Jednoduchý recept na zamatové pistáciové tiramisu a domácu pistáciovú pastu
27. marec 2025
Recepty |
Recepty na zákusky
Obsah článku
Pistáciové tiramisu je moderná a lahodná verzia klasického talianskeho dezertu, ktorý si získal srdcia milovníkov sladkého po celom svete. Tento recept kombinuje krémovú jemnosť mascarpone, prenikavú arómu výberovej Popradskej kávy Espresso Special roast a orieškovú chuť pražených pistácií. Ak chcete vyskúšať niečo netradičné, tento pistáciový variant tiramisu je ideálnou voľbou.
Ingrediencie na pistáciové tiramisu
- 250 gramov mascarpone
- 200 mililitrov smotany na šľahanie (ideálne 33 %)
- 180 gramov pistáciového krému
- 30 gramov práškového cukru
- 2 vaječné žĺtky
- 1 balenie mini piškót
- dvojité Espresso Special roast
- nesolené pistácie a kakao na dozdobenie
Postup prípravy pistáciového tiramisu
- Najskôr si pripravte espresso a nechajte ho vychladnúť, pretože doňho budete namáčať piškóty.
- V miske pomocou mixéra vyšľahajte mascarpone so žĺtkami a práškovým cukrom, kým nevznikne hladká a nadýchaná hmota.
- V druhej miske vyšľahajte smotanu a následne ju ručne vmiešajte do mascarpone krému.
- Pridajte pistáciový krém a opatrne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili do krásnej zelenej zmesi.
- Nachystajte poháre, v ktorých budete tiramisu servírovať. Každú piškótu namočte do kávy a uložte na dno pohára. Cukrárske vrecúško naplňte krémom a naneste ho na piškóty. >Tento postup opakujte, kým nenaplníte celý pohár.
- Nakoniec vrch posypte mletými alebo nasekanými pistáciami a podľa chuti pridajte aj kakao.
- Tiramisu nechajte niekoľko hodín chladiť, ideálne cez noc, aby sa chute dokonale prepojili.
Tip: V prípade, že nechcete v recepte použiť žĺtky, žiadny problém. Pistáciové tiramisu je lahodné aj bez vajec.
Recept na pistáciovo-malinové tiramisu
Ak radi skúšate nové chute a chcete tento recept ozvláštniť, skúste medzi jednotlivé vrstvy pridať ešte jednu špeciálnu – osviežujúcu malinovú.
Ingrediencie na pistáciovo-malinové tiramisu
- 200 gramov čerstvých alebo mrazených malín
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- ½ šálky vody
Postup prípravy pistáciovo-malinového tiramisu
- V malom hrnci na miernom ohni zohrejte maliny, práškový cukor a citrónovú šťavu. Všetko spolu miešajte, až kým sa maliny nerozpadnú a nevznikne hustejší sirup.
- Ak je zmes príliš hustá, môžete pridať trochu vody.
- Keď je konzistencia podľa vašich predstáv, nechajte malinové pyré vychladnúť a vrstvite ho vždy na pistáciový krém.
Tip na článok
Recept na Tiramisu - nadýchaný taliansky dezert
Prečítať
Recept na domácu pistáciovú pastu
Domáca pistáciová pasta je skvelým spôsobom, ako si vychutnať autentickú chuť pistácií v rôznych zákuskoch alebo ju použiť ako nátierku na pečivo. Pripravte si ju jednoducho a rýchlo s naším jednoduchým receptom.
Ingrediencie na pistáciovú pastu
- 150 gramov nesolených, pražených a olúpaných pistácií
- 1 – 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (slnečnicového, mandľového alebo olivového)
- 1 polievková lyžica medu alebo práškového cukru
Postup prípravy pistáciovej pasty
- Pistácie vložte do mixéra a mixujte, až kým nezískajú jemnú práškovú textúru.
- Popri mixovaní po lyžiciach pomaly pridávajte olej. Na začiatku to môže vyzerať, že sa pasta nechce tvoriť, ale postupne sa začne spájať. Preto ju mixujte, kým nedosiahnete hladkú, hustú konzistenciu.
- Pridajte k nej trochu medu alebo práškového cukru. Opäť dobre premiešajte a hotovú pistáciovú zmes uchovávajte v uzavretej nádobe v chladničke, kde vydrží aj týždeň.
- Takto pripravená pistáciová pasta je skvelá ako základ nielen pre pistáciové tiramisu, ale aj iné dezerty.
Poznámka: Doma vyrobená pistáciová pasta nemusí mať svoju typicky zelenú farbu. Pasty z obchodu sú totiž väčšinou dofarbené.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali