filter icon FILTER
kavove kolieska

Recept na kávové kolieska z lineckého cesta


Obsah článku

Chcete potešiť seba alebo svojich blízkych niečím sladkým? Vyskúšajte spojenie kávového lineckého cesta, kávového krému a čokolády. Kávové kolieska uspokoja vaše sladké aj kávové chute.

Čo budeme potrebovať na kávové kolieska z lineckého cesta?

Ingrediencie na linecké cesto s kávou

Ingrediencie na plnku

  • 130 ml mlieka
  • 20 ml espressa zo zrnkovej kávy Popradská Extra Špeciál
  • 2 PL kryštálového cukru
  • polovica balenia pudingu Zlatý klas
  • 125 g masla
  • trochu vanilky
  • 2 PL práškového cukru

Ingrediencie naa ozdobu:

  • čokoládová poleva
  • poleva z bielej čokolády
kávové linecké kolieska

Postup prípravy kávových koliesok z lineckého cesta

  1. Cesto si pripravíme zmiešaním ingrediencií. Pracujeme s ním rýchlo, lebo maslo sa bude každým ďalším dotykom v rukách topiť a s cestom sa bude horšie pracovať.
  2. Cesto vložíme do fólie. Môžeme si ho jemne vyvaľkať na formu hrubej placky a na pol hodiny, prípadne na celú hodinu necháme stuhnúť v chladničke.
  3. Medzitým si uvaríme hustú kašu. Mlieko vymiešame s kávou a kryštálovým cukrom, odoberieme zo zmesi polovicu a dáme ju variť do hrnca.
  4. Druhú polovicu dohladka vymiešame s pudingovým práškom.
  5. Keď nám mlieko s kávou a cukrom v hrnci začne vrieť, pridáme zmes s pudingovým práškom a chvíľu miešame do zhustnutia. Kašovitú zmes odstavíme od ohňa, prikryjeme fóliou, nech sa nám nevytvorí na vrchu „koža“, a necháme úplne vychladnúť.
  6. V mixéri dôkladne vymiešame maslo s vanilkovou pastou (alebo arómou či vanilkovým cukrom) a práškovým cukrom. Po lyžiciach k nemu pridávame vychladnutú kávovú kašu. Tú si pred pridávaním môžeme krátko rozmixovať mixérom. Pre zintenzívnenie chuti môžeme pridať aj 1 kávovú lyžičku mletej kávy. Krém je hotový.
  7. Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm a vykrajujeme kolieska. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom.
  8. Kolieska pečieme v rúre približne 13 minút na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť.
  9. Pripravíme si čokoládovú polevu. Ak nemáte nejaký vlastný overený postup, môžete použiť pomer 100 g čokolády na varenie, 50 g stuženého tuku a 3 PL horúcej vody, ktoré roztopíme nad parou.
  10. Polovicu koliesok namáčame v čokoládovej poleve. Na druhú polovicu striekame krém. Po vychladnutí čokoládovej polevy kolieska spojíme. Hotové kolieska ešte dozdobíme pofŕkaním bielou čokoládou.

Kávové kolieska môžeme hneď podávať alebo odložiť do uzatvárateľnej dózy v chladničke. Sladké maškrtenie pri káve praje Popradské!

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!