Mäta prieporná je súčasťou mnohých letných drinkov, šalátov či liečivých prípravkov. Takisto je účinná pri ochrane pred rôznymi škodcami a je skvelým prírodným repelentom. Viete však, ako na naše telo pôsobí? Prečítajte si, aké účinky má mätový čaj a ako si ho doma pripraviť. Okrem toho sa dozviete aj, ako ju sušiť tak, aby sme si čaj z nej mohli vychutnávať aj v zime.
Vedeli ste, že pomenovanie mäty priepornej (mentha piperita) má pôvod v gréckej mytológii? Minthe alebo Menthe bola nymfa, ktorá bola podľa legendy Hádova milenka. Jeho žena, Perzefóna, žiarlila na svoju rivalku Minte, a tak sa ju rozhodla premeniť na jednoducho vyzerajúcu rastlinu, po ktorej mohli ľudia šliapať. Hoci jej Hádes neprinavrátil jej pôvodnú podobu nymfy, obdaril ju príjemnou a silnou vôňou, vďaka ktorej ju mali ľudia oceniť.
Okrem tejto legendy sa o mäte zachovali aj ďalšie písomnosti. Účinky mätového čaju a listov boli známe už u starých Egypťanov. Tí ju využívali napríklad na zlepšenie trávenia už 1500 rokov pred naším letopočtom. V starovekom Grécku a Ríme sa zase používala pri pohrebných obradoch na prevoňanie tela.
Hoci mäta rastie aj voľne v prírode, dnes si môžete zasadiť jej rôzne vyšľachtené odrody. Rozoznáte ich nielen na pohľad, ale aj vôňou. Môžu voňať po čokoláde, jahodách či rôznych citrusových plodoch. Medzi najznámejšie patrí mäta čokoládová, mäta kučeravá či mäta ananásová.
Mäta prieporná je síce nenáročná rastlina, no nedokážete ju vypestovať zo semena. Rozmnožuje sa totiž cez koreň alebo zakorenenými odrezkami. Najviac sa jej bude dariť, ak ju vysadíte v septembri alebo v marci až apríli. Z jej kvetov sa zase môžete radovať od júna do septembra. Časom však „zdivie,“ preto ju musíte nahradiť novou. Na to, aby sa jej darilo, nepotrebuje rásť v záhrade. Vypestovať si ju viete aj v črepníku na balkóne či terase.
Najjednoduchším spôsobom, ako vysušiť mätu je zviazať jej vetvičky dokopy a zavesiť ju do teplého, tmavého a dobre vetraného miesta. Ideálne, ak by v nej nebolo dostatok svetla a teplota vzduchu sa pohybovala okolo 20 °C a viac.
Po jednom až dvoch týždňoch jemným zatrasením oddelíte listy od stonky. Vďaka tomu zistíte, či je mäta dostatočne presušená. Sušiť ich ďalej môžete dvoma spôsobmi:
Medzi najznámejšie účinky mätového čaju patrí:
V jednej štúdii z roku 2010 testovali účinky mätového oleja na 35 účastníkov, ktorých trápila migréna. Už po dvoch hodinách sa im po potretí čela a spánkov výrazne znížila bolesť v porovnaní so skupinou, ktorá dostala roztok podobajúci sa na mentol.
Mätový čaj si viete pripraviť nielen ako horúci nápoj, ale aj ako osviežujúci letný drink.
Mätový čaj z čerstvých bylín si pripravíte veľmi jednoducho:
Na lúhovanie môžete využiť aj french press, vďaka ktorému veľmi ľahko oddelíte listy od zvyšku nápoja. Ostane vám už len čistý čaj, ktorý môžete podávať. Dochutiť si mätový čaj môžete akýmkoľvek sladidlom.
Zvoliť môžete tradičné dochucovadlá ako med alebo cukor, či rôzne domáce sirupy. Skvelou voľbou je napríklad bazový sirup či lipový sirup. Ak máte vo svojom čaji radi citrusový nádych, pridajte šťavu z čerstvo odšťavenej limetky alebo citróna.
Zo zvyškov vylúhovaného čaju si viete rýchlo pripraviť aj osviežujúci letný drink:
Zdroje:
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!