Recept na kávové kolieska z lineckého cesta
12. august 2020
Kávové recepty |
Recepty na zákusky
Obsah článku
Chcete potešiť seba alebo svojich blízkych niečím sladkým? Vyskúšajte spojenie kávového lineckého cesta, kávového krému a čokolády. Kávové kolieska uspokoja vaše sladké aj kávové chute.
Čo budeme potrebovať na kávové kolieska z lineckého cesta?
Ingrediencie na linecké cesto s kávou
Ingrediencie na plnku
- 130 ml mlieka
- 20 ml espressa zo zrnkovej kávy Popradská Extra Špeciál
- 2 PL kryštálového cukru
- polovica balenia pudingu Zlatý klas
- 125 g masla
- trochu vanilky
- 2 PL práškového cukru
Ingrediencie naa ozdobu:
- čokoládová poleva
- poleva z bielej čokolády
Postup prípravy kávových koliesok z lineckého cesta
- Cesto si pripravíme zmiešaním ingrediencií. Pracujeme s ním rýchlo, lebo maslo sa bude každým ďalším dotykom v rukách topiť a s cestom sa bude horšie pracovať.
- Cesto vložíme do fólie. Môžeme si ho jemne vyvaľkať na formu hrubej placky a na pol hodiny, prípadne na celú hodinu necháme stuhnúť v chladničke.
- Medzitým si uvaríme hustú kašu. Mlieko vymiešame s kávou a kryštálovým cukrom, odoberieme zo zmesi polovicu a dáme ju variť do hrnca.
- Druhú polovicu dohladka vymiešame s pudingovým práškom.
- Keď nám mlieko s kávou a cukrom v hrnci začne vrieť, pridáme zmes s pudingovým práškom a chvíľu miešame do zhustnutia. Kašovitú zmes odstavíme od ohňa, prikryjeme fóliou, nech sa nám nevytvorí na vrchu „koža“, a necháme úplne vychladnúť.
- V mixéri dôkladne vymiešame maslo s vanilkovou pastou (alebo arómou či vanilkovým cukrom) a práškovým cukrom. Po lyžiciach k nemu pridávame vychladnutú kávovú kašu. Tú si pred pridávaním môžeme krátko rozmixovať mixérom. Pre zintenzívnenie chuti môžeme pridať aj 1 kávovú lyžičku mletej kávy. Krém je hotový.
- Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm a vykrajujeme kolieska. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom.
- Kolieska pečieme v rúre približne 13 minút na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť.
- Pripravíme si čokoládovú polevu. Ak nemáte nejaký vlastný overený postup, môžete použiť pomer 100 g čokolády na varenie, 50 g stuženého tuku a 3 PL horúcej vody, ktoré roztopíme nad parou.
- Polovicu koliesok namáčame v čokoládovej poleve. Na druhú polovicu striekame krém. Po vychladnutí čokoládovej polevy kolieska spojíme. Hotové kolieska ešte dozdobíme pofŕkaním bielou čokoládou.
Kávové kolieska môžeme hneď podávať alebo odložiť do uzatvárateľnej dózy v chladničke. Sladké maškrtenie pri káve praje Popradské!
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali