Recept na kávovo-orechové rezy
6. apríl 2020
Kávové recepty |
Recepty na zákusky
Obsah článku
Ak patríte medzi kávomilcov, rozhodne vyskúšajte tieto neodolateľné kávovo-orechové rezy. Tento orechovo-kávový zákusok sa skladá z dvoch šťavnatých kávovo-rumových korpusov, orechového krému a lahodnej kávovej šľahačky.
Budeme potrebovať:
Na korpusy:
- 6 vajec
- 240 g polohrubej múky
- 2 balenia kypriaceho prášku
- 220 g kryštálového cukru
- 20 g kakaa
- 50 ml teplej vody
- na poliatie: 200 ml silnej kávy EXTRA špeciál + 100 ml rumu
Na orechový krém:
- 220 g mletých vlašských orechov
- 500 ml mlieka
- 170 g cukru
- 250 g masla
- 20 g vanilkového cukru
- 60 g Zlatého klasu
- 20 g polohrubej múky
Na kávovú šľahačku:
- 500 ml 33 % smotany na šľahanie
- 150 ml silnej kávy Extra špeciál
- 100 g trstinového cukru
- 20 g stužovaču šľahačky
Postup
- Najskôr si vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Ďalej si osobitne vyšľaháme žĺtky do peny spolu s cukrom a teplou vodou.
- Suché ingrediencie si zmiešame najskôr osobitne v miske, následne ich pridáme k žĺtkovej pene a vymiešame. Potom do cesta len zľahka vmiešame sneh.
- Pripravíme si dva plechy, vystlané papierom na pečenie. Cesto si rozdelíme na dve polovice a upečieme dva korpusy. Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Zatiaľ si pripravíme orechový krém. Z mlieka, cukru, múky a Zlatého klasu si uvaríme hustý puding. Za občasného premiešania necháme vychladnúť.
- Do vychladnutého pudingu pomaly vmiešame zmäknuté maslo, ale mixujeme len na pomalých otáčkach, kým sa vytvorí jemný krém.
- Následne pridáme mleté orechy a už len jemne ručne premiešame. Dáme do chladničky poriadne vychladnúť.
- Na prípravu kávovej šľahačky šľaháme vychladenú smotanu spolu s už vychladenou kávou, cukrom a stužovačom mixérom dovtedy, kým nevznikne tuhá hmota (približne 10 minút). Pozor, aby ste ju neprešľahali a nezrazila sa.
- Pripravíme a necháme vychladiť kávu na poliatie korpusu. Buď zalejeme jednu silnú Extra špeciál, alebo ak máte k dispozícii kávovar, tak 3x espresso. Už vychladnutú kávu zmiešame s rumom.
- Na plech si položíme prvý korpus a rovnomerne prelejeme polovicou kávy s rumom. Na korpus nanesieme orechový krém a opäť preložíme korpusom. Aj druhý korpus opäť prelejeme kávou s rumom. Navrch natrieme kávovú šľahačku.
- Necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke, aby sa dokonale spojili všetky chute. Dozdobíme mletými orechmi a môžeme hostiť!
Dobrú chuť a krásne sviatky!
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali