filter icon FILTER
orgovánový sirup

Recept na chutný a voňavý orgovánový sirup


Obsah článku

Vedeli ste, že z voňavého orgovánu si viete vyrobiť aj sirup? Účinky orgovánového sirupu využívali pri liečbe rôznych ochorení už v minulosti. Jeho príprava nie je zložitá a zvládne ju každý. Vyskúšajte náš recept na domáci orgovánový sirup s jedinečnou chuťou.

Ako si pripraviť domáci orgovánový sirup?

Orgován u nás patrí medzi najrozšírenejšie okrasné kry. Typická je preň nezameniteľná a prenikavá vôňa. Hoci sa považuje za jedovatú rastlinu a častý alergén, kvety môžete pokojne jesť. Musíte ich však zbaviť všetkých zelených častí.

Tiež si dávajte pozor, aby ste kvety trhali len z orgovánu Syringa vulgaris (orgován obyčajný) a nie z iných krížených exotickejších druhov. Spoznáte ho podľa typickej fialovej alebo bielej farby kvetov. V minulosti sa orgován využíval v ľudovom liečiteľstve najmä na liečbu respiračných ochorení. Jeho vôňou zase uľavovali od bolesti hlavy.

Čo budete na orgovánový sirup potrebovať?

  • 10 vetvičiek orgovánu
  • 1,5 l prevarenej vody
  • 1,5 kg cukru
  • 1 bio citrón
  • 2 čl kyseliny citrónovej
Orgovánový sirup z kvetov

Postup prípravy orgovánového sirupu

  1. Prevarte 1,5 litra vody spolu s kyselinou citrónovou.
  2. Medzitým zbavte kvety všetkých zelených častí.
  3. Očistené kvety dajte do uzatvárateľnej misky a zalejte ich studenou prevarenou vodou.
  4. Nakrájajte na kolieska umytý citrón s kôrou a pridajte ho do misky s kvetmi.
  5. Nádobu uzavrite a vložte do chladničky alebo chladnej pivnice a nechajte macerovať približne 24 až 48 hodín.
  6. Vylúhované kvety sceďte cez čistú látkovú utierku a vyžmýkajte do poslednej kvapky.
  7. Do macerátu pridajte cukor a celú zmes pomaly zohrievajte na miernom ohni, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Nechajte pár minút prevariť.
  8. Po prevarení prelejte sirup do pripravených vysterilizovaných fliaš. Nechajte vychladnúť a skladujte v chlade a tme.
Orgovánový sirup

Ako sa dá využiť orgovánový sirup?

Orgovánový sirup sa skvele hodí nielen do domácich limonád, ale jeho chuť vynikne aj v bylinných čajoch. Chutným sirupom si navyše viete pripomenúť vôňu jari v každom ročnom období. Ak sa vám zapáčila výroba menej tradičných sladidiel, vyskúšajte si pripraviť aj skorocelový sirup. Listy a semená skorocelu sa zbierajú od júna do augusta, teda tesne po odkvitnutí orgovánu.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!