Recept na bazový sirup zo sušenej bazy
1. máj 2019
Domáce sirupy
Obsah článku
Do zberu čerstvej bazy zostáva ešte nejaký čas, no veľa slovenských gazdiniek sa už teraz teší na výrobu domáceho bazového sirupu. Je obľúbený najmä vďaka nezameniteľnej výraznej vôni a sviežej chuti.
Nemusíme naň však čakať do konca mája, kým nám zakvitnú prvé kríky. Sirup sa dá pripraviť aj zo zásob sušenej bazy.
Čo budeme potrebovať prípravu bazového sirupu?
- 2 litre vody
- 90 g sušenej bazy
- 5 citrónov
- 30 g kyseliny citrónovej
- 2 kg kryštálového cukru
Postup prípravy bazového sirupu
- Pripravíme si 3 - 4 litrovú nádobu, do ktorej nasypeme sušenú bazu a zalejeme vriacou vodou. Pridáme kyselinu citrónovú, ošúpané a nakrájané citróny. Zľahka premiešame vareškou. Nádobu prikryjeme a odložíme na chladné a tmavé miesto na dva dni.
- Po 48 hodinách varechou povytláčame prebytočnú zvyšnú šťavu z macerovaných citrónov a zamiešame. Šťavu viackrát dôkladne precedíme cez husté sitko alebo cez gázu.
- Sirup nalejeme do hrnca a pridáme cukor. Za občasného miešania len krátko povaríme, kým sa cukor neroztopí.
- Hotový sirup ponalievame do dôkladne umytých fliaš. Uchovávame ho v chlade a tme. Takto skladovaný a nesterilizovaný vydrží minimálne 3 mesiace. Ale určite ho miniete skôr.
Sirup je osviežujúci a milujú ho dospelí aj deti. V spojení s vodou, ľadom, citrónom, čerstvou mätou alebo medovkou si môžeme za pár minúť vykúzliť chutný drink. Kto chce, môže si s ním dochutiť aj pivo. Ideálny je aj na zvýraznenie chuti ovocného čaju Baza Mistral. Veríme, že mu nájdete aj ďalšie využitie.
Na zdravie
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali