Máte chuť na nápoj, ktorý vás počas horúcich letných dní osvieži a zároveň dodá vášmu telu vitamíny? Vyskúšajte domáci egrešový sirup, ktorý má pozitívne účinky na vaše zdravie, sviežu chuť a jeho príprava nie je vôbec náročná.
Egreš, známy aj ako ríbezľa egrešová, má pôvod v Eurázii, no dnes sa pestuje po celom svete. Na Slovensku ho nájdete nielen na farmách a v záhradách, ale aj v lesoch a na okrajoch polí.
Práve nenáročné pestovanie robí z egreša obľúbenú rastlinu aj pre začínajúcich záhradkárov. Jeho bobuľky s pevným obalom a sladkou dužinou dozrievajú v polovici leta a ich farba sa líši v závislosti od odrody. Bežne sa stretnete so žltými, zelenými, červenými a fialovými plodmi. Pri egrešoch platí, že čím tmavšia je farba, tým bohatší je na antioxidanty.
Egreš je ovocie, ktoré je známe vysokým obsahom vitamínu C. Okrem toho v ňom však nájdete aj vitamíny A, K, B, E, antioxidanty a minerály ako draslík, železo a vápnik. Práve vďaka veľkému množstvu rôznych vitamínov a minerálov má egreš na ľudský organizmus rôznorodé účinky.
Okrem posilnenia imunity a podpory trávenia môže egreš prispieť k zdraviu vašich vlasov, pokožky a mozgu. Zároveň posilňuje cievny systém a pomáha udržiavať zdravý krvný tlak.
Prospešné sú pre vás aj jeho odvodňujúce účinky, ktoré podporujú detoxikáciu organizmu, čo prispieva k udržaniu zdravého fungovania obličiek.
Sladkokyslá chuť egrešov je ideálna na prípravu osviežujúceho sirupu, ktorý môžete pridať do limonád, čaju alebo použiť na ochutenie jogurtov či rôznych dezertov.
K raňajkám je zase skvelá voľba egrešový džem, ktorý chutí vynikajúco na chlebe či croissante.
Celé plody môžete zase využiť pri pečení egrešového koláča s mrveničkou alebo bublaninu.
Lahôdka je aj egrešová omáčka, ktorá dodá mäsu jedinečnú chuť. Sladká verzia sa skvele hodí k hydine, zatiaľ čo pikantnejšia vyzdvihne chuť bravčového mäsa.
Na posilnenie imunity si viete z egrešov urobiť pečený čaj, ktorý je bohatý na vitamíny a antioxidanty. Vychutnajte si ho samostatne, alebo ho skombinujte s ďalšími druhmi čaju.
Tip: Najlepšie chutia s egrešovým sirupom čierny, zelený alebo bylinkový čaj.
Ak nemáte dostatok egrešov, môžete ich do sirupu doplniť ríbezľami. Dozrievajú totiž v rovnakom období.
Príprava ríbezľovo-egrešového sirupu je jednoduchá a nenáročná. Postačí vám klasický recept na egrešový sirup s malou úpravou: namiesto 1 kilogramu egrešov použite 500 gramov egrešov a 500 gramov ríbezlí.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!