Recept na kávové tartaletky so slaným karamelom
23. júl 2021
Recepty |
Kávové recepty
Obsah článku
Tartaletky majú pôvod vo Francúzsku a hoci patria medzi zákusky s nie najjednoduchšou prípravou, stoja za to. Čas, ktorý im venujete, sa vám vráti v podobe lahodnej chuti. Kombinácia kakaového cesta, domáceho slaného karamelu a kávovej plnky je skutočne famózna. Vyskúšajte náš recept a presvedčte sa o tom sami.
Čo budete potrebovať na kávové tartaletky?
Ingredience na cesto
- 150 g masla
- 250 g hladkej múky
- 2 PL kakaa
- 1 vajce
- štipka soli
Ingredience na slaný karamel
- 150 g kryštálového cukru
- pol čajovej lyžičky soli
- 60 g masla
- 100 ml smotany na šľahanie
Ingredience na čokoládovo-kávovú ganache
- 150 g masla
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g 70 % čokolády
- 10 g mletej kávy
Ďalšie potreby
- niekoľko formičiek na tartaletky
Ako na kávové tartaletky so slaným karamelom?
Príprava cesta
- Pri kávových tartaletkách začnite prípravou kakaového cesta. Najskôr zmiešajte dokopy všetky suché suroviny. Potom k nim pridajte maslo a vajce. Hmotu poriadne spracujte rukou, aby vám vzniklo kompaktné cesto.
- Hotové cesto zabaľte do fólie a nechajte v chladničke odležať približne polhodinu.
- Tak ho vyberte a rozvaľkajte medzi dvomi fóliami, aby sa vám nelepilo na valček.
- Vrchnú fóliu odstráňte a pomocou kruhovej formičky, alebo pohára, vykrojte kruhy, ktoré opatrne vložte do pripravených formičiek. Cestom kopírujte tvar formičky.
- Formičky poukladajte na plech a cesto poprepichujte vidličkou.
- Aby vám cesto v rúre príliš nenarástlo, musíte ho zaťažiť. Nastrihajte si papier na pečenie, dajte ho do formičiek a nasypte naň nejakú strukovinu, prípadne ryžu.
- Zaťažené tartaletky pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 14 minút. Po 10 minútach vyberte záťaž, aby sa rovnomerne prepieklo aj dno.
- Po upečení nechajte tartaletky chvíľu vychladnúť. Potom ich opatrne vyberte z formičiek a pripravte si plnku.
Príprava slaného karamelu
- Do hrnca dajte cukor a nechajte ho roztopiť na miernom plameni bez miešania.
- Keď začne mať hnedastú farbu, pridajte maslo a varte zopár minút za stáleho miešania.
- Postupne prilievajte smotanu a varte do požadovanej konzistencie.
- Nakoniec pridajte soľ podľa chuti.
- Vychladnutým karamelom naplňte pripravené košíčky.
Príprava čokoládovo-kávovej ganache
- Smotanu pomaly zohrievajte a tesne pred zovretím ju stiahnite z ohňa.
- Pridajte nalámanú čokoládu, maslo a mletú kávu Extra špeciál. Chvíľu nechajte všetko roztopiť a potom vymiešajte do hladka. Hotovou ganache naplňte kávové tartaletky až po okraj.
- Ozdobte podľa chuti, napríklad ovocím alebo orechmi.
Dobrú chuť!
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali