Mnohí slovenskí kávičkári podľahli alternatívnej príprave kávy. Najčastejšie na to používajú french press či moka kanvičku. Čoraz väčšiu popularitu si však získava aj aeropress, s ktorým je chuť výsledného nápoja najviac podobná klasickému espressu.
Aeropress vynašiel v roku 2005 Američan Alan Adler, odborník na aerodynamiku (veda, ktorá sa zaoberá prúdením vzduchu), ktorý prišiel na to, ako extrahovať kávu pomocou vzduchu. Hoci ide o jeden z najmladších spôsobov prípravy, za krátky čas si aeropress získal nejedného kávového nadšenca.
Káva z neho totiž najviac pripomína klasické espresso. A to bolo aj cieľom jeho vynálezcu. Malo ísť o skladnú a spoľahlivú alternatívu k veľkému, no často i drahému kávovaru.
Aeropress sa skladá z troch častí – z dvoch plastových valcov a sitka. Súčasťou balenia je väčšinou aj plochá palička na miešanie, lievik a papierové filtre.
Tento ručný presovač v sebe kombinuje prípravu kávy lúhovaním a tlakom. Čerstvo pomletá káva sa v ňom krátko lúhuje v horúcej vode a po chvíli sa pretlačí druhým menším valcom. Celá metóda pripomína veľkú striekačku.
Aeropress sa stal populárnym po celom svete najmä vďaka svojej všestrannosti. Dokonca sa už organizujú aj medzinárodné majstrovstvá, kde si najlepší z najlepších môžu zmerať sily v príprave kávy takýmto spôsobom.
Najlepšou voľbou je jednoznačne kvalitná výberová káva. Jej chuť najviac vynikne práve pri tejto metóde. Vďaka tomu, ako bol aeropress navrhnutý, môžete experimentovať s teplotou vody či hrúbkou mletia a tým z rovnakej odrody získať vždy inú chuť. O rôznych typoch a spôsoboch mletia kávových zŕn si môžete viac prečítať na našom blogu.
Ak zvolíte svetlejšie praženú kávu s ovocnými tónmi, pomeľte ju jemnejšie. Pri káve s čokoládovými tónmi praženej na espresso pokojne vyskúšajte hrubšie mletie.
Vďaka tomu, že je aeropress pomerne malý, je výborným spoločníkom nielen na dovolenky. Mohli by sme ho nazvať aj ako „espresso na cesty“. Jeho ďalšou výhodou je ľahkosť, pretože je vyrobený z plastu. Nemusíte sa však báť, že by ovplyvnil chuť vašej kávy.
Plast, z ktorého sa vyrába, neškodí zdraviu, má totiž označenie BPA free. To znamená, že je bez škodlivých chemikálií. Plusom je tiež to, že hoci je v ňom príprava kávy pomerne jednoduchá, stále sa s ňou dá experimentovať.
Niektorým kávičkárom nemusí vyhovovať to, že takto pripravená káva nemá cremu, ktorá je pre espresso typická. Takisto aj experimentovanie nemusí dopadnúť vždy podľa vašich predstáv.
Existujú dva základné spôsoby prípravy cez aeropress – klasická a obrátená metóda. Názory, ktorá je lepšia, sa líšia od odborníka k odborníkovi. Vyskúšať môžete obe, aby ste zistili, ktorá vám vyhovuje viac.
Na prípravu takejto filtrovanej kávy budete okrem aeropressu potrebovať aj ručne namletých 15 až 18 g kávy, a vodu zohriatu najviac na 94 °C. Vyššia teplota by kávové zrná prepálila. Ak nemáte kanvicu, na ktorej si viete nastaviť teplotu, po prevarení počkajte približne 2 minúty a až potom kávu zalievajte.
Pri obrátenej metóde sa filtračný valec umiestni na vrchol AeroPressu. Po extrakcii sa AeroPress obráti a stlačí nad šálkou.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!