Cascara, sušená šupka kávových čerešní, ponúka jedinečnú ovocnú chuť a množstvo zdravotných benefitov. Hoci bola v EÚ dlho zakázaná, dnes si ju môžete vychutnať ako čaj, cold brew či netradičnú ingredienciu v dezertoch. V tomto článku vám priblížime jej pôvod, chuť, zdravotné účinky a spôsob prípravy.
Cascara je šupka, ktorá zostáva po vybratí semien (kávových zŕn) z kávových čerešní. Kedysi sa bežne vyhadzovala alebo používala ako hnojivo pre kávovníky, no dnes už sa zvykne aj sušiť na slnku alebo fermentovať. Tento proces je časovo náročnejší a vyžaduje precíznu kontrolu, aby sa zabránilo vzniku plesní či kontaminácii.
História čaju z cascary siaha pravdepodobne do Jemenu, kde je známy ako quishar a tradične sa podáva so škoricou, kardamómom, cukrom, mliekom a zázvorom. Populárny je aj v Strednej Amerike, kde sa doň pridáva zázvor a med.
V súčasnosti cascara pochádza najmä z kávových fariem v Etiópii, Bolívii, Kostarike a spomínanom Jemene, kde sa spracováva rôznymi metódami. Hoci má dlhú históriu, až v posledných rokoch si začala získavať obľubu medzi milovníkmi čaju a kávy po celom svete.
Chuť cascary je prekvapujúco odlišná od klasickej kávy. Namiesto silnej horkosti ponúka ovocné, mierne sladké tóny, ktoré môžu pripomínať sušené slivky, brusnice, šípky alebo ibištek.
Dôležité je však spomenúť, že každá cascara môže byť iná. Rovnako ako pri káve aj jej chuť závisí od odrody, spracovania a krajiny pôvodu.
Hoci cascara pochádza z kávovníka, obsahuje oveľa menej kofeínu než klasická káva. Jeho presné množstvo sa líši v závislosti od spôsobu spracovania a odrody, no v priemere má 240-mililitrová šálka cascary približne 25 miligramov kofeínu. Pre porovnanie, priemerná šálka kávy ho obsahuje okolo 95 miligramov.
To znamená, že cascara je vhodná aj pre ľudí, ktorí sa chcú vyhnúť nadmernému príjmu kofeínu, no stále by si radi dopriali ľahké povzbudenie.
Možno vás prekvapí, že cascara bola v Európskej únii dlhé roky zakázaná. Bola totiž považovaná za novú potravinu – teda takú, ktorú obyvatelia EÚ vo významnej miere pred 15. májom 1997 nekonzumovali.
Situácia sa zmenila až v roku 2021, keď bola cascara oficiálne schválená na predaj v EÚ. Odvtedy si postupne získava popularitu a dnes ju môžete nájsť vo vybraných obchodoch s kávou a čajom.
Ingrediencie na prípravu čaju z cascary:<
Postup prípravy čaju z cascary:
Cascara obsahuje vitamín C, zinok a polyfenoly, ktoré prispievajú k posilneniu imunitného systému a pomáhajú chrániť organizmus pred oxidačným stresom.
Okrem toho cascara obsahuje rovnaké flavonoidy ako tmavá čokoláda, čo môže mať priaznivý vplyv na kardiovaskulárne zdravie.
Cascara sa zvykne využívať ako prírodné preháňadlo na liečbu zápchy. Pitie čaju z cascary tým pádom môže podporiť pravidelné vyprázdňovanie a zlepšiť celkové trávenie.
Pravidelná konzumácia čaju z cascary prispieva k udržaniu hydratovanej a sviežej pleti. Môžu za to antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, čím znižujú výskyt kožných škvŕn a spomaľujú proces starnutia kože.
Cascara je bohatá na vitamíny skupiny B, draslík, mangán a vápnik, ktoré sú dôležité pre zdravie vlasov. Tieto živiny podporujú ich rast, udržiavajú ich lesklé a pomáhajú predchádzať ich vypadávaniu.
Cascara nie je určená len na prípravu klasického čaju, ale ponúka aj množstvo kreatívnych možností využitia.
Jednou z obľúbených alternatív je cold brew, ktoré vzniká lúhovaním cascary v studenej vode, čím získate osviežujúci letný drink.
Vďaka svojej jemne sladkastej chuti sa skvele hodí aj na prípravu domáceho sirupu, ktorý môžete využiť v koktailoch či limonádach.
Okrem toho ju môžete použiť aj pri pečení – koláčom, dezertom či domácemu müsli dodá príjemný ovocný nádych.
Cascara sa tiež výborne kombinuje s rôznymi bylinkovými čajmi, napríklad s mätovým či ibištekovým, čo dáva vzniknúť originálnym chuťovým kombináciám.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!