Recept na sirup z materinej dúšky
10. júl 2019
Domáce sirupy
Obsah článku
Kto by nepoznal jednu z najvoňavejších byliniek? Aj keď materina dúška svojim výzorom patrí medzi menej nápadné rastlinky, jej korenistá vôňa to plne vynahradí. Spoznáte ju podľa lístočkov vajcovitého tvaru a drobných fialových kvietočkov.
Zbierať ju môžete kedykoľvek počas kvitnutia, od mája do septembra. Využíva sa stonka, lístočky aj kvety.
Jej príjemnú citrónovú vôňu už roky oceňujú v kozmetickom priemysle. V záhradkách je zase obľúbená ako odolná trvácna skalnička. Najznámejšia však je pre jej pozitívne účinky pri zdravotných problémoch, ktoré ľudia využívajú už po stáročia.
Z materinej dúšky sa dá pripraviť čaj, tinktúra, ale aj domáci sirup. Poďme si spolu ho pripraviť. Na výber máte dve verzie. Prvá je hustejšia a má koncentrovanejšie účinky, poradí si teda aj so zdravotnými neduhmi, ako napríklad s nachladnutím. Druhá je skôr osviežujúca a hodí sa aj do limonád.
Recept na bylinný sirup z materinej dúšky s medom
Ingrediencie na sirup z materinej dúšky
- 1 l vody
- 40 g sušenej alebo čerstvej materinej dúšky
- 300 g medu
Postup prípravy sirupu z materinej dúšky
- Urobíme odvar z čerstvej alebo sušenej materinej dúšky. Približne v jednom litri vody varíme 40 g bylinky na miernom ohni, kým sa voda nezredukuje na polovicu.
- Vypneme, a keď teplota odvaru klesne pod 40 °C, pridáme med.
- Premiešame, aby sa sirup spojil, scedíme a dávame do fliaš.
- Pre dlhšiu životnosť môžeme pridať aj trochu alkoholu a skladujeme na chladnom mieste.
Recept na svieži sirup z materinej dúšky
Ingrediencie na svieži sirup z materinej dúšky
- 2 l vody
- 400 g kvitnúcej materinej dúšky
- 2 kg cukru
- 30 g kyseliny citrónovej
- 2 bio citróny
Postup prípravy sirupu z materinej dúšky
- Umytú materinu dúšku zalejeme prevarenou vodou, pridáme na kolieska nakrájané citróny a necháme lúhovať na chladnom mieste približne 24 hodín.
- Výluh scedíme, pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Na miernom ohni privedieme do varu.
- Povaríme zopár minút a môžeme nalievať do pripravených fliaš.
Sirup skladujeme na chladnom a tmavom mieste. Môžeme ho pridávať do čaju ako sladidlo, ale tiež do osviežujúcich letných limonád.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali