Voňavé kvety bazy čiernej sa s veľkou obľubou používajú na prípravu sirupov. Vedeli ste však, že okrem kvetov z nej viete použiť aj jej plody? Tmavé bobuľky bazy obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov, a pritom majú len minimum kalórií. Preto, ak máte na dvore bazu, bola by škoda ju celú nevyužiť. Postupujte podľa nášho receptu a pripravte si chutný bazový džem z plodov.
Čerstvé plody bazy čiernej obsahujú jedovatú látku sambunigrín. Varením ju však zničíte a v bobulách ostanú len prospešné látky. Krík bazy čiernej bežne nájdete na lúkach, pri lesoch, ale aj v záhradách viacerých domácností. Najčastejšie sa používajú jej kvety, z ktorých si môžete pripraviť výborný bazový sirup alebo bazové víno.
Tip: Z bobúľ bazy čiernej si okrem džemu viete pripraviť aj domáci bazový likér.
Hoci baza čierna má pôvod v Európe, jej liečivé účinky využívali už pred stáročiami aj v Egypte či Grécku. Naši predkovia zase kedysi verili, že baza čierna ich ochráni pred zlými silami, čiernou mágiou a bosorkami. Preto nemohla chýbať v žiadnej záhrade. V ľudovom liečiteľstve sa baza čierna používala najmä na liečbu horúčky, reumy či rôznych infekcií. Sušené bobule sa tiež používali na liečbu chrípky, bolesti hlavy či ako diuretikum, alebo preháňadlo.
Plody bazy zvyknú dozrievať na konci leta, väčšinou koncom augusta a počas septembra. Bobule obsahujú veľa živín a sú nízkokalorické. Jedna šálka (približne 145 gramov) plná plodov bazy čiernej obsahuje 52 mg vitamínu C, čo je až 57 % dennej dávky vitamínu C. Nájdete v nich aj vysoký obsah vlákniny, a to približne 10 gramov na jednu šálku čerstvých plodov, čo tvorí asi 36 % dennej odporúčanej dávky. Sú tiež plné fenolových kyselín, ktoré patria medzi silné antioxidanty. Vďaka tomu pomáhajú zamedziť v tele oxidačnému stresu.
Dobrú chuť!
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!