládne ju každý. Vyskúšajte náš recept na domáci orgovánový sirup s jedinečnou chuťou.
Orgován u nás patrí medzi najrozšírenejšie okrasné kry. Typická je preň nezameniteľná a prenikavá vôňa. Hoci sa považuje za jedovatú rastlinu a častý alergén, kvety môžete pokojne jesť. Musíte ich však zbaviť všetkých zelených častí.
Tiež si dávajte pozor, aby ste kvety trhali len z orgovánu Syringa vulgaris (orgován obyčajný) a nie z iných krížených exotickejších druhov. Spoznáte ho podľa typickej fialovej alebo bielej farby kvetov. V minulosti sa orgován využíval v ľudovom liečiteľstve najmä na liečbu respiračných ochorení. Jeho vôňou zase uľavovali od bolesti hlavy.
Orgovánový sirup sa skvele hodí nielen do domácich limonád, ale jeho chuť vynikne aj v bylinných čajoch. Chutným sirupom si navyše viete pripomenúť vôňu jari v každom ročnom období. Ak sa vám zapáčila výroba menej tradičných sladidiel, vyskúšajte si pripraviť aj skorocelový sirup. Listy a semená skorocelu sa zbierajú od júna do augusta, teda tesne po odkvitnutí orgovánu.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!