Nápojové lístky v kaviarni môžu byť často mätúce pre ich bežných návštevníkov. Nie každý kávičkár sa musí orientovať vo všetkých možných spôsoboch prípravy. My vám však radi vysvetlíme všetko, čo vieme o príprave kávy.
Jednou z položiek na kaviarenskom menu môže byť aj tzv. doppio. Akú kávu máte pod týmto názvom čakať?
Odpoveď je jednoduchšia, ako by sa mohlo zdať. Priamo názov tejto kávy hovorí, o čo ide. Slovo „doppio“ v taliančine totiž znamená „dvojitý, dvojnásobný“. Keď ide o kávu, názov doppio označuje dvojité espresso. Tento nápoj nájdete aj pod synonymami espresso doppio alebo v angličtine double espresso.
Kým klasické espresso sa pripravuje z 7 – 9 g mletej kávy a 25 – 30 ml vody, na doppio potrebujete dvojnásobok ingrediencií. Zo 14 – 18 gramov kávy teda dostanete 50 – 60 ml nápoja. Postup prípravy ostáva rovnaký.
Doppio našlo svoje využitie aj v ďalších kávových nápojoch, kde základ tvorí práve dvojitá dávka espressa. Je nimi napríklad čoraz obľúbenejšie flat white alebo tradičná viedenská káva.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!