Recept na kávový cheesecake s orechovým korpusom
6. marec 2020
Kávové recepty |
Recepty na torty |
Recepty na zákusky
Obsah článku
Ak sa radíte k pôžitkárom, ktorí nikdy neodmietnu dobré espresso či kúsok kvalitnej čokolády, kávový cheesecake s orechami a čokoládovou polevou je zákusok určený pre vás.
Ingrediencie na kávový cheesecake
Na korpus:
- 100 g kakaových sušienok
- 60 g mletých vlašských orechov
- 70 g masla
Na krém
- 1 espresso
- 250 g mascarpone
- 200 g kyslej smotany
- 80 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 1 pl vanilkového extraktu
Na polevu
- 150 g čokolády na varenie
- 100 g smotany na šľahanie
Postup prípravy kávového cheesecaku
- Začneme prípravou silného espressa, aby nám stihlo vychladnúť do krému.
- Hneď potom si pripravíme formu, najlepšie s odnímateľným dnom. Na tento menší kávový cheesecake som použila formu s priemerom približne 23 centimetrov.
- Keksíky vložíme do mixéra a necháme ich rozdrviť na maličké kúsky. Následne pridáme maslo izbovej teploty a mleté vlašské orechy. Celú zmes poriadne premiesime v rukách na sypké cesto, ktoré prstami natlačíme na celé dno a boky formy.
- Korpus dáme piecť do rúry rozohriatej na 160 °C na asi 12 minút.
- Kým sa nám korpus upečie, pripravíme si krém. Do misy vložíme mascarpone, kyslú smotanu a cukor a poriadne vymiešame. Následne pridávame vajíčka, vždy po jednom. Až keď rozmiešame jedno, tak pridáme ďalšie. Potom pomaly prilievame espresso a vanilkový extrakt a zašľahávame do krému. Kávový krém je hotový!
- Krém vylejeme do vychladnutého sušienkového základu a dáme piecť na 150 °C na približne 70 minút. Po upečení nebude mať úplne tuhú konzistenciu. Boky sú zlatisté, ale v strede je podobný želatíne. A presne tak to má byť.
- Kým nám koláč poriadne vychladne, pripravíme si čokoládovú ganache. V hrnci zohrejeme smotanu tesne pod bod varu. Čokoládu nalámeme na menšie kocky do sklenenej misy a následne ju zalejeme horúcou smotanou. Necháme pár minút odstáť a potom poriadne premiešame do hladka. Tak získame čokoládovú polevu, ktorá ani po vychladení nebude úplne tvrdá. Polevou prelejeme kávový cheesecake a máme hotovo!
Na tanieri posypeme nasekanými orechami a podávame, ako inak, ku káve. Dobrú chuť.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali