filter icon FILTER
zelený kardamóm so zrnkami kávy

Prečo by ste si mali pridať kardamóm do kávy? Objavte jeho chuť a účinky


Obsah článku

Kardamóm je aromatické korenie, ktoré je obľúbené predovšetkým na Blízkom východe či v Indii, kde ho už stáročia pridávajú nielen do kávových nápojov. Toto výnimočné korenie však neponúka len jedinečnú chuť, ale aj množstvo pozitívnych účinkov pre naše zdravie. Prečítajte si, ako si pripraviť lahodnú kávu s kardamómom a ako jednoducho zistiť, či je korenie skutočne čerstvé.

Čo je kardamóm a odkiaľ pochádza?

Kardamóm patrí medzi najstaršiu koreninu sveta, jeho použitie sa datuje najmenej 4 000 rokov do minulosti. Známy bol už v starovekom Grécku a Ríme, kde bol hlavnou zložkou parfémov a aromatických olejov.

Pochádza z tropických oblastí Indie, Srí Lanky a Číny, kde rastie do výšky až troch metrov. Jeho chuť je nezameniteľná – korenistá, mierne štipľavá, no zároveň osviežujúco citrusová s jemnými kvetinovými tónmi. Dnes je najväčším producentom kardamómu Guatemala, kde ju doviezli britskí kolonisti.

Kedy sa začal kardamóm pridávať do kávy?

Pridávanie kardamómu do kávy má dlhú tradíciu, najmä v Indii. Tam bol základom rôznych jedál už v roku 3000 pred Kristom. Do iných krajín sa potom dostal Hodvábnou cestou.

V Saudskej Arábii je káva s kardamómom symbolom pohostinnosti a tradície. Pripravia vám ju zo svetlejšie pražených kávových zŕn a kardamómu. Vychutnať si ju môžete v malých šálkach bez cukru a mlieka.

V Turecku či na Balkáne vám ju zase uvaria v džezve (môžete ju poznať ako tureckú kávu), pričom do nej často pridávajú aj iné koreniny, ako škoricu alebo vanilku.

V Sýrii vám kávu s kardamómom naservírujú podobne ako v Turecku, no nápoj vám ešte osladia veľkým množstvom cukru.

V Európe bol trend kávy s kardamómom na ústupe, avšak v posledných rokoch kavičkári znovuobjavujú jej blahodarné účinky.

Aké sú pozitívne účinky kávy s kardamómom?

Znižovanie krvného tlaku

Jedným z najväčších benefitov kardamómu je jeho schopnosť prispievať k znižovaniu krvného tlaku. Obsahuje totiž veľké množstvo antioxidantov, ako napríklad fenolické antioxidačné zlúčeniny a flavonoidy vo forme kvercetínu, kempferolu, luteolínu a pelargonidínu a jeho miernemu diuretickému účinku.

Práve podpora vylučovania prebytočnej vody z tela môže zlepšiť celkový stav srdcovocievneho systému.

Boj proti rakovinovým bunkám

Niektoré zlúčeniny obsiahnuté v kardamóme vykazujú schopnosť podporovať ničenie rakovinových buniek. Ukazujú to hlavne štúdie na zvieratách, v ktorých kardamómový prášok zvyšuje aktivitu niektorých enzýmov a tie pomáhajú v boji proti rakovine.

Protizápalové účinky

Vďaka tomu, že je kardamóm bohatý na antioxidanty, dokáže tiež pomáhať telu bojovať s chronickým zápalom. Ten je často príčinou vzniku závažných ochorení, ako sú cukrovka, srdcové choroby alebo artritída. Ak si pravidelne pridáte do svojej kávy kardamóm, môže to výrazne pomôcť udržiavať váš imunitný systém v dobrej kondícii.

Podpora zdravého trávenia

Kardamóm pomáha pri zmierňovaní nevoľnosti, nafúknutí a podporuje správnu funkciu žalúdka. Niektoré štúdie navyše naznačujú, že môže pomôcť pri hojení žalúdočných vredov a ochrane pred infekciami.

zelený kardamóm do kávy v miske

Nikde nie je určené, koľko kardamómu by ste mali denne prijímať. Jeho nadmerná konzumácia sa však neodporúča tehotným ženám, pretože môže stimulovať maternicu a spôsobiť jej kontrakcie.

Reagovať môže aj s určitými liekmi na pečeň, preto sa pred jeho konzumáciou radšej poraďte so svojím lekárom.

Ako si vybrať kvalitný kardamóm do kávy?

Na trhu nájdete dva hlavné druhy kardamómu – zelený a čierny. Zelený kardamóm je jemnejší, sladkastý a má citrusovo-kvetinovú vôňu, ktorá sa perfektne hodí do kávy. Naopak, čierny kardamóm je intenzívnejší, s dymovou a zemitou arómou, vhodný skôr na varenie než do kávy.

Celý, drvený alebo mletý?

Najlepšou voľbou je celý kardamóm v strukoch, ktorý si môžete rozdrviť alebo pomlieť tesne pred použitím. Zachová si tak najviac zo svojej arómy. Čerstvé struky spoznáte podľa toho, že sú pevné, zelené a nepoškodené.

Ak si vyberiete mletý kardamóm, vyberajte balenia od renomovaných výrobcov, aby ste predišli nákupu produktu zmiešaného s lacnejšími náhradami. Najlepšie odrody pochádzajú z Guatemaly, Indie a Srí Lanky. Pri nákupe si overte informácie o pôvode na balení.

Ako skladovať kardamóm?

Kardamóm je mimoriadne citlivý na vlhkosť, svetlo a vzduch. Ak chcete predĺžiť jeho čerstvosť, skladujte ho vo vzduchotesnej nádobe na suchom a tmavom mieste. Celé struky vydržia voňavé niekoľko mesiacov až rok, zatiaľ čo mletý kardamóm spotrebujte čo najskôr, aby nestratil svoju intenzitu.


Spoznajte chai latte: Lahodný korenený nápoj z ďalekej Indie

Tip na článok

Spoznajte chai latte: Lahodný korenený nápoj z ďalekej Indie

Prečítať


Recept na kávu s kardamómom

Inšpirujte sa naším podrobným receptom a objavte, ako si pripraviť kávu s kardamómom tromi spôsobmi – s aeropressom, french pressom alebo len v obyčajnom hrnci.

Čo na kávu s kardamómom potrebujete?

Ingrediencie na 2 porcie

  • 8 zelených strukov kardamómu (alebo ½ čajovej lyžičky mletého kardamómu)
  • 18 – 20 gramov kvalitnej mletej kávy
  • 200 mililitrov vody

Príprava kardamómu

Rozlúpte struky kardamómu a vyberte semienka. Podrvte ich v mažiari, pomeľte v mlynčeku na korenie alebo ich jemne rozdrvte nožom. Ak máte mletý kardamóm, len ho pridajte ku káve.

Príprava kávy s aeropressom klasickou metódou

  1. Nasypte 18 gramov mletej kávy a kardamóm do aeropressu. Zalejte ju 94 °C vodou, aby bola tesne pod číslom 2 na stupnici. Ak nemáte teplomer, po prevarení vody v kanvici počkajte približne 2 minúty a až potom kávu zalievajte.
  2. Hneď po zaliatí pomiešajte kávu a počkajte 30 sekúnd – odstránite tým prebytočný oxid uhličitý, pre ktorý by v káve nevynikli všetky arómy a chute. Zvyšok vody potom zase zohrejte a dolejte ju tesne pod okraj aeropressu.
  3. Nechajte ju lúhovať približne 1,5 minúty, pomaly zatlačte piest a nápoj pretlačte do šálky.
  4. Na záver opláchnite aeropress teplou vodou, aby ste odstránili zvyšky a arómu kávy aj kardamómu.
Káva s kardamómom

Príprava kávy s french pressom

  1. Do french pressu nasypte 20 gramov mletej kávy a kardamóm. Zalejte horúcou vodou do približne štvrťky a premiešajte.
  2. Po zaliatí počkajte 30 sekúnd, odstránite tým prebytočný oxid uhličitý, pre ktorý by nevynikli všetky arómy a chute. Po uplynutí času dolejte zvyšnú vodu, počkajte minútu, premiešajte lyžičkou a počkajte ďalšie 2 až 3 minúty.
  3. Potom pomaly stlačte piest a pretlačte kávovú usadeninu naspodok french pressu. Hotový nápoj nalejte do šálok a podávajte.

Príprava bez kávovaru

  1. Do malého hrnca pridajte vodu, kávu a kardamóm. Zmes priveďte k bodu varu, potom znížte teplotu a nechajte ju variť na nízkej teplote približne 2 minúty.
  2. Následne uvarenú kávu preceďte do hrnčeka cez jemné sitko.

Tipy na vylepšenie receptu

  • Skúste na suchej panvici kardamóm krátko opražiť, aby sa uvoľnila jeho aróma a získal jemne orieškovú chuť.
  • Experimentujte s druhmi kávy, kardamóm sa dobre hodí k rôznym druhom, napríklad k etiópskej arabike, ktoré majú prirodzené korenisté tóny.
  • Skombinujte kardamóm so škoricou, klinčekmi alebo muškátovým orieškom pre komplexnejšiu chuť.
  • Ak preferujete jemnejšiu chuť kávy, vyskúšajte do nápoja pridať mandľové, kokosové alebo ovsené mlieko.
  • Namiesto klasického cukru použite med alebo datľový sirup, ktoré zvýraznia exotický charakter kávy.
  • Počas letných mesiacov si pripravte ľadovú kávu s kardamómom. Nechajte ju po príprave vychladnúť, pridajte k nej ľad a trochu vanilkového sirupu.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!