Na prípravu lahodnej šálky kávy nutne nepotrebujete drahý presso stroj alebo kávovar. Postačia vám šikovné pomôcky, ktoré by vám v kávičkárskej výbave nemali chýbať. Ako si pripravíte kávu v moka kávovare, vo french presse alebo v chemexe? Čítajte ďalej alebo sa inšpirujte naším kávológom vo videu.
Moka kávovar je ekonomické, elegantné a najmä praktické zariadenie, ktoré vám pri správnom zaobchádzaní pripraví šálku kávy s dokonalou chuťou. Hovorí sa, že je súčasťou takmer každej talianskej domácnosti a v našich končinách ho možno poznáte aj pod názvom koťogo.
Koťogo je tlakový kávovar, ktorý sa skladá z troch častí. V spodnej časti je nádobka na vodu s tlakovým ventilom. Do strednej časti s lievikovým sitkom sa sype dávka nahrubo zomletej kávy a do vrchnej časti sa pôsobením tlaku “pretláča” čerstvá káva. Na obsluhu moka kávovaru potrebujete len vašu obľúbenú Popradskú (mletú alebo zrnkovú kávu), čerstvú vodu a elektrický, plynový či indukčný sporák (na indukciu však budete potrebovať špeciálny indukčný moka kávovar).
Do spodnej časti nalejte horúcu vodu po rysku alebo po spodnú stranu ventilu. Hneď potom vložte do kávovaru sitko a naplňte ho až po povrch kávou. Pozor, neutláčajte ju ako v klasickom pákovom kávovare, len prstami zotrite z okraja zvyšky kávy a jemne pobúchajte sitkom, aby sa povrch kávy vyrovnal. Nasaďte vrchnú časť a mierne ohrievajte. Nesnažte sa prípravu kávy urýchliť príliš silným ohrievaním, kávu by ste mohli pripáliť a zhorkla by.
Po pár minútach uvidíte, ako sa cez piest začne pretláčať káva. Keď bude vrchná nádobka takmer plná, vypnite sporák a nechajte koťogo dokončiť svoju prácu.
TIP: Pri príprave kávy v moka kávovare si dávajte pozor na to, na koľko šálok kávy je určený. Ak máte k dispozícii koťogo na 3 šálky, vždy musíte pripraviť 3 šálky - nemôžete ho “oklamať” tým, že do sitka nasypete len polovicu dávky kávy. Pred kúpou moka kávovaru si preto premyslite, aké množstvo kávy budete väčšinou pripravovať alebo si pre istotu zaobstarajte niekoľko veľkostí.
To, ako správne pripraviť moka kávu sa dočítate aj v našom článku Spoznajte moka kávu: Ako ju pripraviť správne.
Aj vám pri počutí názvu chemex “kávovaru” napadlo, že pôjde o desivý chemický prístroj? Nie ste sami. Pravdou však je, že s chémiou má toto zariadenie spoločného len jeho objaviteľa - američana Petera Schlumbohma, ktorý bol nadšeným chemikom.
Chemex je sklenená nádoba v tvare presýpacích hodín, ktorá má vo svojej zúženej časti drevený korzet spevnený koženou šnúrkou. Táto nádoba sa dá kúpiť v rôznych veľkostiach a príprava kávy v nej je veľmi jednoduchá. Potrebujete papierový filter, čerstvo zomletú zrnkovú kávu a horúcu vodu.
Papierový filter najprv prepláchnite čistou vodou a vložte ho do hrdla chemexu. Nasypte doň kávu (7 g na jednu šálku) a zalejte ju trochou zovretej vody. Z kávy vďaka tomu začne unikať oxid uhličitý. Keď bublanie ustane, začnite ju krúživými pohybmi zalievať zvyšnou horúcou vodou. Postupne sa vám do spodnej časti nádoby prefiltruje čerstvá a voňavá kávička.
Ako správne pripraviť kávu v chemexe sa dočítate aj v našom článku Spoznajte chemex: Ikonický prekvapkávač kávy z polovice minulého storočia.
French press je v našich končinách pomerne rozšírené zariadenie na prípravu kávy. Skladá sa zo sklenenej alebo kovovej valcovitej nádoby a vrchnáka s filtračným piestom. Kávu si v ňom pripravíte spôsobom podobným zalievaniu “turka”, no vďaka filtru bude vaša šálka kávy bez usadenín. Potrebujete len kávu a horúcu vodu.
Nechajte zovrieť vodu. Do french pressu najprv nalejte malé množstvo vody, aby ste nádobu predhriali. Vylejte ju a vsypte požadované množstvo kávy. Zalejte ju horúcou vodou a na minútu ju prikryte vrchnákom. Potom kávu premiešajte lyžičkou, zakryte vrchnákom s piestom a zatlačte ho na spodok. Kávu prelejte do šálok a vychutnávajte.
Ako správne pripraviť kávu vo french presse sa dočítate aj v našom článku Spoznajte french press: Elegantný a jednoduchý ručný kávovar.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!