Brusnice sú malé červené bobuľky, ktoré nájdete v borovicových či smrekových lesoch a rašeliniskách v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Ich liečivé vlastnosti boli známe už pred stáročiami, keď ich Indiáni využívali na hojenie rán. Prečítajte si náš článok a dozveďte sa viac o ich blahodarných účinkoch, ako aj príprave brusnicového džemu.
Z brusníc sa využívajú nielen plody, ale aj listy. Plody je najlepšie zbierať pred príchodom prvých mrazov. Následne sa sušia – pri správnom uskladnení na suchom a tmavom mieste vydržia aj dva roky.
Listy sa zbierajú buď na jar, alebo na jeseň. V jarnom období sa na ne vyberte ešte predtým, než rastlina začne kvitnúť, na jeseň je zas zber ideálny po úplnom dozretí plodov. Listy je potrebné sušiť pri izbovej teplote, na ich uskladnenie sú najvhodnejšie papierové vrecká.
Tip na článok
Recept na výborný domáci šípkový džem
Ako si pripraviť tento sladký vitamínový elixír?
Medzi obľúbené brusnicové recepty patrí brusnicový džem, ktorý je dobrý k pečivu, palacinkám alebo ako doplnok do koláčov, sušienok či muffinov.
Známa je aj brusnicová omáčka, ktorá sa podáva k pečenej kačke, no výborná je aj s bravčovým mäsom. K hlavným jedlám sa zase skvele hodí brusnicový kompót.
Skúsiť môžete tiež brusnicový čaj, džús alebo smoothie, ktoré sú nielen osviežujúce, ale aj plné vitamínov a antioxidantov.
Okrem toho sú brusnice výborné na ozvláštnenie šalátov, kde v kombinácii s orechmi a syrom vytvoria dokonalú rovnováhu chutí.
Ak ste fanúšikom kávy, môžete ako zaujímavú alternatívu vyskúšať osviežujúcu brusnicovú kávu.
Brusnice pomáhajú pri liečbe infekcií močových ciest, znižujú riziko zápalov a podporujú zdravie obličiek. Okrem toho obsahujú zlúčeniny proantokyanidínu typu A, čím znižujú riziko vzniku rakoviny brucha a úmrtia na ňu.
Vďaka obsahu minerálov a enzýmov podporujú zdravie srdca, čo pomáha redukovať „zlý“ LDL cholesterol a udržiavať čisté tepny. Sú tiež bohaté na antioxidanty a vitamíny C, A a K, z minerálov zas obsahujú magnézium, kalcium, mangán, železo, fosfor, sodík a zinok. Brusnice stimulujú tvorbu kolagénu, napomáhajú tak regenerácii buniek, zlepšujú kvalitu pokožky, zamedzujú tvorbe vrások a spomaľujú proces starnutia.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!