filter icon FILTER
brusnicový džem v zaváraninovom pohári

Ako na výrobu brusnicového džemu a k čomu všetkému sa hodí?


Obsah článku

Brusnice sú malé červené bobuľky, ktoré nájdete v borovicových či smrekových lesoch a rašeliniskách v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Ich liečivé vlastnosti boli známe už pred stáročiami, keď ich Indiáni využívali na hojenie rán. Prečítajte si náš článok a dozveďte sa viac o ich blahodarných účinkoch, ako aj príprave brusnicového džemu.

Kedy zbierať brusnice?

Z brusníc sa využívajú nielen plody, ale aj listy. Plody je najlepšie zbierať pred príchodom prvých mrazov. Následne sa sušia – pri správnom uskladnení na suchom a tmavom mieste vydržia aj dva roky.

Listy sa zbierajú buď na jar, alebo na jeseň. V jarnom období sa na ne vyberte ešte predtým, než rastlina začne kvitnúť, na jeseň je zas zber ideálny po úplnom dozretí plodov. Listy je potrebné sušiť pri izbovej teplote, na ich uskladnenie sú najvhodnejšie papierové vrecká.

Ingrediencie na prípravu brusnicového džemu

  • 1 kilogram brusníc
  • 500 gramov kryštálového cukru
  • 100 mililitrov čistej vody
  • 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
  • ½ citróna

Postup prípravy brusnicového džemu

  1. Čerstvo nazbierané zrelé brusnice umyte, očistite od lístočkov a dajte do hrnca s vodou a citrónovou šťavou z polovice citróna.
  2. Na miernom ohni a za občasného premiešania priveďte zmes do varu na približne 10 minút.
  3. Následne ju ponorným mixérom čiastočne premixujte tak, aby v nej zostali aj celé bobuľky brusníc.
  4. Pridajte cukor a jednu malú lyžičku kyseliny citrónovej a varte ešte pár minút. Ak je brusnicový džem dostatočne hustý a má vami požadovanú chuť, naplňte ním predpripravené vysterilizované fľaše. Tie potom zatvorte, otočte hore dnom a skladujte na chladnom a tmavom mieste.
brusnice na prípravu brusnicového džemu

Tipy na prípravu brusnicového džemu

  • Pri príprave džemu môžete použiť buď čerstvé brusnice zbierané na jeseň, alebo mrazené z obchodu.
  • Na zlepšenie chuti môžete do džemu pridať nakrájané jablká a pomarančovú kôru, ktoré ho jemne prevoňajú a pomôžu pri zhustnutí.
  • Ak si nie ste istí konzistenciou, môžete si počas varenia odobrať malé množstvo zmesi na tanierik a vložiť ho do chladničky – po chvíli uvidíte, či má správnu hustotu.
  • Džem môžete pokojne dochutiť škoricou, klinčekmi alebo vanilkovým extraktom, čím mu dodáte lahodnú arómu a zvýrazníte chuť brusníc.

Recept na výborný domáci šípkový džem

Tip na článok

Recept na výborný domáci šípkový džem

Ako si pripraviť tento sladký vitamínový elixír?

Prečítať


Čo si môžete z brusníc pripraviť?

Medzi obľúbené brusnicové recepty patrí brusnicový džem, ktorý je dobrý k pečivu, palacinkám alebo ako doplnok do koláčov, sušienok či muffinov.

Známa je aj brusnicová omáčka, ktorá sa podáva k pečenej kačke, no výborná je aj s bravčovým mäsom. K hlavným jedlám sa zase skvele hodí brusnicový kompót.

Skúsiť môžete tiež brusnicový čaj, džús alebo smoothie, ktoré sú nielen osviežujúce, ale aj plné vitamínov a antioxidantov.

Okrem toho sú brusnice výborné na ozvláštnenie šalátov, kde v kombinácii s orechmi a syrom vytvoria dokonalú rovnováhu chutí.

žena s šálkou brusnicového čaju

Recept na osviežujúcu brusnicovú kávu

Ak ste fanúšikom kávy, môžete ako zaujímavú alternatívu vyskúšať osviežujúcu brusnicovú kávu.

Suroviny na prípravu brusnicovej kávy

  • 30 mililitrov kvalitnej kávy
  • 35 mililitrov brusnicového džúsu
  • 130 mililitrov tonik vody
  • hrsť kociek ľadu
  • mrazené brusnice

Postup prípravy brusnicovej kávy

  1. Prípravu začnite tým, že pohár naplníte kockami ľadu a pridáte k nim vychladenú kávu, brusnicový džús a tonik.
  2. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, aby sa chute dobre spojili. Nakoniec nápoj ozdobte niekoľkými mrazenými brusnicami a vychutnajte si ho dobre vychladený.

Aké pozitívne účinky majú brusnice?

Brusnice pomáhajú pri liečbe infekcií močových ciest, znižujú riziko zápalov a podporujú zdravie obličiek. Okrem toho obsahujú zlúčeniny proantokyanidínu typu A, čím znižujú riziko vzniku rakoviny brucha a úmrtia na ňu.

Vďaka obsahu minerálov a enzýmov podporujú zdravie srdca, čo pomáha redukovať „zlý“ LDL cholesterol a udržiavať čisté tepny. Sú tiež bohaté na antioxidanty a vitamíny C, A a K, z minerálov zas obsahujú magnézium, kalcium, mangán, železo, fosfor, sodík a zinok. Brusnice stimulujú tvorbu kolagénu, napomáhajú tak regenerácii buniek, zlepšujú kvalitu pokožky, zamedzujú tvorbe vrások a spomaľujú proces starnutia.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!