filter icon FILTER
čakanka obyčajná

Čakanka a jej pozitívne účinky na vaše zdravie


Obsah článku

Čakanku obyčajnú spoznáte na prvý pohľad vďaka jej modrým kvetom, ktoré u nás rastú takmer na každej lúke. Skrýva v sebe však veľa prospešných látok, ako vitamíny, antioxidanty či minerály, ktoré majú široké využitie nielen v tradičnej medicíne. Prečítajte si náš článok a zistite, ako ju správne zbierať, sušiť a čo si z nej môžete pripraviť.

Odkiaľ pochádza čakanka obyčajná?

Čakanka obyčajná (Cichorium intybus) je liečivá bylina s bohatou históriu, ktorej pôvod siaha do staroveku. Predpokladá sa, že pochádza z oblasti Stredomoria, zrejme z Talianska, Grécka alebo Malej Ázie. Odtiaľ sa postupne rozšírila do celej Európy a neskôr aj do ďalších častí sveta.

Vzniklo o nej aj niekoľko povestí. Jedna z nich hovorí o mladom dievčati so žiarivo modrými očami, ktoré čakalo na svojho milého z vojny tak dlho, až sa premenilo na kvet.

Čakanka dorastá do výšky 30 až 120 cmod júna do septembra kvitne bledomodrými kvetmi. Má dlhý vretenovitý koreň a stonku, ktorá je husto pokrytá chĺpkami. Okrem čakanky obyčajnej je aj červená, biela, šalátová, listová či štrbáková. Nájsť ju môžete hlavne na poliach, popri cestách, lúkach a násypoch.

Zber a sušenie čakanky obyčajnej

Čakanku môžete zbierať rôznymi spôsobmi, podľa toho, ktorú časť rastliny chcete použiť. Kvety čakanky môžete zbierať od júna do septembra. Odstrihnite ich opatrne, aby ste celú rastlinu nepoškodili. Sušte ich na dobre vetranom a tmavom mieste. Zachovajú si tak svoje liečivé vlastnosti.

Korene čakanky zbierajte na jeseň, ideálne v októbri a novembri, keď rastlina odkvitne a nadzemná časť začne odumierať. Po vykopaní korene dôkladne od zeminy očistite a nechajte ich vyschnúť. Potom ich rozrežte na menšie kúsky a sušte na tmavom, suchom a dobre vetranom mieste pri teplote okolo 40 °C. Korene sú správne vysušené, keď sú tvrdé.

čakanka obyčajná a jej liečivé účinky

Aké liečivé účinky má čakanka na váš organizmus?

Čakanka je bohatá na množstvo prospešných látok, ako sú antioxidanty, flavonoidy, triesloviny, rastlinné steroly, silice, živiceoleje. Koreň čakanky obsahuje prebiotickú rozpustnú vlákninu inulín, ktorá odvodňuje a má močopudné účinky. Okrem toho je zdrojom vitamínov skupiny A, B, C, E, Kminerálov ako vápnik, železo, horčík, mangán, meďselén.

Užívanie čakanky je preto veľmi pre vaše zdravie prospešné. Pomáha predchádzať zápalom, infekciám a znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Čakanka tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím bojuje proti vysokému krvnému tlakuriziku vzniku trombózy. Okrem toho je vhodná pri liečbe bolestí svalov, šliachkĺbov.

Nežiaduce účinky čakanky

Ak to s čakankou preženiete, môžu vás potrápiť bolesti brucha, nadúvanieiné tráviace problémy. Aj pri najmenšom náznaku nepohodlia radšej s užívaním čakanky prestaňte.

Čo sa týka dávkovania čakanky, neexistuje oficiálne odporúčanie. Ak ju však plánujete brať ako doplnok stravy, poraďte so svojím lekárom alebo sa riaďte pokynmi na obale konkrétneho produktu.

Keď ste alergickí na peľ brezy a ambrózie, aj čakanka vám môže vyvolať alergickú reakciu. Na začiatku preto najskôr v malom množstve vyskúšajte, či vám náhodou neprekáža.

všestranná čakanka obyčajná

Čo si môžete z čakanky pripraviť?

Z koreňa čakanky sa pražením vyrába nápoj, ktorý svojou chuťou pripomína ozajstnú kávu, no neobsahuje kofeín. Má silnú arómu a mierne horkastú až orieškovú chuť. Čakankový nápoj je tak obľúbený nielen pre svoj výrazný chuťový profil, ale aj pre svoje zdraviu prospešné účinky.

Z koreňa čakanky sa tiež vyrába masť, ktorá sa využíva pri kožných problémoch ako zapareniny, zápaly či ekzémy.

Známy je aj čaj zo sušených kvetov a vňate čakanky, ktorý má upokojujúce účinkypodporuje trávenie.

Využiť ju môžete aj pri výrobe čakankového sirupu. Ten slúži ako zdravá alternatíva k bežným sladidlám, pretože má nízky obsah kalóriívysoký podiel vlákniny, čo je prospešné pre váš tráviaci systém.


Recept na jednoduchý domáci medovkový sirup

Tip na článok

Recept na jednoduchý domáci medovkový sirup

Prečítať


Liečivé účinky čakanky obyčajnej v skratke

  • Čakanka obyčajná kvitne od júna do septembra bledomodrými kvetmi a môžete ju nájsť na poliach, popri cestách, lúkach a násypoch. Aby ste pri jej zbere zachovali liečivé účinky, opatrne odstrihnite kvety a nechajte ich sušiť na dobre vetranom a tmavom mieste.
  • Pri zbere koreňa počkajte až do októbra alebo novembra. Potom ho vykopte, dôkladne očistite od zeminy a nechajte vyschnúť.
  • Aké liečivé účinky má čakanka obyčajná? Pomáha predchádzať zápalom, infekciám, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a je vhodná aj pri bolesti šliach, svalov či kĺbov.
  • Koreň čakanky obsahuje inulín, rozpustnú vlákninu, ktorá odvodňuje a má močopudné účinky.
  • Ak to s čakankou preženiete, môžu sa u vás objaviť nežiaduce účinky, ako bolesť brucha, nadúvanie a iné tráviace ťažkosti.
  • Z byliny si môžete uvariť čakankový čaj, masťčakankový sirup. Z jej koreňa sa pripravuje známy nápoj, ktorý pripomína kávu, no neobsahuje kofeín.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!