Brusnice blahodarne účinkujú na močové cesty aj na imunitu
27. september 2019
Zdravie a krása |
Liečivé bylinky |
Príprava čaju
Malé červené bobule si v prírode jednoducho pomýlime s inými, no ich nezameniteľnú chuť si len ťažko s niečím spletieme. Brusnice používame v mrazenej, sušenej a zriedkavo aj v surovej forme. Okrem krásnej bordovej farby, ktorá obohatí nejeden tanier alebo koláč, majú veľké množstvo vitamínov užitočných pre našu imunitu, pleť či liečbu zápalov.
Brusnica obyčajná (iným názvom brusnica pravá) je nízky poloker s pevnými elipsovitými listami, ktoré sú vždy zelené. Stará indiánska legenda hovorí, že brusnica je darom veľkého ducha Manitua. Z nebies ju zniesla holubička v zobáku a vetvičku brusnice pustila na svahoch Severnej Ameriky. O niekoľko rokov neskôr sa tieto horké bobule - Ibimi, ako ich Indiáni nazývali, dostali aj k nám do Európy. V 17. storočí sa začali používať ako liečivo pri žalúdočných a pečeňových problémoch.
Zaujímavosťou je aj netradičný zber. Veľké množstvo sa urodí najmä na amerických a kanadských poliach. Čas zberu nastane v septembri až októbri. Polia sa zaplavia vodou a brusnice vyplávajú na povrch, čo umožní jednoduchší zber úrody. V zime sa polia taktiež zatopia, aby ich ľad ochránil.
Brusnice majú vysokú nutričnú hodnotu a obsahujú množstvo vitamínov, ako napríklad:
- vitamín C
- vitamín E
- vitamíny zo skupiny B (tiamín, riboflavín, niacín a B6)
- vitamín K
Mnohé z účinkov, za ktoré ľudia brusnice velebili, neboli lekármi nikdy dokázané. No dnes vieme o niekoľkých preukázateľných účinkoch brusníc, o ktorých by ste mali vedieť, pretože pri rôznych problémoch si ich môžete zvoliť ako prírodné riešenie.
- Infekcie močových ciest
Snáď najznámeší benefit brusníc, ktorý je aj vedecky dokázaný, je ich účinok na močové cesty. Brusnice pomáhajú ako prevencia, ale aj po vypuknutí zápalu močových ciest. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov (konkrétne antioxidačných proantokyanidínov) pomáhajú zastaviť určité baktérie, ktoré spôsobujú tieto problémy.
- Kardiovaskulárne ochorenia
Na základe niekoľkých výskumov sa začalo poukazovať aj na pozitívne účinky brusníc pri kardiovaskulárnych chorobách. Brusnice obsahujú polyfenoly, ktoré môžu redukovať takéto choroby pomocou protizápalového mechanizmu. Predchádzajú nahromadeniu krvných doštičiek a znižujú krvný tlak.
- Zdravie ústnej dutiny
Prítomnosť antioxidantov v brusniciach má pozitívny účinok na dentálne zdravie. Pomáhajú predísť prichytávaniu baktérií na povrch zubov a taktiež s nimi môžeme predchádzať ochoreniu ďasien.
- Trávenie
Nášmu tráveniu prospieva vláknina a brusnice sú jej plné. Jeden hrnček obsahuje približne 4,6 gramu vlákniny. Dostatok vlákniny v strave udržuje zdravý tráviaci trakt a prirodzený pohyb čriev.
- Podpora imunitného systému
Keď máme pocit, že „niečo na nás lezie‟, väčšinou siahneme po 100 % pomarančovom džúse. No mnohí nevedia, že aj brusnicový džús je veľmi bohatý na vitamín C a iné živiny a vitamíny. Len jeden hrnček brusnicového džúsu obsahuje 22 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Takže ak sa najbližšie budete cítiť pod psa, pustite sa do brusníc a bojujte proti chrípke prirodzenou cestou.
- Znižovanie hladiny cholesterolu
Výskum poukazuje aj na priaznivé pôsobenie brusnicového džúsu na „zlý‟ cholesterol. Samozrejme, máme na mysli nízkokalorický džús bez pridaného cukru a pravidelnú konzumáciu.
Ak vás zaujali brusnice a rozmýšľate, čo by ste z nich vymysleli, pozrite si náš recept na brusnicovú omáčku alebo domáci ľadový čaj z bobuľového ovocia.