Chai latte v sebe spája výrazné chute ďalekej Indie a britskú čajovú tradíciu. V slovenských kaviarňach ho často nájdete s pridaným espressom. To tam však podľa originálnej receptúry nepatrí.
Chai latte je lahodný, jemne okorenený čierny čaj s mliekom a cukrom. Hoci má v názve slovo latte, s klasickým caffé latte nemá, okrem mlieka, nič spoločné. Toto pomenovanie vzniklo až v Európe. V Indii ho nazývajú masala chai.
Slovo „chai“ má pôvod v hindustánskom jazyku a v minulosti označovalo všetky druhy čajov, ktoré sa vypestovali v indickom regióne Assam. Dnes jeho význam zahŕňa čaj vo všeobecnosti (zelený, čierny, biely) a ostatné čajové nápoje.
Tradičný masala chai pripravuje každý kút Indie trochu inak. Základ je však všade rovnaký. Čierny čaj sa ochutí voňavým korením a zjemní mliekom a cukrom. V recepte najčastejšie nájdete kardamóm, klinčeky, celé čierne korenie a zázvor. Niekedy sa pridáva aj škorica a aníz.
V kaviarňach pre urýchlenie prípravy zvyknú používať špeciálny chai latte sirup alebo prášok.
Chai latte je obľúbené najmä u ľudí, ktorým káva nechutí alebo ju piť nemôžu, no stále si chcú dopriať aspoň trochu kofeínu či vychutnať lahodný horúci nápoj.
Korenený nápoj, ktorý sa podobal na masala chai, sa začal na Indickom polostrove pripravovať približne pred 5 000 až 9 000 rokmi. Vraví sa, že po prvý raz ho namiešali na kráľovskom dvore v jednom z historických regiónov. Pôvodný nápoj bol však len zmesou čierneho čaju a korenín s bylinkami. Využíval sa najmä v ajurvéde – tradičnej indickej medicíne.
Čaj sa pil dlhé roky v Indii len vtedy, ak bol človek chorý. Až počas britskej kolonizácie sa začal spájať s chvíľkou na oddych. Briti nabádali vlastníkov indických firiem, aby svojim pracovníkom dopriali tzv. „tea breaks“, krátke prestávky počas pracovného dňa, cez ktoré si mohli oddýchnuť pri čaji alebo káve.
Kvalitné čajové lístky však boli veľmi drahé. Z tých lacnejších mal odvar veľmi horkú chuť, a tak doň na zjemnenie začali Briti pridávať trochu mlieka a cukru. Indovia si tento zvyk osvojili tiež, no dotvorili ho podľa seba. Do nápoja pridali o čosi viac mlieka a tradičné korenie. Vznikol tak originálny masala chai, ktorý sa približne v 90. rokoch dostal do Európy pod názvom chai latte.
V mnohých kaviarňach ponúkajú chai latte s pridaným espressom. Nápoju to dodá viac kofeínu a netradičnú chuť. Takáto verzia by sa však nemala nazývať chai latte, ale dirty chai. Názov môžeme voľne preložiť ako „pošpinený“ či „zneuctený“ čaj. Povráva sa, že táto receptúra vznikla v Londýne v 90. rokoch, keď do chai latte omylom pridali kávu.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!