filter icon FILTER
egrešový sirup

Recept na rýchly egrešový sirup


Obsah článku

Máte chuť na nápoj, ktorý vás počas horúcich letných dní osvieži a zároveň dodá vášmu telu vitamíny? Vyskúšajte domáci egrešový sirup, ktorý má pozitívne účinky na vaše zdravie, sviežu chuť a jeho príprava nie je vôbec náročná.

Skadiaľ egreš pochádza a kde ho nájdete?

Egreš, známy aj ako ríbezľa egrešová, má pôvod v Eurázii, no dnes sa pestuje po celom svete. Na Slovensku ho nájdete nielen na farmách a v záhradách, ale aj v lesoch a na okrajoch polí.

Práve nenáročné pestovanie robí z egreša obľúbenú rastlinu aj pre začínajúcich záhradkárov. Jeho bobuľky s pevným obalom a sladkou dužinou dozrievajú v polovici leta a ich farba sa líši v závislosti od odrody. Bežne sa stretnete so žltými, zelenými, červenými a fialovými plodmi. Pri egrešoch platí, že čím tmavšia je farba, tým bohatší je na antioxidanty.

sirup z egrešov

Aké priaznivé účinky má egreš na naše telo?

Egreš je ovocie, ktoré je známe vysokým obsahom vitamínu C. Okrem toho v ňom však nájdete aj vitamíny A, K, B, E, antioxidanty a minerály ako draslík, železo a vápnik. Práve vďaka veľkému množstvu rôznych vitamínov a minerálov má egreš na ľudský organizmus rôznorodé účinky.

Okrem posilnenia imunitypodpory trávenia môže egreš prispieť k zdraviu vašich vlasov, pokožkymozgu. Zároveň posilňuje cievny systém a pomáha udržiavať zdravý krvný tlak.

Prospešné sú pre vás aj jeho odvodňujúce účinky, ktoré podporujú detoxikáciu organizmu, čo prispieva k udržaniu zdravého fungovania obličiek.

Čo si môžete z egreša pripraviť?

Sladkokyslá chuť egrešov je ideálna na prípravu osviežujúceho sirupu, ktorý môžete pridať do limonád, čaju alebo použiť na ochutenie jogurtov či rôznych dezertov.

K raňajkám je zase skvelá voľba egrešový džem, ktorý chutí vynikajúco na chlebe či croissante.

Celé plody môžete zase využiť pri pečení egrešového koláča s mrveničkou alebo bublaninu.

Lahôdka je aj egrešová omáčka, ktorá dodá mäsu jedinečnú chuť. Sladká verzia sa skvele hodí k hydine, zatiaľ čo pikantnejšia vyzdvihne chuť bravčového mäsa.

Na posilnenie imunity si viete z egrešov urobiť pečený čaj, ktorý je bohatý na vitamínyantioxidanty. Vychutnajte si ho samostatne, alebo ho skombinujte s ďalšími druhmi čaju.

Tip: Najlepšie chutia s egrešovým sirupom čierny, zelený alebo bylinkový čaj.

Domáci sirup z egrešov

Ingrediencie na prípravu egrešového sirupu

  • 1 kilogram egrešov
  • 1 liter vody
  • 1 kilogram kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej

Postup prípravy egrešového sirupu

  1. Najprv nazbierajte alebo kúpte čerstvé egreše. Dôkladne umyté ich vložte do hrnca a zalejte vodou. Egreše varte na miernom ohni približne pol hodiny, kým nezmäknú.
  2. Po uvarení ich nechajte vychladnúť a macerovať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc. Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete pridať lístočky mäty alebo medovky.
  3. Po odstáti sceďte cez sitko egrešovú zmes a dôkladne vyžmýkajte dužinu, aby ste získali čo najviac šťavy. Tú následne nalejte späť do hrnca a pridajte k nej cukor.
  4. Zmes varte na miernom ohni, pričom ju občas premiešajte, aby sa cukor úplne rozpustil. Potom pridajte kyselinu citrónovú a všetko varte približne 15 minút.
  5. Horúci sirup nalejte do vopred sterilizovaných kompótových fliaš, ktoré hneď po naplnení uzavrite. Fľaše nechajte vychladnúť a skladujte ich na tmavomchladnom mieste.

Tipy na prípravu egrešového sirupu

  • Použite zrelé, ale pevné egreše, aby ste získali čo najlepšiu chuť a konzistenciu sirupu.
  • Egrešový sirup je mierne kyselkavý, preto je výborný na prípravu osviežujúcich limonád s ľadom. Okrem toho ho môžete použiť aj na ochutenie čajov alebo dezertov.
  • Pred plnením fliaš ich nezabudnite sterilizovať. Jednoducho ich poriadne prepláchnite vriacou vodou.
  • Po otvorení je najlepšie skladovať sirup v chladničke, kde vydrží aj niekoľko týždňov.

Recept na domáci ríbezľový sirup

Tip na článok

Recept na domáci ríbezľový sirup

Ako si pripraviť domáci ríbezľový sirup.

Prečítať


Ríbezľovo-egrešový sirup

Ak nemáte dostatok egrešov, môžete ich do sirupu doplniť ríbezľami. Dozrievajú totiž v rovnakom období.

Príprava ríbezľovo-egrešového sirupu je jednoduchá a nenáročná. Postačí vám klasický recept na egrešový sirup s malou úpravou: namiesto 1 kilogramu egrešov použite 500 gramov egrešov a 500 gramov ríbezlí.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!