Hľadáte recept na ideálne kávové osvieženie v horúcom lete? Našľahané studené nápoje frappé alebo freddo budú pre vás to pravé.
Frappé možno poznáte z dovolenky v Grécku. Práve tam sa tento kávový nápoj teší najväčšej obľube. Jeho základ tvorí našľahaná instantná káva s cukrom a studenou vodou, často aj s prídavkom mlieka, ľadu alebo zmrzliny.
Freddo je mladším a sofistikovanejším súrodencom frappé. Namiesto menej kvalitnej instantnej kávy sa pripravuje s dvojitým espressom. Keď vynecháte mlieko, ide o freddo espresso. Ak navrch pridáte ešte mliečnu penu, dostanete freddo cappuccino.
Recept na frappé sa zrodil úplnou náhodou. Na Medzinárodnom obchodnom veľtrhu v gréckom Solúne v roku 1957 si zamestnanec firmy Nestlé chcel dopriať svoju dennú dávku kávy, ale nemal si ju ako pripraviť. Inšpiroval sa však instantným čokoládovým nápojom, ktorý tam vtedy firma predstavovala, a skrátka si podobným spôsobom v šejkri vymiešal instantnú kávu so studenou vodou a cukrom. Tento recept získal v Grécku veľkú popularitu a turisti ho postupne rozniesli do celého sveta.
V 90. rokoch 20. storočia si v Grécku začalo získavať obľubu espresso. Postupom času vznikali kaviarne, ktoré si dávali viac záležať na kvalite kávy. Práve v nich začali v obľúbenom kávovom nápoji nahrádzať instantnú kávu kvalitnejším espressom a zrodilo sa tak freddo, ktoré rýchlo dosiahlo popularitu frappé. Gréci skrátka milujú svoju kávu studenú.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!