filter icon FILTER
kombucha scoby - materská huba

Kombucha – recept: Ako si ju jednoducho vyrobiť doma


Obsah článku

Kombucha je fermentovaný nápoj, ktorý má pozitívne účinky na trávenie a imunitu. Hoci si ju často kupujeme vo fľašiach alebo vychutnávame v kaviarni, takto spracovaná kombucha býva pasterizovaná, čo znamená, že väčšina jej prospešných baktérií je zničená.

Preto je najlepšie spraviť si vlastnú. V našom článku vám prinášame kombucha recept s jednoduchými tipmi na prípravu a skladovanie, aby ste mohli oceniť všetky výhody tohto zdravého nápoja.

Čo to vlastne kombucha je?

Názov „kombucha“ pochádza z japonskej legendy, podľa ktorej doktor menom Kombu vyliečil cisára zo žalúdočných problémov pomocou kvaseného čaju. Na počesť tohto liečiteľa sa k slovu „kombu“ pridalo japonské „tscha“, čo v preklade znamená čaj.

Práve takto vznikla kombucha, ktorá sa pripravuje z čierneho alebo zeleného čaju a materskej huby nazývanej SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).

Ako vzniká SCOBY?

SCOBY, alebo materská huba, je kľúčovou súčasťou samotnej kombuchy a jej receptu. Vyzerá ako želatínová hmota a je zložená zo zmesi baktérií a kvasiniek Vzniká na povrchu nápoja a tvorí nad ním akúsi pokrievku. Po každej fermentácii sa vytvorí nová vrstva SCOBY, ktorú môžete použiť na ďalšiu várku kombuchy alebo ju darovať blízkym.

kombucha recept so sypaným čajom

Kombucha recept

Čo na kombuchu potrebujete?

  • materská huba aj s nálevom
  • čierny alebo zelený sypaný čaj – 2 gramy na 1 liter
  • kryštálový cukor – 80 gramov na 1 liter
  • sklenená fľaša
  • vzdušná látka
  • gumička
  • sitko
Príprava kombuchy

Postup prípravy domácej kombuchy

  1. Na začiatok uvarte 1 liter čierneho alebo zeleného sypaného čaju. Po 10 minútach lúhovania ho sceďte a rozmiešajte v ňom cukor.
  2. Pripravte si poriadne vysterilizovanú sklenenú fľašu, nalejte do nej vychladnutý čaj (približne 30 °C) a pridajte SCOBY aj s jej nálevom. Nezľaknite sa – huba niekedy pláva na hladine, inokedy padne na dno.
  3. Nádobu s kombuchou zakryte vzdušnou látkou s gumičkou a nápoj nechajte kvasiť pri izbovej teplote 7 – 10 dní.
  4. V procese tvorby sa na jeho povrchu postupne začne vytvárať nová dcérska huba. Tú môžete využiť pri výrobe ďalšej kombuchy.
  5. Po dokvasení tekutinu sceďte do sklenených fliaš a dajte do chladničky. Keďže kvasenie bude stále prebiehať, fľaše nezatvárajte úplne.
  6. Dcérsku aj materskú hubu opatrne opláchnite studenou vodou. Kým nebudete pripravovať novú kombuchu, uchovávajte ich v malom množstve tej predchádzajúcej, a to tak, aby boli celé ponorené. Jednu SCOBY viete použiť aj 5-krát.
kombucha návod a skladovanie

Tipy na prípravu a skladovanie kombuchy

  • Predtým, než pridáte SCOBY do čaju, nechajte ju úplne vychladnúť, aby ste teplom nezničili prospešné mikroorganizmy.
  • Medzi vhodné čaje patrí zelený, čierny, biely a čaj oolong alebo ich zmes. Vyhnite sa používaniu ovocných čajov, bylinkových čajov alebo takých, ktoré obsahujú oleje, ako napríklad Earl Grey.
  • Vyberte si miesto mimo priameho slnečného žiarenia a so stabilnou teplotou – ideálna teplota kvasenia je 20 – 25 °C.
  • Keď už budete vo výrobe kombuchy skúsenejší, môžete experimentovať s pridaním rôznych byliniek, ovocných štiav alebo aj ovocia. Buďte ale opatrní a kontrolujte, ako kombucha reaguje.
  • Pri príprave sa vždy uistite, že máte čisté ruky aj nádoby.
  • Vyhnite sa používaniu kovových predmetov, pretože môžu reagovať s kyselinami vznikajúcimi pri fermentácii, čo zvykne negatívne ovplyvniť celý proces.
  • Ak odchádzate na dovolenku a nemáte čas sa o kombuchu starať, dajte ju do chladničky. Chlad fermentáciu zastaví, a vy v nej budete môcť pokračovať, keď sa vrátite.

Je možné pripraviť si kávovú kombuchu?

Kávová kombucha je skvelou alternatívou pre tých, ktorí čaju príliš neholdujú. Na jej prípravu sa používa buď kávová usadenina, alebo kvalitná mletá káva. Tú následne fermentujete s kryštálovým cukrom, materskou hubou a hotovou kombuchou.


Specialty coffee: Čo sú kávové vlny a ktorej vďačíme za vznik?

Tip na článok

Specialty coffee: Čo sú kávové vlny a ktorej vďačíme za vznik?

Prečítať


Kedy viete, že je vaša kombucha hotová?

Kombuchu môžete piť, keď dosiahne vyváženú chuť medzi sladkosťou a kyslosťou. Ak ju vyskúšate a je stále príliš sladká, nechajte ju fermentovať o 1 – 2 dni dlhšie a pravidelne ju ochutnávajte.

Kombucha nápoj - Účinky na vaše zdravie

Aké pozitívne účinky má kombucha na vaše zdravie?

Kombucha nielenže zachováva výhody čaju, z ktorého je pripravená, ale poskytuje aj ďalšie zdravotné benefity. Počas kvasenia v nej vznikajú živé mikroorganizmy prínosné pre zdravie vašich čriev a tráviaceho traktu.

Vďaka fermentácii sú v kombuche prítomné vitamíny skupiny B a K2, vitamín C, kyselina listová, riboflavín, niacín a biotín, ktoré sú zodpovedné za lepšiu stráviteľnosť niektorých živín. Okrem toho dokáže podľa nedávnej štúdie pitie tohto nápoja znížiť hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou.

Aké nežiaduce účinky môže mať kombucha?

Výroba kombuchy zahŕňa vznik baktérií a mikroorganizmov, ktoré v nej budete piť. Síce sa považujú za zdravé, ale ak nápoj nie je správne pripravený, môže obsahovať škodlivé baktérie či plesne. Tie vedia spôsobiť alergické reakcie, nevoľnosť či tráviace ťažkosti.

V začiatkoch pitia kombuchy môžete pociťovať nežiaduce účinky, ako je pálenie záhy alebo preháňanie. No nemusíte sa obávať – tieto príznaky súvisia s prečisťovaním organizmu.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!