Schlaďte sa domácou ľadovou kávou so zmrzlinou podľa jednoduchého receptu
27. júl 2020
Príprava kávy
Obsah článku
Praví kávičkári si svoj obľúbení nápoj neodoprú ani v horúcom lete, mnohí však radi siahnu po jeho studenej verzii. Ľadová káva sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Postup prípravy sa líši podľa spôsobu jej lúhovania. Máte dve možnosti:
- Kávu pripravíte tradičným spôsobom s horúcou vodou a vychladíte, často pomocou ľadu, zmrzliny či studeného mlieka (alebo všetkého naraz).
- Vyskúšate lúhovanie v studenej vode. Kým prvý spôsob je pomerne rýchly, lúhovanie v studenej vode trvá celé hodiny, napríklad cez noc. Výsledkom je čoraz obľúbenejšie cold-brew.
Kávové nápoje s ľadom sú známe už od 19. storočia. Už okolo roku 1840 v Alžírsku vznikol nápoj sladký a studený kávový nápoj mazagran. V Taliansku zas už od 19. storočia poznajú kávovú granitu, teda ľadovú drvinu, ochutenú kávou. Populárnym gréckym variantom kávy na studený spôsob je zas frappé.
Príprava domácej ľadovej kávy
Ako si spraviť ľadovú kávu doma, aby sme v kaviarňach nenechali celý majetok? Nie je to náročné, vyskúšajte prípravu podľa nášho receptu na ľadovú kávu s čokoládovou zmrzlinou. Výsledok je lahodný a uspokojí všetky mlsné jazýčky.
Potrebujeme:
- mletú kávu,
- čokoládovú zmrzlinu,
- plnotučné mlieko,
- cukor,
- kocky ľadu,
- šľahačkovú smotanu.
Postup prípravy:
- Pripravte si kávu. V ideálnom prípade ako espresso, ale ak na to nemáte vybavenie, pokojne použite svoju obľúbenú metódu prípravy. Nechajte ju poriadne vychladnúť.
- Do šejkra alebo veľkého uzatvárateľného pohára nalejte vychladenú kávu, pridajte porciu čokoládovej zmrzliny a kocky ľadu. Dolejte mliekom a podľa chuti pridajte cukor. Nič sa nestane, ak ho aj vynecháte, nápoj osladí už samotná zmrzlina.
- Šejker alebo pohár dobre uzavrite a trasením jeho obsah spolu premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Vyšľahajte vychladenú smotanu do hustej šľahačky.
- Nalejte do pohára ľadovú kávu a navrstvite na ňu porciu šľahačky. Navrch ešte môžete nasypať sekané oriešky, strúhanú čokoládu alebo mletú škoricu.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali