filter icon FILTER
bazový džem z plodov

Recept na lahodný bazový džem z plodov


Obsah článku

Voňavé kvety bazy čiernej sa s veľkou obľubou používajú na prípravu sirupov. Vedeli ste však, že okrem kvetov z nej viete použiť aj jej plody? Tmavé bobuľky bazy obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov, a pritom majú len minimum kalórií. Preto, ak máte na dvore bazu, bola by škoda ju celú nevyužiť. Postupujte podľa nášho receptu a pripravte si chutný bazový džem z plodov.

Sú plody bazy čiernej jedovaté?

Čerstvé plody bazy čiernej obsahujú jedovatú látku sambunigrín. Varením ju však zničíte a v bobulách ostanú len prospešné látky. Krík bazy čiernej bežne nájdete na lúkach, pri lesoch, ale aj v záhradách viacerých domácností. Najčastejšie sa používajú jej kvety, z ktorých si môžete pripraviť výborný bazový sirup alebo bazové víno.

Tip: Z bobúľ bazy čiernej si okrem džemu viete pripraviť aj domáci bazový likér.

bazový džem z plodov

Aké blahodarné účinky majú plody bazy čiernej na naše telo?

Hoci baza čierna má pôvod v Európe, jej liečivé účinky využívali už pred stáročiami aj v Egypte či Grécku. Naši predkovia zase kedysi verili, že baza čierna ich ochráni pred zlými silami, čiernou mágiou a bosorkami. Preto nemohla chýbať v žiadnej záhrade. V ľudovom liečiteľstve sa baza čierna používala najmä na liečbu horúčky, reumy či rôznych infekcií. Sušené bobule sa tiež používali na liečbu chrípky, bolesti hlavy či ako diuretikum, alebo preháňadlo.

Plody bazy zvyknú dozrievať na konci leta, väčšinou koncom augusta a počas septembra. Bobule obsahujú veľa živín a sú nízkokalorické. Jedna šálka (približne 145 gramov) plná plodov bazy čiernej obsahuje 52 mg vitamínu C, čo je až 57 % dennej dávky vitamínu C. Nájdete v nich aj vysoký obsah vlákniny, a to približne 10 gramov na jednu šálku čerstvých plodov, čo tvorí asi 36 % dennej odporúčanej dávky. Sú tiež plné fenolových kyselín, ktoré patria medzi silné antioxidanty. Vďaka tomu pomáhajú zamedziť v tele oxidačnému stresu.

Čo na džem z plodov bazy čiernej potrebujete?

  • 2 kg bobúľ čiernej bazy
  • 1 kg želírovacieho cukru
  • 10 kusov sliviek
  • 10 kusov klinčekov
džem z plodov bazy čiernej

Postup prípravy bazového džemu z plodov

  1. Natrhanú bazu zľahka umyte tečúcou vodou a očistite od stoniek.
  2. Čistú bazu vložte do hrnca. Pridajte k nej očistené a vykôstkované slivky. Džem bude chutnejší a hustejší. Nezabudnite na klinčeky.
  3. Na miernom ohni a za občasného miešania varte minimálne pol hodiny. Zmes pustí šťavu, preto nemusíte vodu pridávať.
  4. Potom prepasírujte cez látku, až kým nezískate všetku šťavu. Vyšťavené bobuľky bazy čiernej nevyhadzujte.
  5. Šťavu z bazových bobúľ dajte opäť variť a pridajte želírovací cukor. Občas premiešajte a varte približne 10 minút.
  6. Ak je bazový džem dostatočne hustý, môžete ho začať plniť do vopred vysterilizovaných nádob.
  7. Po naplnení a uzavretí ich prevráťte hore dnom.
  8. Prikryte utierkou a nechajte vychladnúť.

Dobrú chuť!

bazový džem z bobúľ

Rady k príprave bazového džemu

  • Keďže bobuľky sú veľmi malé, v odstopkovaní vám môže pomôcť vidlička.
  • Ak chcete predísť zafarbeniu rúk, použite ochranné rukavice.
  • Odšťavené bazové bobule, ktoré ostali, môžete ešte zúžitkovať. Buď ich usušíte a urobíte si z nich bazový čaj, alebo ich zalejete čírym alkoholom, pridáte trochu cukru a necháte lúhovať. Pripravíte si tak extrakt na posilnenie imunity.
  • Bazový džem z plodov skladujte vždy v tme a v chlade. Po otvorení, aby sa vám nepokazil, ho uchovávajte už len v chladničke.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!