filter icon FILTER
vplyv kávy na žlčník

Káva a žlčník: Ako ovplyvňuje váš obľúbený nápoj zdravie žlčníka?


Obsah článku

Máte problémy so žlčníkom a neodmysliteľnou súčasťou každého vášho dňa je šálka kávy? Potom by ste mali vedieť, aký je medzi ňou a zdravím žlčníka vzťah. Prečítajte si náš článok a dozviete sa, ako kofeín vplýva na žlčník a či je káva vhodná pre osoby so žlčníkovými kameňmi.

Aká je úloha žlčníka?

Žlčník je dutý hruškovitý orgán, ktorý má podobu vaku. Nachádza sa na spodnej strane pečene, kde slúži ako nádobka na žlč.

Samotná žlč sa vytvára v pečeni a potom sa presúva do žlčníka. Keď skonzumujete tuky, vaše telo mu dá signál, aby sa stiahol a uvoľnil uloženú žlč. Jej úloha následne spočíva v tom, že pomáha pri rozklade tukov na menšie častice. Vďaka tomu ich vaše telo dokáže efektívne tráviť.

Káva a jej vplyv na žlčník

Kofeín v káve podporuje uvoľňovanie žlče do tráviaceho traktu, čo môže zlepšiť vaše trávenie a pomôcť pri rozklade tukov. Káva navyše obsahuje takisto vlákninu, ktorá zo zŕn prechádza aj do pripraveného nápoja, pričom šálka s objemom 100 ml jej má približne 0,46 až 0,75 g. Práve vláknina pomáha vašej tráviacej sústave rýchlejšie stráviť potravu bez toho, aby ste mali pocit nafúknutia alebo bolesti brucha.

Žlčníkové kamene a káva

Pravidelné pitie kávy je spojené s menším rizikom vzniku žlčníkových kameňov. Je to preto, že káva dokáže znižovať cholesterol v žlči, čo vedie k redukcii tvorby kameňov. Už tri šálky kávy denne môžu zmenšiť riziko ich vzniku o 4 %, pričom vypitie štyroch a viac šálok denne ho dokáže zredukovať až o 45 %.

Káva a žlčník však nemajú najlepší vzťah, ak už žlčníkovými kameňmi trpíte. Kofeín v káve totiž zapríčiňuje kontrakcie žlčníka, čo vám môže spôsobiť ešte väčšiu bolesť. Ak teda máte žlčníkové kamene, poraďte sa s lekárom o pití kofeínových nápojov alebo ich radšej úplne vynechajte. Namiesto toho pite bylinkové čaje na žlčník – najlepší je mätový čajčaj s púpavou.

káva a žlčník

Aká káva je najlepšia pre zdravie žlčníka?

Pre zdravý žlčník je najlepšia kvalitná káva s nízkou kyslosťou, ktorá je bez mlieka alebo smotany. Mliečne produkty môžu zvyšovať riziko vzniku žlčníkových kameňov. Ideálna je teda jemná káva bez mliečnych doplnkov.


Chcete obmedziť pitie kávy v tehotenstve? Zistite, čím ju môžete nahradiť

Tip na článok

Chcete obmedziť pitie kávy v tehotenstve?

Zistite, čím ju môžete nahradiť.

Prečítať


Ako dlho po jedle by ste mali piť kávu?

Vo všeobecnosti sa odporúča počkať s pitím kávy aspoň 30 minút po jedle. Káva ovplyvňuje vstrebávanie niektorých živín a jej kyslosť môže vyvolať pálenie záhy alebo iné tráviace ťažkosti.

Koľko kávy sa odporúča vypiť za deň?

Káva a žlčník sú dobrou kombináciou pokiaľ denne vypijete odporúčanú dávku. Pre dospelého človeka to je približne 400 mg. Jedna šálka bežnej kávy obsahuje približne 95 mg kofeínu, čo znamená, že by ste nemali prekročiť približne 4 šálky denne.

Dôležité je však dbať na to, aby ste tento limit neprekračovali. Nadmerné množstvo kofeínu presahujúce 500 – 600 mg môže viesť k nespavosti, nervozite, úzkosti, žalúdočnej nevoľnostizrýchlenému tepu.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!