filter icon FILTER
čaj z mäty priepornej

Aké účinky má mätový čaj a ako si ho pripraviť? Blahodarné vlastnosti, ktoré sa využívajú stáročia


Obsah článku

Mäta prieporná je súčasťou mnohých letných drinkov, šalátov či liečivých prípravkov. Takisto je účinná pri ochrane pred rôznymi škodcami a je skvelým prírodným repelentom. Viete však, ako na naše telo pôsobí? Prečítajte si, aké účinky má mätový čaj a ako si ho doma pripraviť. Okrem toho sa dozviete aj, ako ju sušiť tak, aby sme si čaj z nej mohli vychutnávať aj v zime.

Kde sa vzala mäta prieporná?

Vedeli ste, že pomenovanie mäty priepornej (mentha piperita) má pôvod v gréckej mytológii? Minthe alebo Menthe bola nymfa, ktorá bola podľa legendy Hádova milenka. Jeho žena, Perzefóna, žiarlila na svoju rivalku Minte, a tak sa ju rozhodla premeniť na jednoducho vyzerajúcu rastlinu, po ktorej mohli ľudia šliapať. Hoci jej Hádes neprinavrátil jej pôvodnú podobu nymfy, obdaril ju príjemnou a silnou vôňou, vďaka ktorej ju mali ľudia oceniť.

Okrem tejto legendy sa o mäte zachovali aj ďalšie písomnosti. Účinky mätového čaju a listov boli známe už u starých Egypťanov. Tí ju využívali napríklad na zlepšenie trávenia už 1500 rokov pred naším letopočtom. V starovekom Grécku a Ríme sa zase používala pri pohrebných obradoch na prevoňanie tela.

Hoci mäta rastie aj voľne v prírode, dnes si môžete zasadiť jej rôzne vyšľachtené odrody. Rozoznáte ich nielen na pohľad, ale aj vôňou. Môžu voňať po čokoláde, jahodách či rôznych citrusových plodoch. Medzi najznámejšie patrí mäta čokoládová, mäta kučeravá či mäta ananásová.

Ako pestovať mätu

Ako pestovať mätu a kedy sa zbiera?

Mäta prieporná je síce nenáročná rastlina, no nedokážete ju vypestovať zo semena. Rozmnožuje sa totiž cez koreň alebo zakorenenými odrezkami. Najviac sa jej bude dariť, ak ju vysadíte v septembri alebo v marci až apríli. Z jej kvetov sa zase môžete radovať od júna do septembra. Časom však „zdivie,“ preto ju musíte nahradiť novou. Na to, aby sa jej darilo, nepotrebuje rásť v záhrade. Vypestovať si ju viete aj v črepníku na balkóne či terase.

Ako najlepšie vysušiť mätu?

Najjednoduchším spôsobom, ako vysušiť mätu je zviazať jej vetvičky dokopy a zavesiť ju do teplého, tmavého a dobre vetraného miesta. Ideálne, ak by v nej nebolo dostatok svetla a teplota vzduchu sa pohybovala okolo 20 °C a viac.

Po jednom až dvoch týždňoch jemným zatrasením oddelíte listy od stonky. Vďaka tomu zistíte, či je mäta dostatočne presušená. Sušiť ich ďalej môžete dvoma spôsobmi:

Sušenie mäty v mikrovlnnej rúre

  • Rozložte listy na tanier a sušte ich vždy v 10-sekundových intervaloch.
  • Počas sušenia ich často kontrolujte. Celé sušenie by malo trvať najviac 15 až 45 sekúnd.
  • Správne vysušenie zistíte tak, že listy sa začnú krútiť a sú „chrumkavé“.

Sušenie mäty v klasickej rúre

  • Predhrejte rúru na približne 60 °C a potom ju vypnite.
  • Rozložte lístky mäty na plech a na 5 až 20 minút vložte do vyhriatej rúry.
  • Podobne ako pri mikrovlnke, aj tu zistíte, či sú listy vysušené tým, že sa začnú krútiť.
ľadový čaj z mäty priepornej.

Aké účinky má na naše telo mätový čaj?

Medzi najznámejšie účinky mätového čaju patrí:

  • zmierňovanie žalúdočných problémov. Listy mäty priepornej totiž obsahujú esenciálne oleje, vrátane mentolu, ktoré upokojujú podráždený žalúdok.
  • zlepšovanie dychu. Mäta má antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú zabíjať baktérie spôsobujúce zubný povlak, čo spríjemní váš dych.
  • zlepšovanie dýchania naparovaním. A to vďaka vysokému obsahu mentolu, ktorý ľahšie spriechodní dýchacie cesty.
  • tlmenie niektorých typov bolesti hlavy.

V jednej štúdii z roku 2010 testovali účinky mätového oleja na 35 účastníkov, ktorých trápila migréna. Už po dvoch hodinách sa im po potretí čela a spánkov výrazne znížila bolesť v porovnaní so skupinou, ktorá dostala roztok podobajúci sa na mentol.

Postup prípravy mätového čaju

Mätový čaj si viete pripraviť nielen ako horúci nápoj, ale aj ako osviežujúci letný drink.

Horúci mätový čaj

Mätový čaj z čerstvých bylín si pripravíte veľmi jednoducho:

  1. Zalejte horúcou vodou zopár lístkov.
  2. Nechajte lúhovať približne 5 minút a sceďte.

Na lúhovanie môžete využiť aj french press, vďaka ktorému veľmi ľahko oddelíte listy od zvyšku nápoja. Ostane vám už len čistý čaj, ktorý môžete podávať. Dochutiť si mätový čaj môžete akýmkoľvek sladidlom.

Zvoliť môžete tradičné dochucovadlá ako med alebo cukor, či rôzne domáce sirupy. Skvelou voľbou je napríklad bazový sirup či lipový sirup. Ak máte vo svojom čaji radi citrusový nádych, pridajte šťavu z čerstvo odšťavenej limetky alebo citróna.

Ľadový mätový čaj

Zo zvyškov vylúhovaného čaju si viete rýchlo pripraviť aj osviežujúci letný drink:

  1. Do pohára pridajte trstinový alebo obyčajný cukor a kocky ľadu.
  2. Zalejte vychladnutým mätovým čajom a pridajte vylisovanú citrónovú alebo limetkovú šťavu.
  3. Citrus nakrájajte na plátky a vložte do nápoja.
  4. Všetko spolu premiešajte a môžete podávať.

Tipy, ako najlepšie využiť mätu

  • Ešte predtým, než začnete mätové lístky lúhovať, jemne ich zrolujte prstami. Uvoľníte tak všetky oleje.
  • Okrem mätového čaju si viete z čerstvých byliniek pripraviť aj chutný mätový sirup. Je vynikajúci do mojita či iných letných drinkov.

Zdroje:

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!