Chemex si svojou jednoduchosťou a nadčasovým dizajnom získal srdce nejedného kávičkára. Vďaka svojej veľkosti je ideálny na domácu prípravu kávy, ktorú si budete popíjať s priateľmi. Takisto je skvelým dizajnérskym doplnkom do kuchyne.
Chemex je domáci „kávovar,“ s ktorým si pripravíte filtrovanú kávu. Jeho tvar pripomína presýpacie hodiny. V hornej časti má drážku (žliabok), ktorá slúži okrem ľahšieho nalievania aj na odvzdušňovanie. Zaručí, aby sa vaša káva prefiltrovala správnou rýchlosťou. Drevená obruč v strede je zase na to, aby ste sa pri nalievaní nepopálili. Chýbať nesmie ani hrubší papierový filter.
Vďaka nemu má výsledný nápoj výraznejšiu chuť ako iné filtrované kávy. Dizajn chemexu sa od prvého uvedenia na trh až doteraz nemenil. Zadovážiť si ho môžete v niekoľkých veľkostiach. Vyberajte si podľa toho, koľko káv chcete naraz pripraviť.
Tento štýlový prekvapkávač na kávu vynašiel v roku 1941 Peter Schlumbohm – nemecký chemik, ktorý žije v USA. Pri jeho výrobe sa inšpiroval odmernými bankami, s ktorými často pracoval. Stačilo trochu zúžiť stred, pridať drevenú obruč a nadčasový dizajn bol na svete. Hoci môže chemex na prvý pohľad vyzerať ako obyčajný filter na kávu, jeho minimalistický vzhľad ho dostal až do stálej expozície Múzea moderného umenia v New Yorku.
Jeho vynálezca navyše myslel na každý detail. Ani chemex filtre nie sú úplne obyčajné. Sú až o 30 % hrubšie ako papierové filtre na aeropress či hario V60. Vďaka tomu zachytia viac nežiaducich tukov a olejov, ktoré pri príprave kávy vznikajú. Výsledkom je čistý a voňavý nápoj bez zbytočných sedimentov.
Hoci chemex vznikol už v polovici minulého storočia, na nejaký čas sa stal prežitkom a ustúpil novým trendom. Avšak s príchodom hipsterských kaviarní zažíva znovuzrodenie a opäť si získava srdcia nejedného nadšenca alternatívnej prípravy kávy.
Pri filtroch do chemexu máte na výber z dvoch možností – môžete použiť okrúhly alebo štvorcový tvar. Obidva fungujú rovnako spoľahlivo a majú viac vrstiev. Rozdiel je len v tom, že kruhové filtre prečnievajú cez okraje rovnomerne. Ľahšie si tak odsledujete, či sa vám cez nich voda nedostane. Štvorcové filtre zase po vložení vytvoria „uši“, vďaka ktorým z chemexu jednoducho dostanete preč grunt, ktorý zostane po prekvapkaní kávy.
Pri zalievaní však môžu mierne prekážať. Takisto si môžete vybrať medzi chemicky bielenými alebo prírodne hnedými papierovými filtrami. Niektorí kávičkári tvrdia, že káva pripravená cez hnedý filter má jemnú pachuť mokrého papiera, zatiaľ čo z bieleho necítiť žiadnu.
Na prípravu kávy v chemexe je najvhodnejšia výberová káva. Jej chuť totiž pomocou tohto prekvapkávača skvele vynikne. Kávové zrnká vždy pomeľte tesne pred prípravou. Najlepšie nahrubšie, avšak dávajte si pozor, aby vám nezostali až príliš veľké kúsky. Tie spôsobia, že voda cez ne rýchlo pretečie a káva bude vodnatá a bez chuti.
Veľmi jemné mletie zase spôsobí, že sa bude príliš dlho lúhovať či dokonca nebude pretekať vôbec. Správne pomleté zrnká by mali pripomínať hrubší piesok. Overíte si to tak, že vám voda nebude pretekať cez pomletú kávu viac ako 4 minúty.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!