Recept na jednoduchý domáci medovkový sirup
13. júl 2023
Domáce sirupy
Obsah článku
Medovkový sirup má všestranné využitie. V zime si ho môžete pridať ako sladidlo do čajov, v lete je zase vynikajúci na dochutenie limonád. Okrem skvelej chuti má na naše telo aj blahodarné účinky. Postupujte podľa nášho receptu na domáci medovkový sirup a pripravte si tento chutný všeliek.
Účinky medovkového sirupu
Medovka lekárska (Melissa officinalis) obsahuje viac než sto zdraviu prospešných chemických látok ako vitamín C, B, fenolové kyseliny či flavonoidy – antioxidanty. Okrem nich aj esenciálne oleje citronellal a citral, ktoré jej dodávajú nezameniteľnú citrónovú vôňu. Účinky medovkového sirupu poznali už aj naši predkovia. Je známe, že medovka:
- upokojuje nervový systém,
- pomáha pri nespavosti,
- znižuje stres,
- uvoľňuje kŕče,
- podporuje imunitný systém,
- zlepšuje pamäť,
- pomáha pri ťažkostiach s trávením a mnoho iného.
Ak chcete vedieť, aké ďalšie účinky má medovka lekárska, prečítajte si náš článok.
Čo na medovkový sirup potrebujete
- 20 až 30 stoniek medovky lekárskej (čím viac, tým lepšie)
- 1,5 l vody
- 1 kg cukru
- 2,5 ČL citrodeka
- 1 citrón
Tip: Medovku zbierajte tesne pred kvitnutím, pretože vtedy listy obsahujú najviac aromatických látok. Ideálne obdobie na zber je jún a júl.
Ako si pripraviť medovkový sirup
- Vodu prevarte a nechajte vychladnúť.
- Natrhané listy medovky zľahka umyte a potom ich zalejte prevarenou studenou vodou.
- Pridajte na kolieska nakrájaný bio citrón a nechajte na chladnom mieste do druhého dňa lúhovať (macerovať).
- Na ďalší deň to cez sitko preceďte a výluh zohrejte na miernom ohni.
- Za občasného premiešania pridajte cukor a citrodeko. Miešajte dovtedy, až kým sa cukor nerozpustí.
- Medovkový sirup varte ešte približne 15 minút. Keď sa uvarí, prelejte ho do predpripravených sterilizovaných fliaš a otočte ich hore dnom.
- Vychladený medovkový sirup skladujte v chladnej a tmavej miestnosti.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali