Recept na domáci levanduľový sirup do čaju i limonády
22. máj 2019
Domáce sirupy
Obsah článku
Levanduľa má široké spektrum využitia, od kozmetické, cez kulinárske, až po liečivé účinky. Sila levandule sa využíva pri liečbe dýchacích problémov, pri chrípke a angíne. Je skvelým pomocníkom pri popáleninách, má silné protizápalové účinky, pomáha pri lupienke, ekzémoch a vyrážkach.
Okrem čaju môžeme využiť blahodarné účinky levandule aj v iných formách, napríklad ako levanduľový olej, masť, tinktúru, soľ do kúpeľa alebo levanduľový sirup.
Čo budete potrebovať na domáci levanduľový sirup?
- približne 50 ks levanduľových vetvičiek,
- 3 citróny alebo limetky,
- 1 kg trstinového cukru,
- 2 litre prevarenej vody,
- na zakonzervovanie kyselinu askorbovú alebo citrónovú.
Postup prípravy levanduľového sirupu
- Nastriháme si vetvičky levandule, najlepšie po daždi. Vložíme do hrnca a zalejeme prevarenou vodou. Pridáme na kolieska nakrájané limetky a necháme lúhovať približne 12 hodín na chladnejšom mieste. Pre jemnejšiu chuť môžeme pridať zopár lístočkov mäty. A ak chceme dosiahnuť ešte krajšiu farbu sirupu, môžeme pridať pár roztlačených čučoriedok alebo jahôd.
- Po vylúhovaní scedíme cez gázu. Do výluhu pridáme trstinový cukor a jednu čajovú lyžičku kyseliny askorbovej alebo citrónovej.
- V tomto recepte využijeme pasterizáciu - krátko trvajúce tepelné opracovanie sirupu, ktoré usmrcuje všetky živé mikroorganizmy, a pritom maximálne zachováva pôvodné vlastnosti a vitamíny. Pasterizáciu dosiahneme zahriatím sirupu na teplotu 80 stupňov, potom znížime plameň a varíme približne 3 minúty.
- Sirup hneď plníme do sterilných fliaš. Takto pripravený sirup vydrží na chladnom mieste aj rok. To najhlavnejšie je, že obsahuje všetky cenné vitamíny.
Sirupom si môžeme zvýrazňovať chuť obľúbeného čaju, alebo ho využijeme na výrobu osviežujúcej levanduľovej limonády.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali