filter icon FILTER
Pistáciové tiramisu v sklenenej nádobe na drevenom stole pri káve.

Jednoduchý recept na zamatové pistáciové tiramisu a domácu pistáciovú pastu


Obsah článku

Pistáciové tiramisu je moderná a lahodná verzia klasického talianskeho dezertu, ktorý si získal srdcia milovníkov sladkého po celom svete. Tento recept kombinuje krémovú jemnosť mascarpone, prenikavú arómu výberovej Popradskej kávy Espresso Special roast a orieškovú chuť pražených pistácií. Ak chcete vyskúšať niečo netradičné, tento pistáciový variant tiramisu je ideálnou voľbou.

Ingrediencie na pistáciové tiramisu

  • 250 gramov mascarpone
  • 200 mililitrov smotany na šľahanie (ideálne 33 %)
  • 180 gramov pistáciového krému
  • 30 gramov práškového cukru
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 balenie mini piškót
  • dvojité Espresso Special roast
  • nesolené pistácie a kakao na dozdobenie

Postup prípravy pistáciového tiramisu

  1. Najskôr si pripravte espresso a nechajte ho vychladnúť, pretože doňho budete namáčať piškóty.
  2. V miske pomocou mixéra vyšľahajte mascarpone so žĺtkami a práškovým cukrom, kým nevznikne hladká a nadýchaná hmota.
  3. V druhej miske vyšľahajte smotanu a následne ju ručne vmiešajte do mascarpone krému.
  4. Pridajte pistáciový krém a opatrne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili do krásnej zelenej zmesi.
  5. Nachystajte poháre, v ktorých budete tiramisu servírovať. Každú piškótu namočte do kávy a uložte na dno pohára. Cukrárske vrecúško naplňte krémom a naneste ho na piškóty. >Tento postup opakujte, kým nenaplníte celý pohár.
  6. Nakoniec vrch posypte mletými alebo nasekanými pistáciami a podľa chuti pridajte aj kakao.
  7. Tiramisu nechajte niekoľko hodín chladiť, ideálne cez noc, aby sa chute dokonale prepojili.

Tip: V prípade, že nechcete v recepte použiť žĺtky, žiadny problém. Pistáciové tiramisu je lahodné aj bez vajec.

Zrnková káva Mistral na stole pri pohároch s pistáciovým tiramisu.

Recept na pistáciovo-malinové tiramisu

Ak radi skúšate nové chute a chcete tento recept ozvláštniť, skúste medzi jednotlivé vrstvy pridať ešte jednu špeciálnu – osviežujúcu malinovú.

Ingrediencie na pistáciovo-malinové tiramisu

  • 200 gramov čerstvých alebo mrazených malín
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • ½ šálky vody

Postup prípravy pistáciovo-malinového tiramisu

  1. V malom hrnci na miernom ohni zohrejte maliny, práškový cukor a citrónovú šťavu. Všetko spolu miešajte, až kým sa maliny nerozpadnú a nevznikne hustejší sirup.
  2. Ak je zmes príliš hustá, môžete pridať trochu vody.
  3. Keď je konzistencia podľa vašich predstáv, nechajte malinové pyré vychladnúť a vrstvite ho vždy na pistáciový krém.

Recept na Tiramisu - nadýchaný taliansky dezert

Tip na článok

Recept na Tiramisu - nadýchaný taliansky dezert

Prečítať


Recept na domácu pistáciovú pastu

Domáca pistáciová pasta je skvelým spôsobom, ako si vychutnať autentickú chuť pistácií v rôznych zákuskoch alebo ju použiť ako nátierku na pečivo. Pripravte si ju jednoducho a rýchlo s naším jednoduchým receptom.

Ingrediencie na pistáciovú pastu

  • 150 gramov nesolených, pražených a olúpaných pistácií
  • 1 – 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (slnečnicového, mandľového alebo olivového)
  • 1 polievková lyžica medu alebo práškového cukru
Domáca pistáciová pasta v zelenej miske na drevenom lopári s olúpanými a neolúpanými pistáciami.

Postup prípravy pistáciovej pasty

  1. Pistácie vložte do mixéra a mixujte, až kým nezískajú jemnú práškovú textúru.
  2. Popri mixovaní po lyžiciach pomaly pridávajte olej. Na začiatku to môže vyzerať, že sa pasta nechce tvoriť, ale postupne sa začne spájať. Preto ju mixujte, kým nedosiahnete hladkú, hustú konzistenciu.
  3. Pridajte k nej trochu medu alebo práškového cukru. Opäť dobre premiešajte a hotovú pistáciovú zmes uchovávajte v uzavretej nádobe v chladničke, kde vydrží aj týždeň.
  4. Takto pripravená pistáciová pasta je skvelá ako základ nielen pre pistáciové tiramisu, ale aj iné dezerty.

Poznámka: Doma vyrobená pistáciová pasta nemusí mať svoju typicky zelenú farbu. Pasty z obchodu sú totiž väčšinou dofarbené.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!