Čakanku obyčajnú spoznáte na prvý pohľad vďaka jej modrým kvetom, ktoré u nás rastú takmer na každej lúke. Skrýva v sebe však veľa prospešných látok, ako vitamíny, antioxidanty či minerály, ktoré majú široké využitie nielen v tradičnej medicíne. Prečítajte si náš článok a zistite, ako ju správne zbierať, sušiť a čo si z nej môžete pripraviť.
Čakanka obyčajná (Cichorium intybus) je liečivá bylina s bohatou históriu, ktorej pôvod siaha do staroveku. Predpokladá sa, že pochádza z oblasti Stredomoria, zrejme z Talianska, Grécka alebo Malej Ázie. Odtiaľ sa postupne rozšírila do celej Európy a neskôr aj do ďalších častí sveta.
Vzniklo o nej aj niekoľko povestí. Jedna z nich hovorí o mladom dievčati so žiarivo modrými očami, ktoré čakalo na svojho milého z vojny tak dlho, až sa premenilo na kvet.
Čakanka dorastá do výšky 30 až 120 cm a od júna do septembra kvitne bledomodrými kvetmi. Má dlhý vretenovitý koreň a stonku, ktorá je husto pokrytá chĺpkami. Okrem čakanky obyčajnej je aj červená, biela, šalátová, listová či štrbáková. Nájsť ju môžete hlavne na poliach, popri cestách, lúkach a násypoch.
Čakanku môžete zbierať rôznymi spôsobmi, podľa toho, ktorú časť rastliny chcete použiť. Kvety čakanky môžete zbierať od júna do septembra. Odstrihnite ich opatrne, aby ste celú rastlinu nepoškodili. Sušte ich na dobre vetranom a tmavom mieste. Zachovajú si tak svoje liečivé vlastnosti.
Korene čakanky zbierajte na jeseň, ideálne v októbri a novembri, keď rastlina odkvitne a nadzemná časť začne odumierať. Po vykopaní korene dôkladne od zeminy očistite a nechajte ich vyschnúť. Potom ich rozrežte na menšie kúsky a sušte na tmavom, suchom a dobre vetranom mieste pri teplote okolo 40 °C. Korene sú správne vysušené, keď sú tvrdé.
Čakanka je bohatá na množstvo prospešných látok, ako sú antioxidanty, flavonoidy, triesloviny, rastlinné steroly, silice, živice a oleje. Koreň čakanky obsahuje prebiotickú rozpustnú vlákninu inulín, ktorá odvodňuje a má močopudné účinky. Okrem toho je zdrojom vitamínov skupiny A, B, C, E, K a minerálov ako vápnik, železo, horčík, mangán, meď a selén.
Užívanie čakanky je preto veľmi pre vaše zdravie prospešné. Pomáha predchádzať zápalom, infekciám a znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Čakanka tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím bojuje proti vysokému krvnému tlaku a riziku vzniku trombózy. Okrem toho je vhodná pri liečbe bolestí svalov, šliach a kĺbov.
Ak to s čakankou preženiete, môžu vás potrápiť bolesti brucha, nadúvanie a iné tráviace problémy. Aj pri najmenšom náznaku nepohodlia radšej s užívaním čakanky prestaňte.
Čo sa týka dávkovania čakanky, neexistuje oficiálne odporúčanie. Ak ju však plánujete brať ako doplnok stravy, poraďte so svojím lekárom alebo sa riaďte pokynmi na obale konkrétneho produktu.
Keď ste alergickí na peľ brezy a ambrózie, aj čakanka vám môže vyvolať alergickú reakciu. Na začiatku preto najskôr v malom množstve vyskúšajte, či vám náhodou neprekáža.
Z koreňa čakanky sa pražením vyrába nápoj, ktorý svojou chuťou pripomína ozajstnú kávu, no neobsahuje kofeín. Má silnú arómu a mierne horkastú až orieškovú chuť. Čakankový nápoj je tak obľúbený nielen pre svoj výrazný chuťový profil, ale aj pre svoje zdraviu prospešné účinky.
Z koreňa čakanky sa tiež vyrába masť, ktorá sa využíva pri kožných problémoch ako zapareniny, zápaly či ekzémy.
Známy je aj čaj zo sušených kvetov a vňate čakanky, ktorý má upokojujúce účinky a podporuje trávenie.
Využiť ju môžete aj pri výrobe čakankového sirupu. Ten slúži ako zdravá alternatíva k bežným sladidlám, pretože má nízky obsah kalórií a vysoký podiel vlákniny, čo je prospešné pre váš tráviaci systém.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!