Domáce čajové pečivo: 6 jednoduchých receptov na lahodné maškrty
6. marec 2025
Recepty
Obsah článku
Máte radi čajové posedenia a hľadáte k nim sladkú pochúťku? Vyskúšajte naše overené recepty na krehké čajové pečivo, ktoré si pripravíte jednoducho a s minimálnou námahou.
Čo je to čajové pečivo?
Pitie čaju je neodmysliteľnou súčasťou mnohých kultúr, pričom Anglicko patrí medzi krajiny s najbohatšou čajovou tradíciou. Jedným z jej typických prvkov je „afternoon tea“ – čaj o piatej, ktorý si Briti vychutnávajú už od 19. storočia.
Čajové pečivo zahŕňa rôzne druhy jemného pečiva a sušienok, ktoré sa podávajú k čaju. Medzi najznámejšie patria:
- Shortbread – maslové sušienky škótskeho pôvodu s jemnou, krehkou textúrou.
- Scones – malé sladké alebo slané pečivo, často podávané s džemom a smotanou.
- Digestive biscuits – mierne sladké sušienky, ktoré sa zväčša namáčajú do čaju.
Čajová tradícia sa spája s vojvodkyňou Annou z Bedfordu, ktorá si zvykla dopriať popoludňajší čaj s ľahkým občerstvením, aby prekonala hlad medzi obedom a večerou. Postupne sa tento rituál rozšíril a dodnes patrí k ikonickým britským zvykom.
S akým čajom je čajové pečivo najlepšie?
Chuť čaju a výber pečiva spolu úzko súvisia. Výrazná aróma čierneho čaju sa skvele dopĺňa s čokoládovými alebo orechovými sušienkami, zatiaľ čo jemný zelený čaj najlepšie ladí s ľahšími pochúťkami, ako sú citrónové alebo mandľové sušienky.
Mätový čaj sa zase hodí k menej sladkým variantom, napríklad kokosovým či ovseným, ovocné čaje, naopak, výborne dopĺňajú pečivo so sušeným ovocím alebo jemnou príchuťou vanilky.
Tip: Ak si chcete doma vychutnať pravý anglický čajový rituál, vyskúšajte čaj s mliekom – mlieko pomáha vyvážiť horkosť čaju a dodáva mu jemnejšiu chuť.
Recepty na čajové pečivo
Čajové pečivo je dokonalým spoločníkom k šálke horúceho čaju. Môže mať rôzne podoby – od krehkých sušienok až po maslové keksy. Ak si chcete spríjemniť čajové chvíle a potešiť rodinu či priateľov, vyskúšajte tieto jednoduché a lahodné recepty.
Maslové sušienky
Ingrediencie na prípravu maslových sušienok:
- 250 gramov hladkej múky
- 150 gramov chladného masla
- 100 gramov práškového cukru
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- štipka soli
Postup prípravy maslových sušienok:
- Múku preosejte do misky a premiešajte so štipkou soli.
- Maslo nakrájajte na kocky a spolu s práškovým a vanilínovým cukrom pridajte do múky.
- Rukami alebo mixérom vymiešajte drobivú hmotu. Potom pridajte vajce a vypracujte hladké cesto.
- Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke približne 30 minút.
- Na pomúčenej ploche cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm. Vykrojte z neho rôzne tvary a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10 – 12 minút, kým sušienky nebudú mať zlatistú farbu.
- Po vychladnutí môžete posypať čajové pečivo práškovým cukrom alebo ozdobiť čokoládou.
Citrónové sušienky
Ingrediencie na prípravu citrónových sušienok:
- 250 gramov hladkej múky
- 100 gramov masla
- 80 gramov cukru
- 1 vajce
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- strúhaná kôra z jedného citróna
- šťava z polovice citróna
Postup prípravy citrónových sušienok:
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a cukor.
- Pridajte studené maslo nakrájané na malé kúsky a rukami ho zapracujte do múky, kým nevznikne drobivá zmes.
- Pridajte vajce, kôru a šťavu z citróna. Cesto dôkladne premiešajte, aby sa všetky prísady prepojili.
- Z vypracovaného cesta vytvarujte guľu, zabaľte ju do fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
- Potom cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a povykrajujte sušienky.
- Uložte čajové pečivo na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte dozlatista v rúre predhriatej na 180 °C približne 10 minút.
Kokosové keksíky
Ingrediencie na prípravu kokosových keksíkov:
- 150 gramov strúhaného kokosu
- 150 gramov práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- štipka soli
Postup prípravy kokosových sušienok:
- V miske zmiešajte strúhaný kokos, práškový a vanilkový cukor a štipku soli.
- Pridajte vajcia a miešajte, kým nevznikne hustá a lepivá zmes.
- Z hmoty vytvarujte malé guľôčky alebo ploché keksíky a rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 170 °C asi 10 – 12 minút, kým nebudú mať zlatistú farbu.
- Sušienky nechajte vychladnúť a podávajte s vaším obľúbeným čajom alebo kávou.
Škoricové sušienky
Ingrediencie na prípravu škoricových sušienok:
- 250 gramov hladkej múky
- 100 gramov masla
- 100 gramov práškového cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 vajce
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Postup prípravy škoricových sušienok:
- Všetky suché ingrediencie zmiešajte v miske, pridajte k nim maslo a vajce a spracujte do hladkého cesta.
- Cesto zabaľte do fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
- Potom ho vyvaľkajte a vykrojte z neho sušienky.
- Pečte v rúre na 180 °C asi 12 minút, kým čajové pečivo nezíska zlatistú farbu.
Ovsené sušienky s čokoládovými kúskami
Ingrediencie na prípravu ovsených sušienok:
- 150 gramov ovsených vločiek
- 100 gramov masla
- 100 gramov hnedého cukru
- 1 vajce
- 100 gramov horkej čokolády
- 100 gramov hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky škorice
- štipka soli
Postup prípravy ovsených sušienok:
- V miske zmiešajte do hladkej zmesi maslo a cukor. Potom k nej dobre primiešajte vajce, ovsené vločky, múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
- Čokoládu nasekajte na malé kúsky a pridajte do cesta. Vytvarujte z neho malé guľôčky, ktoré uložíte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečte na 180 °C asi 10 – 12 minút, až kým sušienky nenadobudnú zlatistú farbu.
Medové pečivo
Ingrediencie na prípravu medového pečiva:
- 200 gramov hladkej múky
- 100 gramov medu
- 100 gramov masla
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Postup prípravy medového čajového pečiva:
- Pripravte si dve misky. V jednej zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ, v druhej spracujte maslo, med a vajce.
- Obe zmesi spojte do hladkého cesta, ktoré zabalíte do fólie a necháte odpočívať v chladničke asi 30 minút.
- Na pomúčenej ploche cesto rozvaľkajte a povykrajujte z neho rôzne tvary.
- Pečte dozlatista v rúre predhriatej na 180 °C asi 10 – 12 minút.
- Po vychladnutí môžete pečivo ozdobiť medom alebo posypať cukrom.
Ako môžete vylepšiť recepty na čajové pečivo?
Čajové pečivo síce býva pomerne jednoduché, no s pár úpravami ho môžete povýšiť na úplne novú úroveň. Stačí pridať správne prísady, vylepšiť sladkosť alebo zmeniť typ múky a tukov.
Skúste orechy a sušené ovocie
Ak chcete pečivo chrumkavejšie, pridajte do cesta nasekané mandle alebo pekanové či vlašské orechy. Výborne fungujú aj sušené hrozienka, brusnice či iné ovocie, ktoré sušienkam dodá sladkosť a zaujímavú textúru.
Poleva pre extra chuť
Po upečení môžete pečivo vylepšiť jednoduchou polevou z práškového cukru a citrónovej šťavy. Skvelou obmenou je aj roztopená tmavá, mliečna alebo biela čokoláda, ktorá mu pridá bohatšiu chuť.
Zdravšie alternatívy
V prípade, že by ste radi pripravili zdravšiu verziu, skúste časť hladkej múky nahradiť celozrnnou, čím zvýšite obsah vlákniny. Rafinovaný cukor môžete zameniť za med, javorový sirup alebo kokosový cukor. Namiesto masla zas môžete použiť kokosový olej.
Sezónne ingrediencie
Počas leta je do cesta možné pridať čerstvé bobuľové ovocie, ako sú maliny alebo čučoriedky. Na jeseň výborne chutia jablká alebo hrušky v kombinácii so škoricou a muškátovým orieškom.